Organik süt, yoğurt, et ve buğday derken, Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) bu kez de, ‘organik kavut’ üretimine başladı. Erzurum’un yöresel mutfak kültüründe ayrı bir yeri bulunan ‘kavut’, bundan böyle DATÜBB tarafından, hem de organik ürün olarak piyasaya sürülecek. Arpa ve buğdayın fırında kavrulduktan sonra değirmende öğütülmesi suretiyle elde edilen ‘kavut’ için Tarım İl Müdürlüğü’nden üretim izni alınırken, önümüzdeki günlerde de, alışveriş merkezleri ve marketlerde satışının yapılacağı bildirildi.
ORGANİK DEĞİRMEN KURDULAR
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı; organik kavut üretimi için Tarım İl Müdürlüğü’nden izin aldıklarını ve üretimine de başladıklarını söyledi. Ilıcalı, “Biz Erzurum’un ilk organik değirmenini açtık. Bizden kavut üretimi yapmamızı istediler, talep gelince biz de bunu değerlendirmeye aldık. Bu yönde Tarım İl Müdürlüğü’nden kavut üretmek için izin alarak, piyasaya yönelik üretime başladık.” dedi.
KAVUT ÜRETİM SERTİFİKASI
Organik buğdayın kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilecek ‘kavut’un, sertifikasını da aldıklarını aktaran Naçmi Ilıcalı, “Dadaşkent’te organik un fabrikasında yer açtık. Şuanda üretimini yapıyoruz. Günlük 1 ton civarında üretim yapılıyor. Bakkal ve marketlerle de anlaşma yaparak satışına başlayacağız. Kilosunu 2,5 TL’den satışa sunacağız. Talep arttıkça, biz de üretimi artıracağız.” diye konuştu.
ERZURUM MUTFAĞINDA KAVUT KÜLTÜRÜ
‘Kavut’un, Erzurum’un yöresel mutfak kültüründe ayrı bir yerinin bulunduğunu vurgulayan Nazmi Ilıcalı, bu çalışma sayesinde kaybolmaya yüz tutan bir değeri de, yine Erzurum’a kazandırmış olduklarını dile getirdi. Başkan Ilıcalı, “Erzurum dışından gelenler sadece kadayıfımızın meşhur olduğunu sanıyorlar. Şehrimizin birçok meşhur yemekleri vardır. Bunlardan birisi de, ‘kavut’tur. Özellikle 40 ve 50 yaş grubundaki Erzurumlular, ‘kavut’un Erzurum mutafındaki önemini çok iyi bilirler. Bu ürünü marketlerde pazarlamaya başladıktan sonra, yeni nesil de artık ‘kavut’u bilecek ve severek tüketecektir.” dedi.