Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’nin (ÇOKAB) 4. Olağan Birlik Meclis Toplantısı Oltu Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Oltu, İspir, Tortum ve Yusufeli havzasından toplam 21 belediyenin yer aldığı ÇOKAB’ın yeni yönetim kurulu ve meclis üyeleri seçimi de yapıldı.
ÇOKAB YÖNETİMİ BELİRLENDİ
Gerçekleştirilen 4. Olağan Birlik Meclis Toplantısı’nda yapılan gizli oylamada kullanılan geçerli 54 oyun tamamını alan Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, yeniden başkanlığa seçilirken, Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy ve Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak başkan vekilliğine, Yusuf Bektaş ile İskender Karakelle ise katip üyeliklere seçildi.
ZİYREK ÇOKAB YAKLAŞIMINI ANLATTI
ÇOKAB Yönetim Kurulu Başkanlığına tek aday olarak gösterilen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, 2007 yılının Haziran ayında kurulan ve merkezi Oltu olan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’nin geçen kısa süre içerisinde bir hayli mesafe aldığını belirtti.
Başkan Ziyrek, yaptığı konuşmada içerisinde 21 belediye olan büyük bir kuruluş olduklarının altını çizdi ve ÇOKAB üyelerine yönelik “Ankara’dan bakıldığında oldukça ciddiye alınan bir birliğimiz olmasına rağmen, maalesef iç bünyemizde bizlerin böylesine güzel bir oluşuma gereken ilgi ve yaklaşımı göstermediğimizi düşünüyorum.” şeklinde serzenişte bulundu.
GELECEĞE YÖNELİK PROJELER
Geçen kısa zarfında ÇOKAB’ın ileriye dönük olarak ciddi projeler hazırladığını aktaran Ziyrek, “Oltu, İspir, Tortum ve Ardanuç ilçelerine yapılması planlanan katı atık düzenli depolama tesisi ilk sırada yer aldığı belirtti.
Birliğin kuruluş aşamasından beri takip ettiğini belirten Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise “Bu Birlik sayesinde Çoruh Havzası’nın kaderi daha bir olumlu yönde şekillenebilir. Bölgenin kalkınmasına önayak olabilecek bir oluşum olmasının yanında birlik ve beraberliğin tesis edilmesinde de ÇOKAB üzerine büyük görev düşüyor. Birlik olmak birlikte düşünmek demektir” dedi.
KATI ATIK SORUNU VE DEPOLAMA PROBLEMİ
Kuruluşundan bugüne ÇOKAB’ın geldiği nokta hakkında üyelere bilgiler veren Birlik Müdürü Cafer Yakupoğlulları ise, başta ÇED raporu alınarak ihale aşaması kadar gelen katı atık düzenli depolama tesisi projesinin hangi aşamada olduğunu anlatan bir konuşma yaptı. İspir ve Tortum’a kurulması düşünülen katı atık düzenli depolama tesisi rantbal olmayacağı görüşüne açıklık getiren Birlik Müdürü Yakupoğulları, “Tesislerin belirlenen yerlerde kurulması mali açıdan bir sorun olacakmış gibi görülse de, yaptığımız hesaplar neticesinde teknik açıdan uzun vade de daha makul olacağı görülmektedir” dedi. Birliğin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Yakupoğulları gelinen süreci masaya yatırarak ÇOKAB’ın önünün açık olduğunu ve Birliğe üye belediyelerin yeterli katkıyı sağlamaları gerektiğinin altını çizdi.
ÇAMLIKAYA ÇOKAB’A KATILDI
Bu arada İspir’in Çamlıkaya Belde Belediyesi’nin ÇOKAB’a katılma talebi de görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandı.