ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KUDAKA'dan Çat çevre projesine destek
KUDAKA'dan Çat çevre projesine destek
Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Türkiye FAO Konseyi üyeliğine seçildi
Gökyüzünde istikrar
Gökyüzünde istikrar
Memişoğlu: Seferberlik başlatıyoruz
Memişoğlu: Seferberlik başlatıyoruz
Kacır: Milli gelirimizi 1,3 trilyon dolara yükselttik
Kacır: Milli gelirimizi 1,3 trilyon dolara yükselttik

Zülküf Usanmaz

Emekli Memurun Çöküş Noktasına Dikkat…
28 Kasım 2010 Pazar

5502 sayılı kanun, sosyal Güvenlik Kurumlarını tek çatı altında birleştirilmesini ön gören bir kanundur. Bu kanun yürürlüğe konulduğu 0cak 2007’den itibaren emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu ve Bağ-Kur tek çatı altında “ Sosyal Güvenlik Kurumu “ olarak birleşti.
MAAŞ DENGESİ BOZULDU
İşte emekli memura ne olduysa bundan sonra oldu. Bu birleşmeden önce memurun emekli ikramiyesi yine bu günkü ikramiyesi kadar iken, bağlanan aylık maaşı hem bu günkü maaşından fazlaydı, hem de işçinin maaşından fazlaydı. O zamanlar işçinin ikramiyesi bu gün olduğu gibi memur ikramiyesinin iki katı iken, bağlanan aylık emekli maaşı memur maaşının çok altındaydı. Bu gün işçinin aylık emekli maaşı da ikramiyesi gibi memurunkini çok aşmıştır.
KANUN ÇOKÜŞE NEDEN OLDU
Şimdi çöküş noktasına dönelim: Emekli sandığı birleşmeden önce 25 yıl hizmeti olan memura çalışılan maaşının yüzde 75’ını emekli maaşı olarak verilmesini ön görüyordu. Sonra ilave her hizmet yılına bir puan vermek suretiyle bu rakam yükseliyordu; örneğin 30 yıl hizmeti olana yüzde 80, 35 yıl hizmeti olana yüzde 85 şeklinde emekli maaşı bağlanıyordu. Bunu somut bir örnekle iyice açalım: 35 yıl hizmeti olan üniversite mezunu ve belediyede başkan yardımcısı unvanlıyla çalışan bir örnek seçelim. Çalışırken aldığı maaşı 2.515 TL.dir. Maaşın yüzde 85’ı ise yaklaşık 2.140 TL. eder. Emekli olduğunda bu kadar maaş bağlanması gerekirdi.
Ama sonradan çıkarılan 5502 ve bunun uygulamasını sağlayan 5510 sayılı kanunlar sayesinde bu kişinin emekli maaşı 1.250 TL.İndirilmiştir. Burada kazanılmış hak kaybı yaklaşık aylık olarak 890 TL.dir.
ÇOK ADALETSİZ BİR TABLO
Her nasıl olmuşsa bu güne kadar kimse bunu dava konusu da yapmamıştır. Yeni kanunlar bütün memurları bu yüzden mağdur etmiştir. Her iki maaşları arasındaki skalayı büyütmüştür. Fakat bütün mağdur memurlar arasında da en mağduru ek göstergesi 3000 olup üniversite mezunu ve makam sahibi olan memurlar kesimi olmuştur. Bu kategori altındaki memurların her iki maaşı arasındaki fark çok fazla değildir. Bu kesimin üstünde ve ek göstergesi 3600 olanlara hem makam tazminatı verilmiş ve hem de bu göstergeyle imtiyazlar tanınmıştır. Örneğin Belediyelerde onlarca mühendis, denetim elemanı kadrolu başkan yardımcısının yönetiminde çalıştığı halde, bu ek gösterge imtiyazı nedeniyle hem çalışma ve hem de emekli maaşlarının daha fazla olması önemli bir adaletsizlik örneğidir. Ayrıca 3000 ek göstergeli unvanlı kadrolarda çalışanların birçoğu makam sahibi olduğu halde,kendilerine makam tazminatının verilmemesi de başka bir adaletsizlik örneği.!
YENİ KANUNDA VURGULANAN HUSUSLAR
“….Devlet memuru, işçi, esnaf ve şirket ortağı, bankacı-sigortacı, çiftçi, tarım işçisi gibi farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi olanlar arasındaki ayrımlar giderilmiştir. Memurun, işçinin, esnafın eş ve çocuklarına yapılan farklı uygulamalar ortadan kaldırılmıştır, dul ve yetim aylığı alacaksa hepsi alacak, alamayacaksa hiçbiri alamayacak. Çalışanlar arasında sağlık hizmetlerinden yararlanmadaki farklı uygulamalar kaldırılacak ve herkes eşit şartlarla, eşit miktarda sağlık hizmeti ve yardımı alacak. Herkese eşit sosyal güvenlik getirilmiştir.” Deniliyor.
EŞİTLİK OLSAYDI
Sosyal güvenlik kanununda yer alan bu hususlar sizce inandırıcı mı? Eğer doğru olmuş olsaydı, memurun emekli maaşı yukarıda açıklandığı şekilde gasp edilmemiş ve en az işçilerle eşit tutulmuş olacaktı.
Eğer zerre kadar eşitlik düşünülmüş olsaydı tahsil, kıdem, unvan, makam, sorumluluk ve riskleri dikkate alınıp bir mühendis kadar veya bir denetim elamanı kadar dikkate alınacaktı. Veya bir esnaf, bir tarım işçisi gibi aynı havuza atılmayacaktı.
Eğer eşitlik olmuş olsaydı, memur ve işçinin tek geçim kaynağı emekli maaşı iken, Bağ-Kur ve Tarım İşçisinin maaşları öz gelirlerine destek gelir olarak düşünülürdü ve her ikisini aynı kefeye eşit olarak koymamış olacaklardı..
Böyle eşitlik, tarihin ilk çağlarında bile yapılmamıştır. Bu nedenle;
Bu eşitliği düzenleyen bürokratları ve bunu onaylayıp kanun haline getiren siyasileri gerçekten ayıplıyorum..!
NOT:
Vakıf olması halinde mutlaka düzelteceğine inandığım Sayın Başbakanımızın dikkatine sunulmak üzere AKP genel merkezine bu konuda yazı ve yorumlar ulaştırmaya çalıştım. Bu yazımı da hem iktidar, hem de muhalefet parti genel merkezlerine ulaştırmaya çalışacağım…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özay var 3 Aralık 2010 Cuma  16:53

Herkes tarafından bilinen ancak yillar öncesinin kemikleşen bu sorunun çözümünde kısa sürede tedavisi belki istenildiği gibi olmamış olabilir. yazınızın beni ilgilendiren bir bölümünün teyidi açısından, bende bir Kamu iktisadi kurumunda bölge Müdürü olarak görev yapan her şerefli memur gibi devletin bir kuruşuna helal getirmeyen getirmemeyide prensip edinen, devletime her ay milyonları kazandıran bir memuer olarak Allah bın bereket versin bugun 2.500,-Tl maaşlı 35 yıl üzerinden emeklilikte Kanundaki Paranyez içinde Kitler Hariç ibaresinden dolayı 1.300,- Maaş alabilecek bölge müdürüyüm sankı dediğiniz gibi az biraz haksızlık var.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva