ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2012 Çarşamba - 14:13

Borç ertelemede son 2 gün

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesiyle ilgili karar gereğince müracaatların 28 Eylül Cuma günü sona ereceğini bildirerek, “Üreticilerimizin bir an önce başvuru yapmasında fayda var” dedi.

Borç ertelemede son 2 gün

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesiyle ilgili karar gereğince müracaatların 28 Eylül Cuma günü sona ereceğini bildirerek, “Üreticilerimizin bir an önce başvuru yapmasında fayda var” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Şemsi Bayraktar, 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, 60 ilde sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının 28 Ağustos 2012 itibarıyla 1 yıl süreyle ertelenmesini içerdiğini hatırlattı. Bayraktar, bu üretim sezonunda, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri ve benzeri risklerin tarım ürünlerine önemli zarar verdiğine dikkat çekti.
MÜRACAAT ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE YAPILACAK
Hemen hemen ülke genelini kapsayan afetlerin ardından TZOB’un çabalarıyla, afetlere maruz kalan ve bu afetler nedeniyle en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan düşük faizli kredi borçlarının ertelendiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Söz konusu kararnameyle; 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandırılan ve kararın yayım tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi ve hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte vadesi 1 yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süreyle ertelendi.
28 Ağustos 2012 itibarıyla borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan veya tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek ve tüzel kişi üreticiler, 28 Ağustos 2012’den itibaren 1 ay içinde, kredi borçlarının vadesi, taksit vadesi, hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 28 Ağustos 2012’den itibaren 1 yıllık süre içinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren 1 ay içinde Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor.”
BAYRAKTAR’IN AÇIKLAMASI
Söz konusu afetlerden zarar gören ve çok güç durumda kalan çiftçilerin yüzde 5 faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle de olsa borçlarının ertelenmesinin olumlu olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:“Ancak kararnamenin sadece düşük faizli kredileri kapsaması ve 60 il sınırlaması uygulamaları değiştirilmezse pek çok üreticimiz borç ertelemesinden yararlanamayacaktır. Tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesi kapsamındaki il sayısının 60’dan 81’e çıkarılmasıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı’nca yapılan çalışmanın bir an önce tamamlanarak uygulamaya girmesi gerekir. Beklenti içinde olan ve ödeme sıkıntısı yaşayan üreticilerimiz ne yapacaklarını bilememektedir. Düşük faizli kredi dışında da kredi kullanan üreticilerimizin de borçlarının ertelenmesi, üreticilerimizin üretime devamı bakımından büyük önem arz etmektedir. Yeni üretim döneminde yıllık gelirinin önemli bir bölümünü kaybetmiş ve ödeme güçlüğü içine düşmüş üreticilerimiz, başta girdi kullanımı olmak üzerde krediye ihtiyaç duymaktadır. Söz konusu kararın üreticilerimiz için taşıdığı önem dikkate alınarak ivedilikle gerekli çalışmaların tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, üreticinin yeni üretim döneminde de tefecilerin eline bırakılmadan kredi kullanabilmesiyle ilgili gerekli tedbirler alınmalıdır.”
KARAR KAPSAMINDAKİ İLLER
Kararname ise; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Bartın, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerindeki tabii afetleri kapsıyor.
KARAR KAPSAMINA ALINACAK İLLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın kendisini ziyaretinde, 60 ile ek olarak Adıyaman, Artvin, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Düzce, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Kırıkkale, Kırklareli, Mardin, Ordu, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tekirdağ illerinin de tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesi kapsamına alınmasıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı’nca çalışma yapıldığını bildirmişti.

 
Memurlardan teröre tepki
 
KUDAKA Luxery Leisure Fuarındaydı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mamoç 26 Eylül 2012 Çarşamba 15:04

Siz başka birsey bilmezsiniz. Erteleyin, sanki babanızın parası. Çiftçiyi sigorta yaptımaya teşvik etmeyin tüyü bitmemiş yetimin rızkıyla erteleyin.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gıda sektörü’ne ‘et’ bilgilendirmesi
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce “Et ve Et ürünleri ...
Şirketleşme verileri açıklandı
TOBB 2012 Ağustos ayı kurulan ve kapanan şirket sayılarını açıkladı.
Tarımda proje yaklaşımı
Pasinler ilçesinde Tarım Müdürlüğü organizasyonuyla ilçe de bulunan çiftçilere ...
 
Besicilere kurbanlık uyarısı
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı öncesinde ...
Son on yılın en iyi dönemi..
MAHMUT AKDAĞ-DOSYA HABER-Erzurum’da bu yılın sekiz ayında kişi başına ...
Ticarette Bulgaristan açılımı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce organize edilen programda Bulgaristan ...
 
Tüketiciler derneğe kavuştu
Tüketici Hak Arama Derneği Başkanlığı düzenlenen törenle hizmete açıldı. ...
‘Turizm kalkınma önceliğimiz’
Vali Öztürk, “Bu tarz projelerin yapılması çok önemli. Bölgemiz yer altı ...
Yatırım’da ‘Zafer’ ödül
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da katıldığı törende Zafer Medya ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva