ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2011 Cumartesi - 00:30

Teşvikte yeni konsept

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle yatırımcının yatırımı yaptıktan sonra kendisine karın dönüşmesini bekleyip kardan sonra kendisine iadenin yapılacağı bir sistem değil, bunu ilk defa burada söylüyorum, yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği bir teşvik modeli üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Teşvikte yeni konsept

ERZURUM
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hazırlıkları devam eden yeni teşvik sistemiyle ilgili bilgileri paylaştı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle yatırımcının yatırımı yaptıktan sonra kendisine karın dönüşmesini bekleyip kardan sonra kendisine iadenin yapılacağı bir sistem değil, bunu ilk defa burada söylüyorum, yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği bir teşvik modeli üzerinde çalışıyoruz" dedi. Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldığı bir TV programında sistemin ocak ayı içinde netlik kazanmasını beklediklerini söyledi.
TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENİYOR
Teşvik sisteminin doğru model üzerine oturtulması ve teşvik sisteminin getirdiği faydaların önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle dedi:"Bugün teşvik çalışmalarında Türkiye'nin dış ticaret açığı veren sektörleri direk hedef alıyoruz. Bu 6 sektör ve bileşenleri başta olmak üzere 'özel stratejik yatırımlar' başlığı altında dördüncü bir teşvik unsurunu ekliyoruz. Bölgesel, genel teşvik ve diğer taraftan büyük projeler bazlı teşviklerin yanına bu yıl artık dördüncü, stratejik yatırımları koyuyoruz. Yani Türkiye'nin dış ticaret açığı vermiş olduğu sektörlerin ülkemize gelmesi için kesenin ağzını açıyoruz, açmak zorundayız. Bu konuda Türkiye'nin gerek ulusal gerekse uluslararası yatırımcıya ihtiyacı var. Ve bu konuda özel bölgelerin özel bir tanımı ve yeri olacak. Özel bölgeler, normal teşviklerden biraz daha üstünde puanlarla desteklenecek."
Bu bölgelerle beraber teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle yatırımcının en iyi şekilde yatırım yapabileceği, yatırımcının yatırımı yaptıktan sonra kendisine karın dönüşmesini bekleyip kardan sonra kendisine iadenin yapılacağı bir sistem değil, yatırım esnasında gerekli destekleri alabileceği bir teşvik modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Çağlayan, "Eğer bunları yaparsak inanın ki Türkiye çok ciddi bir sıçrama gösterecek, büyük bir atlım yapacak" dedi.
81 İLDE 1273 SEKTÖR İNCELENDİ
Bunu yaparken 81 ilin tek tek dış ticaret potansiyellerini araştırdıklarını, her birinin yol haritasını çıkardıklarını belirten Çağlayan, "Her bir ilde 1.273 sektörü tahlil ettik. 73 ülkeyi tek tek tahlil ettik" dedi."Artık elimizde A var, B var, C var. Bir malı satmak için didişmeyeceğiz, bununla zaman kaybetmeyeceğiz" diyen Çağlayan, müşterinin talebine uygun arz yapılacağını ifade etti.
ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ
Özel ekonomi bölgelerini belki 10 yıl önce konuşmanın anlamsız olduğunu belirten Çağlayan, "Ama bugün tam yeri ve tam zamanıdır. Şimdi Türkiye yeni bir konsept değişikliğine gidiyor. Aslında inovatif bir değişiklik, dönüşme bu. Serbest bölge kavramından özel ekonomik bölge kavramına geçmek, inovasyonun özü" şeklinde konuştu.Kısa bir süre önce Güney Kore'de Incheon Özel Ekonomi Bölgesi'ne gittiğini, buradan çok etkilendiğini belirten Çağlayan, "Bunu bir Incheon yapıyorsa, Dubai yapıyorsa, Singapur yapıyorsa benim Mersin'im, Gaziantep'im, Adanam niye yapmasın. Ne eksikliği var bu illerin. Vallahi fazlamız var" dedi.Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Artık yeni getirdiğimiz bu kapsamla sadece sanayi değil fikri sanayi mülkiyetlerin olduğu, eğitimin, eğlence sektörünün, sinemanın bunun yanı sıra turizm hizmetlerinin, ticaretin, her türlü ticari hizmet ve mal ticaretinin olduğu yeni alanlara doğru gidiyoruz. Serbest bölgeler 1987'den bu yana önemli katkılar sağladı. Keşke 2005 yılında benim ASO Başkanı olduğum dönemde, şiddetle karşı çıktığım serbest bölgelere vermiş olduğumuz imtiyazlarını keşke elinden almasaydık. Maalesef o gün bunu iyi hesaplayamadık."
Serbest bölgelerin istihdama, dış ticarete verdiği katkıların önemli olduğunu belirten Zafer Çağlayan, "Ümit ediyoruz ki artık serbest bölge kavramını özel ekonomik bölgeler kavramına getirelim. Burada ticareti, hizmeti, Ar-Ge, yüksek teknolojiyi, inovasyonu, eğitim, sağlık, tarım ve madencilik sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerden bir değer zinciri oluşturalım" dedi.
OCAK AYI İÇERİSİNDE NETLİK KAZANACAK
Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda yeni teşvik paketi konusunda açıklamalarda bulundu.
Ergün, burada birinci amacın cari açığın önlenmesi olacağını bildirdi. Ergün, "Hangi alanlarda cari açık veriyoruz? Hangi yatırım malları, hangi ara malları, hatta hangi hammaddeler Türkiye'de desteklenirse üretimi artırılabilecek olan hammadde alanları, yatırım malları, ara malları nelerdir, bunlar üzerinde hangi teşvik mekanizmalarını kurgulayalım ki bunların üretimi burada gerçekleşsin" diye konuştu.Sürdürülebilir ve sağlıklı kaynaklardan finanse edilebilir olduğu müddetçe cari açığın çok büyük problem olmayacağını ifade eden Ergün, fakat bunun büyümemesi ve küçülen bir trendde devam etmesi gerektiğini vurguladı.Bakan Ergün, "Bizim en önemli risk alanımız olarak cari açık, cari açığın büyüme potansiyeli önümüzde duruyor. Biz de onu küçültecek adımları, özellikle teşvik sistemiyle küçültecek adımları atmaya çalışıyoruz" dedi.
Teşvik paketi konusunda Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlığın birlikte çalıştığını da belirterek, "Zannedersem artık son aşamaya geldi, Ocak ayı içerisinde bir netlik ortaya çıkacak" diye konuştu.
 

 
Akdağ, Xanadu’yu açacak
 
2012 Diyanet Takvimi’nin dağıtımına başlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘En büyük sorun işsizlik’
"Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ...
‘Mültecilere destek vicdan borcumuz’
Erzurum’da duyarlı işverenin çalıştırdığı 5 işçiden 2’si Afgan. İşveren ...
Öncelik turizme…
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Altan, ...
 
Matbaacılardan vergi matrahı tepkisi
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ...
Krediye yoğunlaştık…!
Erzurum’da nakdi kredi kullanımındaki artış sürüyor. Erzurum eylül ayı ...
ERGİAD, eğitime yoğunlaştı
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD), dernek üyesi iş adamlarının ...
 
Vakıbank’tan Esnafa ‘Dost Kredi’
Vakıfbank ile Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) arasında ...
Erzurum'a yabancı sermaye ilgisi
Bu yılın on ayında Erzurum’da yabancı sermayeli bir anonim, 7’si de limited ...
Soğuk kredili inekleri dondurdu
Erzurum'da Horasan ilçesine bağlı Muratbağ köyü sakinleri, soğuklar nedeniyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva