DR. ALİ KURT’TAN KONFERANS
Gazetemiz yazarı, Erzurum Numune Hastanesi patoloji uzmanı Dr.Ali Kurt 4 aralık cumartesi akşamı Erzurum Türk Ocağı’nda “Kır yemişleri ile bulaşan kist hastalığının bölgemiz için taşıdığı riskler” konulu bir konferans verdi.
Önce genel olarak daha ziyade karaciğeri tercih etmekle beraber vücudun tüm organ ve dokularında yerleşebilen ekinokok alveoler kistleri üzerinde duran Dr. Kurt, Türkiye’nin bu hastalığın en fazla görüldüğü Balkanlar, Kuzey İran kuşağında bulunduğunu, Türkiye’de de hastaların dörtte üçünün Erzurum ve Kars illerinden çıktığını söyledi. Erzurum’da son 20 yılda kendi özel laboratuvarı ve Numune hastanesi patoloji laboratuvarında inceledikleri 45.000 materyalden 55’inde bu hastalığı yakaladıklarını bildirdikten sonra bunların çoğunun Erzurum ve Kars (Iğdır ve Ardahan dahil) illerinden geldiklerini, tamamına yakınında kistin karaciğerde yerleştiğini açıkladı.
ARAŞTIRMA VE TEDAVİDE ERZURUM’UN YERİ ÖNEMLİ
Konuyla ilgili ülkemizde yapılan en geniş kapsamlı toplantının patolog ve diğer uzmanların katılımıyla 1974 yılı aralık ayının ilk günlerinde Erzurum’da yapıldığını açıkladıktan sonra, Erzurum’un bu konuda önemli yeri bulunduğunu tekrarladı. Hastalığın gerçekte tilkiler ve fareler arasında gidip gelen bir parazitten kaynaklandığını, insanların dikkatsizlik sonucu, tilki pislikleriyle bulaşlı kır yemişlerini yıkamadan yemeleriyle bulaştığını hatırlattıktan sonra, bu hastalığın parazitik menşeli olmasına rağmen vücuda girdiğinde sanki bir kanser gibi davrandığını, erken teşhis halinde tedavi edilebildiğini, geç gelen hastalarda ise durumun zor olduğunu söyledi. Tedbir olarak kişilerin şahsi temizlik kurallarına dikkat etmelerinin ve yiyecekleri temiz suyla yıkamalarının yeterli olduğunu bildirerek sözlerini tamamladı.