Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Daşkaya,
“Erzurum’da İşsizlik Boyut Büyüttü”
Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, Erzurum’un ekonomik gündemine ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu. İşsizliğin giderek boyut büyüttüğünü söyleyen Başkan Daşkaya, “İlimizde işsizlik öyle bir hal aldı ki, temizlik işleri için araya adam sokulur oldu. Bugün nitelikli sayılabilecek yüzlerce genç, temizlik işi bile olsa yapmaya hazır vaziyette” dedi.
KAMU SEKTÖRÜ YATIRIMLARINA İHTİYAÇ VAR
Erzurum’un kamu sektörüyle ayakta durduğunu, ekonominin yıllardan beri işçi-memur maaşlarıyla desteklendiğine vurgu yapan Kıyas Daşkaya, son yıllarda bu alanda da ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını kaydetti.
EMEKLİ PERSONEL YERİNE TAKVİYE İSTEĞİ
Kamunun giderek küçüldüğünü, emekli olan personelin yerine takviye yapılmadığını vurgulayan Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, bölgedeki işsizliğin önüne geçilmesi noktasında acilen tedbir alınması gerektiğini dile getirdi. Geçmişten günümüze kadar bölgede ekonomik kalkınmayı amaçlayan çeşitli teşvik düzenlemeleri yapıldığını, bu yolla yatırımcının yöreye çekilmesinin amaçladığını anımsatan Kıyas Daşkaya, “Geldiğimiz nokta göstermiştir ki, uygulanan politikalar hedeflenen amaca ulaşamamıştır. Bu tecrübeler göz önünde tutularak, bölge için yeni muafiyetler sağlanmalıdır” diye konuştu.
SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARINA ELEŞTİRİ
Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam edilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili olarak görüş belirten Yol-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Daşkaya, söz konusu tasarının yasalaşması halinde çalışanların büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.
SAĞLIKTAKİ KATKI PAYI SORUNU
“Çocuklarımızın gelecekleri bile mağdur ediliyor” diyen Daşkaya, sağlıktaki katkı paylarından önce, gelecek neslin hesaba katılması gerektiğini kaydetti. Yapılması muhtemel düzenlemeyle, kayıt dışılığın daha da çok artacağını öne süren Kıyas Daşkaya, “Devletin sosyal güvenliğe katkısı var, ancak Avrupa ülkeleri kadar yok. Sosyal güvenlik yasa tasarısını çalışanlar olarak istemiyoruz. Bu yasa tamamen IMF’nin direktifleri doğrultusunda hazırlanan bir yasadır. IMF, bu yasanın çıkarılması halinde kredi vereceğini beyan ediyor. Ama kimsenin bu ülkenin geleceğini, çocuklarımızın istikbalini düşündüğü yok. Çocuklarımızın emekli olabilmeleri için 65 yaşını beklemeleri gerekiyor. Bunun mantıkla izah edilebilinir bir tarafı yoktur” diye konuştu.