ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Canpolat yaşamını yitirdi
Canpolat yaşamını yitirdi
Kutlu, Erzurumspor’a veda etti
Kutlu, Erzurumspor’a veda etti
Gülcü uyardı
Gülcü uyardı
Emniyet imdada yetişti
Emniyet imdada yetişti
Hedef: Tütünsüz Erzurum
Hedef: Tütünsüz Erzurum

Ahmet Göksan

Çözümün Oyunlusu
16 Şubat 2013 Cumartesi

“Bizim bütün endişe ve korkumuz, geleceğimizin emniyetinden başka bir şey değildir. Tarih göstermiş ve göstermektedir ki Türk’ün dostu ancak Türk olabilir ”.1957
                 Dr. Fazıl KÜÇÜK

AB içinde yaşanmakta olan ekonomik açmaz her geçen gün hızla derinleşiyor. Üretimin kademeli olarak düşmekte olduğu, buna karşın işsizliğin de boyutunun hızla yükselmekte olduğunu veriler doğruluyor. Hatta Cumartesi günü yarım gün çalışan posta görevlilerinin çalıştırılmayıp tasarruf yapılması bile düşünülüyor. Yıl içinde yapılacak bu uygulama sonrasında 2 milyar doların tasarruf edileceğinin hesapları yapılıyor.
Bu konumda olan birlik, Türkiye’yi bahçe kapısından içeri alarak kapı aralığında bekletiyor. Bu durum sabrın sınırlarını da zorluyor. Bu gerçek karşısında Türkiye’ye olumlu bir yanıtın verileceğini de düşünmüyoruz. Neden mi? Kıbrıs uyuşmazlığının çözümü konusunda elli yıldır görüşmelerin yapılıyor olmasından bir sonuca ulaşılmadı. Bu nedenle de Türkiye’nin AB’ne katılımı konusu da sürüncemede bırakılmaya devam edecektir. Gelinen bu noktada masadan kalkmanın da bir tavır olduğunun unutulmaması ve koşulların daha fazla zorlanmaması gerekiyor.
Mendil büyüklüğündeki ülke, ekonomik açmazını aşabilmek adına ulusal gelirleri kadar olan borçlarının karşılanması için 17,5 milyar Euro’nun verilmesini istiyor. İstenen bu miktarın AB için önemli bir para olmadığı biliniyor. Onlar için çerez parası, Kıbrıs Türklerinin söylemi ile kemaneci parası bile değildir. Rusya ile aralarında güçlü bir işbirliğinin olduğu bilinen adı geçen ülkeye yardım yapılmasına Alman Sosyal Demokrat Partisi karşı çıkıyor Alman gazeteleri, Kıbrıs bankalarının görüntüsünün iyi olmadığını bu nedenle yapılacak olan yardımın Rusların Siyah para aklayıcılarına gideceğini yazıyor.
AB’den destek almak konusunda umudunun olmadığını belirten çamaşırcı kadının oğlu, Rusya’nın kendilerine karşı yaklaşımına da teşekkür ediyor. Gerekçesini ise; “Hemen Rusya’ya koştum. Çünkü onlar bizim dostumuz. Katkı koyacaklarsa bile ülkemizi 10-15 yıllığına durağanlığa sevk ederek, kabul edilemez ödünler vermemizi ve diz çökmemizi istemezler” diyordu. Acil yardım alabilmek için devreye giren Kıbrıs’taki Ortodoks Kilisesi Papazlarının başının, Putin’i ikna etmek için Rus mevkidaşı ile görüştüğü Rum basınında yer alıyor.
İngiliz Reuters haber ajansında yayınlanan ilginç bir haberi de sizlerle paylaşmak durumundayız. AB’nin Rum tarafını adadaki çözüm için gevşek federasyon kurulmasına ikna etmesi gerektiği görüşünü öne çıkarıyor. Böyle bir düşüncenin ve önerinin ortalık yerlere bırakılması, oynanmakta olan filmin yeniden başa almak olduğunu kaydetmek istiyoruz.
1959-60 Anlaşmaları ile oluşturulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yapısını, uluslararası Hukuk kurallarına göre değerlendirirsek, oluşturulan yapı bir anlamda gevşek bir federasyondu. Gevşek federasyonda iç içe birlikte yaşanamayacağı görüldüğünden olacak, iki bölgeli yapının oluşturulması uluslararası toplum tarafından da kabul edilerek kayıt altına alındığının bilinmesini istiyoruz. Bu cumhuriyetin yıkılması için yapılanların ve yaşananların pişmiş tavuğun başına bile gelmediği biliniyor.
Reuters’in bu haberini yeni bir İngiliz oyunu olarak da okumak olasıdır. Adı geçen ajans, bu görüşünün gerekçesini de açıklıyor. “Güney Kıbrıs’taki ekonomik krizin Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Rum tarafına baskı olanağı sağladığını, krizin ortalık yerlere çıkardığı büyük gereksinimlerin Rum yönetimine baskı unsuru olarak kullanılabileceği” kaydediliyor. Haberin devamında ise, “çözüm için Kıbrıs Türkleri ile işbirliği yapması gerekenin Kıbrıs Rumları olduğuna” işaret ediliyor.
Kıbrıs uyuşmazlığının çözümü konusunda ilerleme olur mu olmaz mı tartışmaları da yapılıyor. Yapılacak olan başkanlık seçimi sonrasında ilerleme konusunun gündemde olmayacağı biliniyor. Hangi aday kazanırsa kazansın ekonomik açmazı çözebilmek için uğraş verecektir. Bu sorunu aşmaları sonrasında (iyimser bir tahminle) Eylül 2013 ayından itibaren siyasi konularla ilgilenebileceklerdir.
Bu süre zarfında uluslararası toplum başta olmak üzere bölgede çıkarları olan ülkeler tarafından çözüm senaryoları üretilecektir. İngiliz oyunu olarak ortalık yerlere bırakılan gevşek federasyon önerileri bunların birincisidir. Bulaşık Milletler affedersiniz Birleşmiş Milletlerin de kedilerin damdan inmesini beklemeden önerisini açıklaması şaşırtıcı olmayacaktır.
Rum başkanlık seçimlerinin en güçlü adayı olarak sunulan Bay Nikos Anastasiyadis; “Ezeli tezlerini terk etmediğini” duyuruyor. Ezeli tezlerini değiştirmesini zaten beklemiyorduk. Çünkü Bay Anastasiyadis’in EOKA’cıların partisinin adayı olduğunun da unutulmaması gerekiyor.
Adadaki çözüm adına senaryo yazanların bu gerçeği de gözlerinin önüne almaları gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yirmi Yolun Hikâyesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Adalet Meydanından Ekran Çağına
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yolun açık olsun ASELSAN
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva