SAYIN GÜZEL,güzel hatıraları yad etmişsiniz.
Bu güzellikler artık yok.Bunlar,bu yörenin
hem yiyecek, hem de giyecekleri idi.Daha doğrusu,bu şehrin kültürü idi.Şimdi bunların çoğunun yerinde,artık yeller esiyor.Nasıl mı?
Şöyle:Artık,erişte,yufka,gendime,bulgur,kavut
lahana,karışık,sade salatalık,macar turşusu
(kırmızı pancar ve vişne veya kızılcık karışı
mı)muşmula turşusu,kurut,gadellere basılmış tuzlu tere yağları,toprak küplere vurulmuş
yağlı ve civil peynirler,kilerlere asılan bozdurgan armutları ve kalın kabuklu üzümler,
çuval çuval patates ve soğanlar,lahanalar,
toprak testilerde katıksız İspir veya Tortum
pekmezleri,şekersiz hakiki zığı balları,basma
peynirler,elma,armut,kızılcık karışımı gahlar
çuvallarda cevizler,sepetlerde elmalar,üzeri
sıvanıp samana gömülen karpuzlar(kışın çıka
rıldığı zaman tazesi gibi idi),ambarlarda pi
navun denilen kışlık,25-30 kilelik, su değir
menlerinde öğütülmüş unlar,Ekim veya Kasım'
da yapılan tenekeler dolusu kavurmalar,