ULTRAVİYOLE IŞINLARI KONUSUNDA UZMANLARDAN UYARI:
“KARLI HAVALARDA GÖZLÜK TAKILMALI”
Güneş ışınlarının zararlı etkisini içeren ültraviyole ışınlarına karşı vatandaşların, yapılacak ültraviyole indeksi ölçümleriyle uyarılması gerektiği bildirildi. Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teoman Erdem, güneş ışınlarının olumlu etkisinin yanında birçok olumsuz etkisinin de bulunduğunu belirterek, en önemli olumsuz etkisinin deri yaşlanması ve kanserlerine neden olan ültraviyole ışınlar olduğunu söyledi.
GÜNLÜK ÜLTRAVİYOLE İNDEKSİ YAYIMLANMALI
Vatandaşların ültraviyole ışınlara karşı yapılacak günlük ölçümlerle uyarılması gerektiğini anlatan Erdem, şunları kaydetti:
''Vatandaşlar ültraviyole ışınların olumsuz etkilerine karşı hergün uyarılmalı. Örneğin ABD'nin 58 eyaletinde günlük olarak ültraviyole indeksi bildirimi yapılmakta. Aynı uygulama birçok Avrupa ülkesi ve Kanada'da var. Ülkemizdeki güneş ışınlarının etkisi ortada. Vatandaşlarımızın hava durumu haberlerinde bu konuda uyarılması gerekli.''
IŞINLARIN EN ETKİLİ OLDUĞU SAATLER: 10.00-14.00 ARASI...
Erdem, söz konusu ışınların gün içerisinde olumsuz etkilerinin en fazla olduğu zaman diliminin saat 10.00-14.00 arası olduğunu belirterek, güneşli gün sayısının fazla olduğu ve karlı bölgelerdeki vatandaşların bu saatlerde dışarı çıkarken dikkatli olmalarını istedi.
Enlem, deniz seviyesinden yükseklik, yılın zamanı ve bulutlanma gibi faktörlerin ültraviyole ışınlarda etkili olduğunu ifade eden Erdem, şunları kaydetti:
''Ültraviyole ışınları insan sağlığını direkt ilgilendirmekte. Bu nedenle söz konusu ışınların etkilerine karşı yapılacak ültraviyole indeksi ölçümleriyle vatandaşlar mutlaka uyarılmalı. Vatandaşlar, gün içerisinde güneş ışınlarının etkili olduğu özellikle 10.00'la 14.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasınlar.''
GÜNEŞ IŞINLARINA BAĞLI HASTALIKLAR
Erdem, ültraviyole ışınlarının sebep olduğu hastalıkların başında deri kanseri ve deri yaşlanması ile katarakt hastalıklarının geldiğini söyledi.
Ültraviyolenin zararlı etkilerinden korunmada insanların eğitimi ve davranış kalıplarının değiştirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Erdem, şöyle devam etti:
''Ültraviyole ışınları öncelikle deri kanseri ve deri yaşlanmalarına neden olmakta. Örneğin güneşin etkili olduğu Avustralya deri kanseri vakalarının en sık görüldüğü ülkelerdendir. Ayrıca katarakta da etki etmekte. Dünyada her yıl katarakt nedeniyle 13 milyon insanın kör olduğu düşünüldüğünde söz konusu ışınların etkilerinin önemi daha iyi anlaşılıyor.''
Erdem ayrıca, ültraviyole ışınlarının en çok açık tenli ve renkli gözlü insanları olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
ALINACAK TEDBİRLER
Erdem, ültraviyole ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için özellikle karlı ve sahil bölgelerde mutlaka güneş gözlüğü takılması gerektiğini söyledi.
Işınların en etkili olduğu saatler olan 10.00-14.00 arası dışarıya mecbur kalmadıkça çıkılmamasına gözen gösterilmesi gerektiğini anlatan Erdem, dışarı çıkıldığında ise eller ve yüzün mutlaka korunması gerektiğini ifade etti.
Erdem ayrıca, mecbur kalındığında güneşe çıkılması durumunda koruyucu kremler kullanılmasını kaydetti.
SADECE ANKARA VE ANTALYA'DA ÖLÇÜM YAPILIYOR
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Araştırma Şube Müdürlüğü yetkilisi Yılmaz Acar ise, yaptığı açıklamada, müdürlüklerinin şu anda sadece Ankara ve Antalya'da söz konusu ölçümleri yaptığını söyledi.
Şu anda bir model çalışması yapıldığını anlatan Acar, şunları kaydetti: ''Şu anda sadece Ankara ve Antalya'da söz konusu ölçümleri yapıyoruz. Ancak bir model çalışmamız bulunuyor. 2005 yılında diğer tüm bölgelerde ültraviyole ölçümü yapmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda çalışıyoruz.''