CEYLAN, HİNDİSTAN’DAKİ TÜRK İZLERİ’Nİ ANLATACAK
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Ceylan, Hindistan’daki Türk izlerini anlatan bir konferans verecek. 5 Mart 2008 günü saat 13.00’de başlayacak olan konferans, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilecek.
HİNDİSTAN’DA TÜRK DAMGASI
Hindistan’ın dünyanın 7 harikasından birisi olduğuna dikkati çeken Ceylan, ülkenin bu özelliği kazanmasında Türklerin büyük bir rol oynadığını kaydetti. Hintlilerin Türklerle ilişkilerinin çok eski tarihlere dayandığını dile getiren Ceylan, “Hindistan’daki yerli dillerde birçok Türkçe kelime vardır. Hindistan’a en çok tesir eden topluluk Türklerdir. Türklerden önce ise Perslerin ünlü komutanı Darius (M.Ö. 522-486) bölgeye hakim olmuştur. Darius’un hakimiyetini Makedon Büyük İskender sona erdirmiştir. Makedonya’dan çıktığı yolculuğunu Kudüs’ten ve İran’da devam ettirmiştir. İran’da Persiopolis antik kentini yerle bir ederek Perslerin hakimiyetine son vermiş, oradan da devam ederek Afganistan ve İndus (Hindistan) sahillerine inmiş, anlaşmalar yaparak geri dönmüştür. Bu yolculuğunda doğu-batı birlikteliğini sağlamak için de Helenizm’i yayma politikası gütmüştür. Bu dönemde heykellerde Türk süvarilere ait elbiseler ve paralar üzerinde Türkçe güzel anlamına gelen Kucula gibi unvanlar vardır ( Kuşan dönemi I- IV. yy arasıdır). Hatta Budizm Kuşanlar sayesinde cihanşumül bir din haline gelmiştir. Tamamen Türk adı olan Manas kelimesi de bu dönemde Brahmaputra nehrinin bir koluna ad olarak verilmiştir.’ diye konuştu.
Türklerin sahip olduğu tarihi geçmişin izlerini dünyada birçok ülkenin taşıdığına dikkati çeken Ceylan, düzenleyeceği konferansta, bu izlerden ve Türk-Hint ilişkisinden detaylı olarak bahsedeceğini sözlerine ekledi.