ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
EİT 17. Zirve Toplantısında Erzurum gündemi
EİT 17. Zirve Toplantısında Erzurum gündemi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Soğanlı Dağı'nda tipi ve fırtına etkili oldu
Soğanlı Dağı'nda tipi ve fırtına etkili oldu

Zülküf Usanmaz

Şu Tassuba Bak..
24 Ekim 2011 Pazartesi

Doğrusu hem kaynağa, hem de habere çok inanmadığım halde, çok dikkat çektiği için aşağıdaki haberi Arapça aslından tercüme ederek görüşlerinize sunmayı uygun buldum.
“ İranlı Güvenlik yetkilileri, Tahran’da Sünnilerin Ramazan bayramını kılmalarına izin vermediği açıklandı.
Basın kaynaklarının ifadesine göre, İran’ın güvenlik yetkilileri Tahran’da Ramazan bayramı namazını kıldıran İmamlara kendi denetçileri vasıtasıyla tabliğat yaptılar ve bayramı namazını kıldırmamaları hususunda taahhütname istediler.. Bunu da İran’da bayram namazı resmi olarak ilan edilmeden önce yaptıkları açıklandı..
Zahedan Bölgesinin merkezi olan İran’ın Belucistan şehrinde Sünnilerin Cuma imamı olan Mevlevi Abdülhamit, bu uygulama nedeniyle duyduğu üzüntülerini dile getirerek basına şu açıklamada bulundu: ” Şiilerin çoğunlukta ve Sünnilerin azınlıkta olduğu İran’ın büyükşehirlerinde Sünniler birçok sıkıntı yaşıyorlar. Bu farklı uygulamayı kınadığını” söyledi.
Abdülhamit bu husus için ayrıca, “ Duyduğumuza göre Tahran’da güvenlik güçleri bayram namazı kıldıracak imamlara müracaat ederek, Sünnilere bayram namazını kıldırmamaları hususunda taahhütname almışlar..” dedi.
Sünniler için yapılan bu engellemenin ardından İran parlamentosu Başkan yardımcısı, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedi Necad’a bir mektup göndererek bu sorunu takip etmesini istedi.
Bazı istatistikçilere göre, İran nüfusunsun yüzde 17 ile yüzde 20 ‘sini Sünniler teşkil eder. Bunların çoğu da Beluş, Kürt ve Türkmen’lerden oluşur. Ancak bazı Arap ve Acem’ler de Sünnilere itibar ediyorlar. Bunlar da Batı Azerbaycan, Kürdistan, Celistan ve Belucistan Bölgeleriyle Haliç’in sahil kesiminde yaşarlar.
İran’da Şii mezhebi, devletin resmi mezhebidir. Bütün dini uygulamalar resmi mezhebe göre yapılmaktadır. Şah’a karşı 1979 da başarılan devrimden sonra bu güne kadar hiçbir bakanlığa veya bakan yardımcılığına Sünni bir kişi atanmamıştır.”
Kaynak: PNA-ERBİL
Tarih: 30 Ağustos 2011
                                                   BU DAVRANIŞ İRAN’A YAKIŞMAZ
Tarih boyunca İran dinlere beşiklik yapmış bir ülke..Babilik dinini kuran BAB, Zerdüştlük dinini kuran ZERDÜŞT, Mani ve Mazdek dinlerini kuran MANİ bu coğrafyada doğmuşlar ve yaşamışlar. İran dine yakın ve yatkın bir ülke..Nitekim son devlet yönetim şekli İran İslam Cumhuriyeti..İslamiyet’in temel esaslarında Sünnilerle aynı çizgideler.Ayrıldıkları tek nokta hilafette Hz. Ali tarafını tutmaları ve tarihi süreç içinde bunu devam ettirmeleri olmuştur. Sünniler hem dini lider hem de devlet başkanına” Halife “ derken, Şiiler “ İmam “ derler… Böylece Şiilikte Hz. Ali ile başlayıp ardından Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ile devam eden 12 İmam vardır. Örneğin Safevi Devletinin Azeri kökenli Kralı Şah İsmail, yedinci İmam olan Musa Kazım’in soyundan geldiği iddia edilir.
                                          GERÇEKTEN İRAN BU MU?
Umman ve Basra körfezleriyle Hazar Denizinin kıyısında olan İran, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık iki katı kadar genişliğe sahip bir ülke.. 70 milyona tırmanan nüfusuyla önemli bir Ortadoğu ülkesi..
Ne var ki, Suriye katliamlarına sesiz kalması hatta diplomatik olarak desteklemesi ile Lübnan’da Hizbullah örgütlerine yakın durması Şii mezhebi nedeniyle olduğu söylenir. İddia edildiği gibi eğer büyükşehirlerinde yanı 28 eyaletinde Sünnilerle Şiiler arasında ayrım yapılıyor ve Sünniler İslam Cumhuriyeti yönetiminde sıkıntı yaşıyorsa, bu İran’ın geleceği için tam bir felaket demektir...
İran’ın mezhep eksenli siyaseti varsa, Suriye’nin mezhep merkezli katliamları devam ederse ve Sünnilere bu yolla yapılan aşırı baskılar doğruysa bunlar, İran ve Suriye’yi yalnızlığa iten etkenler olmaz mı?..Hele diğer mezheplerin çoğunlukta yaşandığı Ortadoğu havzasının içinde mezhep eksenli siyaset güdülmesi hem çağ dışılıktır, hem de İslam ülkeleri arasından dışlanmayı gerektiren önemli bir neden değil mi?.
O zaman İran için şöyle dememiz gerekmez mi? Doğalgazı çok, Petrolu çok, demiri bakırı, kömürü çok..Enflasyonu tekli rakamda, büyüme hızı yüzde 5, işsizlik oranı bizimki gibi..Bunlar hepsi iyi..Ya demokrasi ve insan hakları…Allah versin, öylemi?              

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Düzeltme 27 Ekim 2011 Perşembe  10:31

Tassub değil Taassub olmalı Düzeltelim Lütfen.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva