ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETSO’da meslek komiteleri zirvesi
ETSO’da meslek komiteleri zirvesi
Çelik’ten Türkez’e ziyaret
Çelik’ten Türkez’e ziyaret
Horasan’da trafik kazası: 1 ölü
Horasan’da trafik kazası: 1 ölü
'Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek'
"Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek"
Erzurum’da organik arıcılığa destek
Erzurum’da organik arıcılığa destek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Mayıs 2008 Salı - 11:05

Uzmanından kene uyarıları :Hastalık insandan insana bulaşabiliyor

Uzmanından kene uyarıları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Çağrı Büke, keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının özellikle Haziran ve Eylül ayları arasında artış gösterdiğini söyledi.

Uzmanından kene uyarıları :Hastalık insandan insana bulaşabiliyor

BULAŞMA ŞEKLİ

Hastalık etkeninin virüsün yabani hayvan, kirpi, at, eşek, koyun, sığır gibi hayvanlarda bulunabildiğini belirten Prof.Dr. Büke, "Böyle hayvanlarda bulunan 'Hyalomma' cinsi keneler tarafından taşınıp insanların kanını emmesi sırasında insanlara hastalık bulaşabilmektedir. Hastalığın bulaşması kene dışında hasta hayvanların kanları ya da diğer enfekte vücut dokuları ile yaralı deri ve mukozaya temas sonucu ve hastalıklı insandan insana da bulaşma olabilmektedir" dedi. Kene ısırmasından 1 ile 9 gün sonrabaşlayan ateş, şiddetli kas, eklem ve baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishalin ilk dikkati çeken bulgular olduğunu anlatan Büke, şöyle konuştu: "Bunu vücudun değişik yerlerinden kanama izler. Bu süreç 1 ile 7 gün arasında değişmektedir. Hastalık kötü seyirli olup olguların yüzde 8 ile 80'i hastalığın daha çok ikinci haftasında kaybedilmektedir."

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Hastalığın erken teşhisinin çok önemli olduğunu açıklayan Prof.Dr. Büke, risk altında bulunan kişilerin mezbaha işçileri, kırsal alanda yaşayan hayvancılıkla uğraşan kişiler, çiftçiler, veteriner hekimler, su kenarlarında otlak ve orman alanlarında piknik yapan kişiler olduğunu söyledi. Korunma önlemi olarak; kenelerin bulunabileceği alanlardan uzak durulması gerektiğini anlatan Büke, sözlerine şöyle devam etti: "Kenenin ısırmasını engellemek amacıyla korunaklı biçimde elbise giyilmeli (uzun kollugiysiler, pantolon paçalarını çorap içerisine alınması, boyuna mendil ya da eşarp bağlanması gibi), belli aralıklarla vücudun kene açısından kontrol edilmesi ve vücudun açıkta kalan yerlerine böcek kaçırır solüsyonlar sürülmesi gerekmektedir."

Hastalığın Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da görüldüğünü belirten Prof.Dr. Büke, "Hastalık 2002 yılı bahar aylarından itibaren özellikle Türkiye'de özellikle İç Anadolu ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere görülmeye başlanmıştır" ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarda ayakkabı seçimi önemli
Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
Meslek hastalıkları sinsi ilerliyor
Meslek hastalığı, çalışanın uğradığı fiziksel ve ruhsal hastalık hali olarak tanımlanıyor.
''Kansere Karşı Gıda Rehberi'' kitabı yayımlandı
ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Dr. Uğur Göğüş'ün, son ...
 
Sigara bırakma yöntemleri
Yeni yasayla birlikte artık sigara içecek yer bulmak nerdeyse imkansız hale geldi
Tuz kullanımında rekora koşuyoruz
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince yapılan araştırmada, ...
"Cep" kullanırken alınacak önlemler
Erzurum cep telefonunun yaygın olarak kullanıldığı illerin başında geliyor.
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Haritanın Yenilenmesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva