Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü, TAR- ET’ten sonra şimdi de TAR-SÜT projesini başlattı. TKK Erzurum Bölge Birliği Müdürü Abdullah Damcı, TAR-SÜT Projesi’nin, pilot olarak seçilen 4 kooperatifte uygulanacağını söyledi.
ERZURUM PROJENİN MERKEZİ OLACAK
Damcı, kısa adı TAR-SÜT olan “Ortak Çiftçiler Mülkiyetinde Sözleşmeli Modelle Damızlık ve Süt Sığırı Yetiştiriciliği” projesinin, 6 milyon TL bütçeye sahip olacağını belirterek, kooperatif ortaklarından gelen talepler doğrultusunda, kooperatif sayısını 4’ten 17 ye çıkartılacağını kaydetti. Abdullah Damcı, “Proje, T. C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne sunulmuştur. Ziraat Bankası’nın onaylaması halinde, Erzurum Bölge Birliği’ne bağlı Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarından yüzde 20 öz kaynakla en az 10 baş damızlık süt sığırı yetiştirecek alt yapıya sahip veya hayvancılık deneyimine sahip istekli ortaklar arasından seçilecek, pazarlama ağına yakın aynı zamanda yem bitkisi yetiştirmeye uygun arazisi bulunan, üreticilere 10 adet baştan damızlık gebe düve kredili olarak dağıtılarak sözleşmeli modelle üretim yapılacaktır.” diye konuştu.
SÖZLEŞMELİ ÜRÜN ALIMI
Ayrıca hayvancılık yapmayan, ancak yem bitkisi yetiştirmeye uygun araziye sahip ortaklarla da, sözleşme yapılarak ürünlerinin alımının yapılacağını anlatan Damcı, “Yem bitkisi ekim yapabilecek arazi ve ekipmana sahip olmaları yanında, yörede faaliyet gösteren süt fabrikalarının hijyenik süte ihtiyaç duyması, proje ve faaliyetleri ile hedef gruplar arasında uygunluk göstermektedir.” dedi.
DAMCI, PROJENİN AMAÇLARINI ANLATTI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesine ve desteklenmesine katkıda bulunulmasının, ulaşılması hedeflenen en büyük amaç olduğunu vurgulayan Damcı, şunları kaydetti: “Bizim bir değil, birden fazla akacımız vardır. Yürütülen bu proje sayesinde, bölge insanının gelir seviyesi artırılacak ve bu suretle hayat standardı yükselecektir. Bölge çiftçisinin ürettiği sütlerin aracısız olarak satışı gerçekleştirilecek, bölgede kültür ırkı ve kültür ırkı melezi hayvan beslenmesi teşvik edilerek, birim hayvandan daha fazla gelir elde edilmesi sağlanacaktır. Sözleşmenin uygulama alanında, kültür ırklarında suni tohumlamayı teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunacak, üreticilerin, sözleşmeli damızlık modeli çerçevesinde; hayvan barınağı, hayvan beslemesi ve hayvan sağlığı konusunda eğitilerek, modern ve sürdürülebilir bir üretim modelini parçası olması temin edilecektir. Yöre insanının bulundukları yerde istihdamını sağlamak, sözleşmeli üretim modeli ile planlı üretim yapılmak suretiyle, bölgede kaliteli ve kayıt altındaki damızlık sığırı üretimini arttırmak, ulaşılması planlanan hedefler arasındadır. Proje ayrıca, bölgeler arası hayvan sirkülâsyonunu önleyerek, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma risklerini de ortadan kaldıracaktır. Böylece ülkemiz insanının hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılık azaltılmış olunacaktır.”