SEVİNDİRİCİ GELİŞME
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar (TAGEM) Genel Müdürü Lütfi Tahtacıoğlu, hayvancılık sektörünün Doğu Anadolu'da başta Erzurum olmak üzere şehirlere kaydırılacağını bildirdi.
TAGEM Genel Müdürü Tahtacıoğlu, hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını kaydetti. Yılda 2 bin suni tohumlama ile 500 bin hayvanı ıslah etmenin mümkün olmadığını söyleyen Tahtacıoğlu, suni tohumlama çalışmalarını yüzde 30-40 oranlarında artırarak hayvancılıkta dönüşümü sağlayabileceklerini belirtti. Tahtacıoğlu, Erzurum,Kars, Ardahan, Ağrı gibi illerde bunu daha da geliştirmek istediklerini kaydetti.
Hayvancılıkla sanayinin entegrasyonunu sağlamaya çalıştıklarını anlatan Tahtacıoğlu, şöyle devam etti:''Entegrasyonu sağlamak zorundayız. Örnek olması için Muş'a özel proje hazırladık. Sanayici yatırım yapacak ve üretimi harekete geçirecek. Sözleşmeli tarım uygulaması ile kamu odaklı zihniyetten özel teşebbüse geçmek istiyoruz. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz de bu işte koordinatör rol oynayacak.''
HAYVANCILIĞIN DOĞU ANADOLU'DA YAPILMASI
Doğu Anadolu illerinin hayvancılıkta önde olduğu şeklinde bir imaj bulunduğuna dikkati çeken Tahtacıoğlu, ''Üretilen ürün miktarı olarak baktığımızda ne ette ne de sütteki verim burada tesis kurmaya uygun. Sayı fazla ama üretim düşük. Süt ve et sanayiyi taşıyacak kapasiteye sahip değil'' dedi.
50 yıldan bu yana uygulanan devlet destekli hayvancılığın başarılı olmadığını ifade eden Tahtacıoğlu, yeni bir anlayışla devletin yönlendireceğini, özel sektörün iş yapacağını belirtti.
ERZURUM HAYVANCILIK MERKEZİ OLACAK
Doğuda her şehre entegre hayvancılık tesisleri kurmaya hazırlandıklarını da belirten TAGEM Genel Müdürü, şunları söyledi: ''Bu proje için üreticilerden çok büyük bir talep var. Projelerimiz hazır. İlk etapta doğu illerimizi kapsayacak. Erzurum bunların başında. Artık hayvancılığın gerçek anlamda doğuda yapılmasını sağlayacağız. Hayvancılık sektörünü batıdan alıp doğuya kaydıracağız. Esas yeri de zaten burası. Batıdaki illerimizde de teknolojik tesislerin kurulması sağlanacak.''
Hayvansal ürün ihracatında düşüş olduğuna dikkati çeken Tahtacıoğlu, ''Endüstriyel üretime geçilmeden batıya ürünlerimizi pazarlayamayız. Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci başladığında 10 milyon ton olan süt üretimimizin ancak 2 milyon tonunu satabileceğiz. Çünkü kota konacak. Tesislerimiz olursa ve kaliteyi üretirsek 10 milyon ton süt kapasitemizi daha da yukarı çıkartabiliriz. Endüstriyel ürünlere acil geçmek zorundayız. Bu konu şimdiden tartışılmalı'' diye konuştu.
KAÇAK ET GİRİŞİ ÖNLENECEK
Sınır bölgelerinden kaçak et girişi olduğu yönündeki hatırlatması üzerine de Lütfi Tahtacıoğlu şunları kaydetti: ''Tarım bakanımız bu sorunun önüne geçilmesi için sürekli, ilgili devlet yöneticileriyle görüşmeler yapıyor. Ülke yöneticilerinin bilgisi dışında oluşan ara geçit bölgeleri ve hastalık geçişinin engellenmesi için ciddi adımlar atılıyor ama yetersiz kalıyor. Bu konu, tek taraflı değil, sınırımıza komşu olan ülkelerin de ciddiyetle ve samimiyetle önem vermeleriyle çözülür. Bu da ortak projelerle ve görüşmelerle mümkün. Ülkeler samimi olursa, ne bizim kaybımız olur ne de sınır kaçakçılığı gelişir.''