SEZEN, ÜNİVERSİTENİN KURULUŞ ÖYKÜSÜNÜ ANLATTI
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kuruluş görevi verilen ilk sekreter ve genel sekreteri Lütfi Sezen, 29 yıllık suskunluğunu, ''Anılarıyla Bir Üniversitenin Kuruluş Sancıları'' kitabıyla bozdu.
Halen, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Lütfi Sezen, ''Van'da yaşadıklarımı unutmak istememe, hatta mezara götürmek gibi bir düşüncem olmasına rağmen, bir türlü unutamadım. Birilerini yargılayıp hesap sormak gibi bir amacım da yok. Ancak, gelecek kuşakların, yaşanan olaylardan, yapılan yanlışlıklardan ders alması, aynı hataların yapılmamasıdır'' dedi.
ÜNİVERSİTE İÇİN FEDAKARLIK
Üniversite için tahsis edilen yaklaşık 5 milyon metrekarelik arazinin istimlak işlemlerini 3 yılda neticelendiren Sezen, Erzurum'daki Eğitim Enstitüsü'nde edebiyat öğretmenliği ve Türkçe Bölümü başkanlığı görevi yaptığı sırada fakülte sekreterliği görevi verildiğini ve görevi, yüzde 50 maaş kaybını göze alarak kabul ettiğini vurguladı.
İLGİNÇ KAMULAŞTIRMA ÖYKÜSÜ
Sezen kitabında, kurucu Dekan Prof. Dr. Ahmet İhsan Türek ile birlikte Van'a gittiklerinde, dönemin Van Valisi Doğan Pazarcıklı'yı ziyaretlerini başından geçenleri de aktarırken, kamulaştırma çalışmalarını ilginç anılarla anlatıyor.
Kuruluş çalışmalarını yürüttüğü 1979-1983 yılları arasında 4 vali ile görev yaptığını kaydeden Sezen, kitabında dönemin valileri ile arasında geçen bazı diyaloglara da yer verdi.
VAN ÜNİVERSİTEYE KAVUŞTU AMA…
Sezen kitabında, Van'da bürosu, valilik, tapu dairesi, üniversitenin kurulacağı Bardakçı köyü arasında, Ankara'da YÖK ve ilgili bakanlık ve genel müdürlüklerde aylarca mekik dokuduğunu anlatarak, nihayet üniversitenin 20 Temmuz 1982 gün ''Yüzüncü Yıl Üniversitesi'' adıyla kurulduğunu ve 25 Temmuz 1982 tarihinde yeni kurulan üniversiteye 1916 doğumlu Prof. Dr. Hakkı Atun'un en yaşlı rektör olarak atandığını kaydetti.
SEZEN’İN MARUZ KALDIĞI HAKSIZLIKLAR
Göreve başlayan Rektör Atun'un eşinin, rektör evinin piyasadan alınacak en kaliteli mefruşatla hemen donatılmasını istediğini, ancak o dönemdeki ödenekle bunun mümkün olmadığını aktaran Sezen, bir süre sonra da görev ve yetkilerinin elinden alındığını dile getiriyor.
Maruz kaldığı haksızlığı ortaya koymak için kendi hakkında soruşturma isteyen Sezen, kitabında yer verdiği bilgi ve belgelerle durumu sıkı yönetim komutanlığına, dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren'e, Sayıştay Başkanına, YÖK'e bildirdiğini, ancak sonuç alamadığını iddia ediyor. Sezen, daha sonra kendisinin kantin, kafeterya ve yemekhanelerde görevlendirildiğini, ambar memurluğuna uygun görüldüğü yıllarını kitabında ilginç anılarla anlatıyor.
2007 TÜRK HALK KÜLTÜRÜNE HİZMET ÖDÜLÜ
Erzurum'da okutman olarak 1984 yılında göreve başlayan Sezen, 1993 yılında doktor unvanını aldı. Sezen'in, çeşitli üniversitelerin ders kitabı olarak okuttuğu ''Halk Bilimi ve Derleme Metodları'' çalışmasının yanı sıra başka kitap ve çok sayıda makale, inceleme, derleme ve araştırma çalışmaları bulunuyor.
Türk Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu da Sezen'i ''2007 Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü'' ne layık gördü.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ilk basamağı Fen Edebiyat Fakültesi'ne sekreter unvanıyla atanan ve kuruluş çalışmasında görevlendirilen, daha sonra ilk genel sekreter olarak atanan Sezen'in kuruluşunu gerçekleştirdiği üniversitede bugün 10 fakülte, 12 yüksek okul, 3 enstitü, 15 araştırma ve uygulama merkezinde toplam 12 bin 384 öğrenci öğrenim görüyor.