ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>EKONOMİ
9 Aralık 2011 Cuma - 09:10

‘En büyük sorun işsizlik’

"Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de her şeyin mükemmel olmadığını, bazı konjonktürel ve yapısal sorunlar bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin en önemli iki yapısal sorunu, yüksek cari işlemler açığı ve işsizliktir" dedi.

‘En büyük sorun işsizlik’

ERZURUM
"Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de her şeyin mükemmel olmadığını, bazı konjonktürel ve yapısal sorunlar bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin en önemli iki yapısal sorunu, yüksek cari işlemler açığı ve işsizliktir" dedi.
ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMASI
Şimşek, "Yüksek cari işlemler açığımız, kısmen konjonktürel kısmen yapısal sebeplerden kaynaklanmaktadır. Konjonktürel sebepler arasında, Arap Baharı nedeniyle dış ticaret fazlası verdiğimiz bazı ülkelerde yaşanan sıkıntıları, Avro bölgesindeki borç krizi nedeniyle ve en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki iç talebin zayıf olmasını ve nispeten yüksek emtia fiyatlarını saymak istiyorum" diye konuştu.
TBMM BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ
TBMM Genel Kurulu'nda 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı. İlk olarak bütçe sunuş konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel kriz ve Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin dünyada güçlü büyüme performansı ile öne çıktığını belirten Şimşek, "2010 yılında yüzde 9 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 büyümesi beklenmektedir" dedi.
Küresel krizin en yıkıcı etkisini istihdam üzerinde gösterdiğini ifade den Şimşek, "İstihdam yaratmada Türkiye dünyadan pozitif yönde ayrışmış tır. Uygulamaya koyduğumuz aktif işgücü politikaları ve güçlü büyüme sayesinde Türkiye rekor düzeyde istihdam yaratmıştır" dedi. Gelişmekte olan ülkelerin, borç stoku bakımından gelişmiş ülkelere göre daha iyi durumda olduğuna işaret eden Şimşek, "Bu ülkelerde, kriz öncesinde yüzde 34,6 olan borç stokunun GSMH'ya olanı 2009 ve 2010'da sırasıyla yüzde 35,4'e ve yüzde 39,3'e çıkmıştır. 2011 ve 2012'de ise bu oranın yüzde 36.2'ye ve yüzde 34.5'e gerilemesi beklenmektedir. Türkiye'de ise uyguladığımız doğru politikalar sayesinde mali dengelerimizde kriz öncesi seviyeleri yakaladık. Ülkemizde krizden önce yüzde 0.2 olan genel devlet bütçe açığının GSMH'ya oranı, küresel krizin etkisiyle 2009 yılında yüzde 5.5'e yükselmiştir. Hükümetimizin aldığı tedbirler sayesinde 2010 yılında yüzde 2.9'a gerileyen bütçe açığının, 2011'de yüzde 1 civarına düşeceği tahmin
edilmektedir. Bu oranın 2012 yılında ise yüzde 0.8 olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.
"2012'DE BÜYÜME YÜZDE 4'E DÜŞECEK"
Daha sonra Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Kriz sonrası dönemde büyüme performansı ile Türkiye, küresel büyüme liginde en üst sıralarda yerini almıştır. Birçok ülke henüz kriz öncesi GSMH seviyesine ulaşamamışken, Türkiye ekonomisi Haziran ayı sonu itibariyle sabit fiyatlarla kriz öncesi seviyesini yüzde 9 oranında aşmıştır. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7.5, gelecek yıl ise dünya ekonomisine ilişkin artan belirsizlikler ve en büyük ihracat pazarımız olan AB'deki kriz nedeniyle yüzde 4 civarında büyüyeceği öngörülmektedir" diye konuştu.
Şimşek, şayet küresel krize 2000'li yılların başındaki gibi yüksek bütçe açıkları ve borç stoku ile yakalanılsaydı, küresel krize karşı hareket alanının olmayacağını belirterek, "Ve kriz, ülkemizde yıkıcı bir etki gösterecekti. 2002 yılında GSMH'nın yüzde 10.8'i olan bütçe açığını 2007 yılında yüzde 0.2'ye kadar indirdik. Aynı şekilde 2002 yılında GSMH'nın yüzde 74'ü olan kamu borç stokunu 34 puan düşürerek yüzde 40'ın altına indirdik" dedi.
HER ŞEY MÜKEMMEL DEĞİL, CARİ AÇIK ÖNEMLİ SORUN"
Türkiye'de her şeyin mükemmel olmadığını, bazı konjonktürel ve yapısal sorunlar bulunduğuna da vurgu yapan Bakan Şimşek, "Türkiye'nin en önemli iki yapısal sorunu, yüksek cari işlemler açığı ve işsizliktir" dedi.Türkiye'de cari işlemler açığının önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:"2010 yılında GSMH'nın yüzde 6,5'i olan cari açık, bu yıl muhtemelen yüzde 10 civarında olacaktır. Cari açığın, 2012'de 65.4 milyar dolar ile GSMH'nın yüzde 8'ine inmesini öngörüyoruz. Yüksek cari işlemler açığımız, kısmen konjonktürel kısmen yapısal sebeplerden kaynaklanmaktadır. Konjonktürel sebepler arasında, Arap Baharı nedeniyle dış ticaret fazlası verdiğimiz bazı ülkelerde yaşanan sıkıntıları, Avro bölgesindeki borç krizi nedeniyle ve en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki iç talebin zayıf olmasını ve nispeten yüksek emtia fiyatlarını saymak istiyorum. Türkiye'de iç talep, son iki yıldır en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa'nın 8.10 katı hızla artmıştır. İhracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerinde iç talebin zayıf seyretmeye devam etmesi ile ihracatımızın yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiğimiz bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde devam eden siyasi istikrarsızlık, dış ticaretimiz için önemli bir risk oluşturmaktadır. Konjonktürel etkileri iyi anlamak açısından sözlerle bir iki rakamı paylaşmak istiyorum. Ülkemiz, 2010 yılının ilk 10 ayında AB ülkeleriyle 14,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermişken, 2011 yılında bu rakam 24,2 milyar dolara çıkmıştır. Sadece Libya'da siyasi kargaşa öncesinde şirketlerimizin üstlendiği projelerin değeri yaklaşık 16 milyar dolar düzeyindeydi."
CARİ AÇIĞIN YAPISAL BOYUTLARI
Cari açığın uzun vadeli politika tedbirleri gerektiren yapısal boyutları da bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Bu bağlamda 3 soruna değinmek istiyorum: Ulusal tasarruf oranımızın düşük olması, enerjide dışa bağımlılığımızın yüksek olması ve katma değer zincirinde nispeten alt sıralarda olmamızdır" dedi.
Bu bağlamda, ilk olarak AK Parti hükümetleri döneminde kamu tasarruflarında artış sağladıklarını belirten Şimşek, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirdiklerini söyledi. Şimşek, katma değeri yüksek ürünler için de, iktidara geldiklerinden bu yana araştırma ve geliştirme faaliyetlerine önem verdiklerini ve büyük oranda kaynak aktardıklarını söyledi.
 
 

 
Cemaata ilginç uyarı
 
Güne karla başladık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Mültecilere destek vicdan borcumuz’
Erzurum’da duyarlı işverenin çalıştırdığı 5 işçiden 2’si Afgan. İşveren ...
Öncelik turizme…
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Altan, ...
Matbaacılardan vergi matrahı tepkisi
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ...
 
Krediye yoğunlaştık…!
Erzurum’da nakdi kredi kullanımındaki artış sürüyor. Erzurum eylül ayı ...
ERGİAD, eğitime yoğunlaştı
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD), dernek üyesi iş adamlarının ...
Vakıbank’tan Esnafa ‘Dost Kredi’
Vakıfbank ile Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) arasında ...
 
Erzurum'a yabancı sermaye ilgisi
Bu yılın on ayında Erzurum’da yabancı sermayeli bir anonim, 7’si de limited ...
Soğuk kredili inekleri dondurdu
Erzurum'da Horasan ilçesine bağlı Muratbağ köyü sakinleri, soğuklar nedeniyle ...
‘Erzurum’u doğru okumalıyız’
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanvekili Kocabeyoğlu, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva