Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, işverenleri uygulamadaki teşvik sisteminden yararlanmaya çağırırken, kayıt dışı istihdam konusunda da uyardı.
18 Ağustos 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5921 Sayılı Kanun ile 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 9. madde eklendi. Düzenleme ile Aralık ayı sonuna kadar yeni işe girenlerin sigorta primleri İşsizlik Fonu’ndan ödenecek. Bakanlar Kurulu, bu uygulamanın süresini, önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar uzatabilecek. Yasayla işverenlerin üzerindeki mali yükün hafifletilmek istendiğini belirten Hulusi Bumin, “İşten çıkarmaları önlemek amacıyla işverenlerimize önemli bir teşvik uygulaması daha hayata geçirildi. Yeni düzenlemeye göre teşvikten yararlanacak işyerlerinde halen çalışan işçilere ilave olarak işe alınan işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.” dedi.
//TEŞVİK’İN GETİRİLERİ
Teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin son 3 aydaki çalışan sayısına ek yeni kişileri işe alması gerektiğini ifade eden Bumin, “İşe alınacakların son 3 ayda kayıtlı çalışanlar dışında olması gerekiyor. Sigorta prim teşvikleri, asgari ücret üzerinden hesaplanacak. 18 Ağustos ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasında işe girenler, teşvikten yararlanacak. Bakanlar Kurulu gerekli görürse, süreyi 30 Haziran 2010’a kadar uzatabilecek. Teşvikten yaralanabilmek için işverenlerin ek istihdam sağladıklarını belirtir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne başvurmaları yeterli olacak.” diye konuştu.
//TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI
Teşvikten yararlanmanın bir takım şartları bulunduğunu aktaran SGK İl Müdürü Bumin, “Kaçak işçi çalıştıran işyerleri teşvikten yararlanamayacak. İşyerlerinin devredilmesi, birleşmesi veya bölünmesi durumlarında teşvik verilmeyecek. İşyerinin kapatılarak değişik bir isimle açılması halinde teşvikten faydalanılamayacak. İşveren, emekli birini işe alıp destek primini ödese de teşvikten yararlanamayacak. Prim teşviki, fiilen çalışanlar için geçerli olacak. İzinli ve raporlu olunan dönem, teşvik dışında tutulacak. Halen başka bir prim teşvikinden yararlanan işveren, son teşvikten yararlanamayacak.” şeklinde konuştu.
//ÇALIŞANLARDA SOSYAL GÜVENLİK ŞARTI
Denetimlerlerde sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerinin teşvikten yararlanamayacağı gibi ceza ödemek zorunda kalacağına dikkat çeken Bumin, “Prim teşviki fiilen çalışanlar için geçerli olacak, denetimlerde fiilen çalışmadığı tespit edilenler için de, işverene ceza uygulanacak. Teşvikten yararlanabilmek için aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.