ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten halka uygulamalı bilgilendirme
Emniyetten halka uygulamalı bilgilendirme
İbrahim Selamet dualarla uğurlandı
İbrahim Selamet dualarla uğurlandı
Alvarlı Efe’ye vefa
Alvarlı Efe’ye vefa
Hınıs’ta terör operasyonu
Hınıs’ta terör operasyonu
Oltu'da Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Oltu'da Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Ağustos 2009 Salı - 05:58

Uzman’dan Ramazan beslenmesi uyarısı

Erzurum Şifa Hastanesi Diyetisyen uzmanı Nursel Günay, Ramazan'a sayılı günler kala dengeli beslenme konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Uzman’dan Ramazan beslenmesi uyarısı

Yaklaşan Ramazın ayı öncesi diyetisyenler Ramazan beslenmesine dikkat çekerek yeterli ve dengeli beslenilmesi konusunda uyarılarda bulundular.
Erzurum Şifa Hastanesi Diyetisyen uzmanı Nursel Günay, Ramazan'a sayılı günler kala dengeli beslenme konusunda bazı uyarılarda bulundu. Hayatın her döneminde olduğu gibi vücut sağlığını korumak için Ramazan’da da yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirten Günay, “Yeterli ve dengeli beslenmek için gün içerisinde almamız gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyacımız Ramazanda da değişmez. Değişen tek şey günlük beslenme düzenimizdir. Günlük üç ana öğünden oluşan beslenme düzenimiz birden ikiye düşer. Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlış sahura kalkılmadan oruç tutulmasıdır. Ramazanda gün boyu aç kalınacağı için yatmadan aşırı yemek veya hiçbir şey yemeden yatmak yerine, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır.yemeden yattığımız takdirde açlık süremiz daha da uzayacağı için vücudun çalışma hızı ve kan şeker seviyemiz düşer. Buna bağlı olarak da halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı görülür.” dedi.
SAHUR’U TERKETMEYİN AMA..
Günay, sahurda yenilmesi gerektiği hususunda ise şunları kaydetti; “Hazmı kolay, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli besinler tercih edilmelidir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Çay, taze sıkılmış meyve suyu, bitki veya meyve çayı, yumurta, peynir, zeytin, esmer ekmek, süt veya yoğurt, kuru baklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği (veya çiğ sebze), meyve ve gün içinde su kaybının fazla olacağı düşünülerek özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmesi gerekir. Çok yağlı ve çok tuzlu yemeklerden ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak önemlidir. İftara kadar kan şekeriniz iyice düşeceği için orucumuzu açarken midemize çok fazla yüklenmemiz gerekir.
HURMAYLA İFTAR AÇMAK
Ramazan sofralarının olmazsa olmazı hurma, orucumuzu açmak için çok güzel bir seçim olacaktır. Hurma, lif, mineral ve fenol açısından çok zengindir, ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri içinde barındırır. Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir. Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse 1 kase çorba ile başlayarak 5 - 10 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. Etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kuru baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden oluşan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır. Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenilmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Her gün aynı saatlerde yemek metabolizma hızını düşürür ve dolayısıyla kilo almamızı kolaylaştırır. Bundan dolayı, özellikle kalorisi yüksek yiyeceklerden bu dönemlerde uzak durmak gerekir. iftardan sonra ara öğün olarak 1-2 porsiyon meyve alınmalı, tatlı ihtiyacımızı gidermek için hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, komposto veya meyve tercih etmeliyiz. Ramazan ayı boyunca kolesterolden zengin olan kırmızı et, katı yağ, tüketimini sınırlamak gerekir. Haftada bir kez balık, bir iki kez kuru baklagil ve iki üç kez tavuk eti tüketmeye dikkat dilmelidir. Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar; kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, kuru barbunya, soya fasulyesi), kepekli tahıllar (esmer ekmek, kepekli pirinç - makarna - erişte - un), sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveler mümkünse kabuklarıyla tüketilmelidir. İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla su ve diğer içeceklerden yeterince içilmelidir."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başarılı süreç
2005 yılında Erzurum’da yüz binde 63 olan anne ölüm hızı, 2008 yılı sonu ...
Nihayet ısınacağız
Yaz mevsiminin ilk iki ayında güneşe hasret kalan, sürekli yağmurun etkisi ...
Erzurum’a Domuz gribi laboratuvarı
Domuz gribi tetkik laboratuvarlardan birinin çevre illerle birlikte 7-8, ...
 
Altyapı sistemi yenileniyor
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) ...
Dr. Füsun Sayek Anısına Proje
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi 4'üncü sınıf öğrencisi Hazar ...
Kıtlama şeker yerine kıtlama üzüm
Erzurum’da özellikle şeker üretiminin az olduğu dönemlerde yaygın olan, ...
 
Egzoz denetimi başlıyor
Erzurum Cevre ve orman İl Müdürlüğü ekipleri 18 – 28 Ağustos tarihleri ...
Emniyetten, Gülümseyen Geleceğimiz, atılımı
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, hazırladığı 'Gülümseyen ...
Deprem gerçeğini unutmayalım
1976 Van Muradiye'de 7.5 büyüklükte depremde 3 bin 840, 1983'de Erzurum ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva