VEREM SAVAŞ “ MIZRAK”LA DEVAM EDECEK
Erzurum Verem Savaş Derneği’nin Olağan Genel Kurul toplantısı, dün dernek merkezinde yapıldı. Şenol Mızrak ve Yönetim Kurulu’nun güven tazelediği genel kurul toplantısında, 10 yılını dolduran üyelere birer plaket ve teşekkür belgesi verildi.
KURUCULAR RAHMETLE ANILDI
Genel Kurul toplantısında konuşan Erzurum Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, 1947 yılında kurulan derneğin, veremle mücadele konusunda önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Mızrak, “Yarım asrı geçen bir sürede Dr. Tayyip Cinisli, Prof. Dr. Zeki Başar, Gazeteci Kemal Alyanak gibi abilerimiz de önemli hizmetler yapmış ve bu mücadelede kendilerine ayrılan yeri almışlardır” dedi.
SOSYAL BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Verem Savaş Derneği’nin Erzurum’da eğitim, sosyal ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında oldukça önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Mızrak, “Hastanelerde veremle mücadele eğitim ve seminerlerinden, okullardaki bilinçlendirme kampanyalarına, şiir ve kompozisyon yarışmalarından bilimsel sempozyum ve konferanslara kadar bir çok faaliyeti gerçekleştiren derneğimiz, veremle mücadele misyonunu daha uzun yıllar sürdürecektir” diye konuştu.
KONUKLAR BİLGİLENDİRİLDİ
Daha sonra söz alan Erzurum Verem Savaş Derneği Yönetim Kurulunca üye ve konuklara verem hastalığı hakkında teknik bilgiler verildi. Verem hastalığına sebep olan mikrobun yeryüzünde yaygın olarak bulunduğunu anlatan Uzmanlar, şu bilgileri kaydettiler: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya nüfusunun üçte biri, hastalık meydana çıkmasa da verem mikrobu taşımaktadır. Dünyada her yıl 9 milyon kişi veremle savaşmaktadır. Türkiye'de 2006'da 13 bin 225'i erkek, 7 bin 301'i kadın olmak üzere 20 bin 526 verem hastası kayıtlı idi. Türkiye'de veremli hasta sayısında her yıl bir önceki yıla oranla düşüş görülmekte. Son 10 yılda toplam 119 bin 836 yeni hasta belirlenerek, görülme sıklığı ise yüzbinde 24 olmuştur. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasına göre Şehrimizde 2007 yılında kayıtlı hasta sayısı 147, bunların 82'si akciğer tüberkülozu, 65'i akciğer dışı organ tüberkülozudur. 61 hastanın tedavisi tamamlanmış, 79'unun ise tedavileri devam etmektedir.”
Veremle mücadelede çok önemli olan konu başlıklarına da değinen Uzmanlar, bunları ise şöyle sıraladılar: “Mutlaka aşı olunması, Genel sağlık kurallarına uyulması, dengeli ve sağlıklı beslenilmesi, Hastalanıldığında verem savaşı dispanserlerine başvurulması, Tedavinin önemsenmesi, Son yıllarda sayıları artan, tedaviye dirençli hasta durumuna düşülmemesi ve Doğrudan Gözetimli Tedavi kurallarına uyularak yüksek başarı şansının elden kaçırılmaması”
Öte yandan yapılan oylamanın ardından Verem Savaş Derneği’nin Şenol Mızrak başkanlığındaki Yönetim Kurulu güven tazelerken, dernekte 10 yılını doldurmuş olan üyelere de birer plaket ve teşekkür belgesi verildi.