SARIKAMIŞ DRAMI MOTİFLERLE ANLATILDI
Sarıkamış Harekatı'nda Türk Ordusunun zaferine inanan, Rus işgali altında yaşayan yöre insanı, bu duygularını kilimlere de işlemişlerdi. Sarıkamış Harekatı'nda dünyada eşine az rastlanan bir dram yaşayan Türk askerinin zaferine inanan, Rus işgali altındaki Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Bardız köyünde yaşayan ve 13 yaşında olduğu belirlenen Zennure Karakurt'un teyzesi Bedriye hanımla birlikte muhtemelen 3-4 günde dokuduğu kilimle Türk Ordusuna methiyeler düzerken, gelişmeleri de tarihleriyle kilime işlemiş.
BARDIZ KİLİMİ TARİHE TANIKLIK EDİYOR
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyet Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz, yaptığı açıklamada, Zennure Karakurt'un halen Ankara'da yaşayan torunlarında bulunan kilimin o günler Rus işgali altında yaşayan Türk halkının duygularını en iyi şekilde gösterdiğini belirterek, ''Bu kilim Türk halkının inanç belgesidir'' dedi.
TARİH, DOKUMA TEZGAHLARINA TAŞINDI
Sarıkamış Harekatı'nda Türk askerinin büyük bir dram yaşadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Solmaz, o günler nahiye olan ve Rus işgalindeki Bardız'da yaşayan 1901 doğumlu Zennure Karakurt babası Hamaslı Hafız'ın isteği üzerine teyzesiyle birlikte Enver Paşa'ya sunulmak üzere bir kilim dokumaya başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: ''Osmanlıca dokunan Padişah Sultan Reşad ile Sadrazam Talat Paşa ile Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın isimlerinin işlendiği kilimde ayrıca Sarıkamış Harekatı'nı yöneten komutanların da isimleri yer almakta. Kilimde ayrıca Türk askerine methiyeler yer alan bir şiirin dokunduğu kilimde 1. Dünya Savaşı ile Sarıkamış Harekatı'na ait önemli günlerde tarihiyle birlikte işlenmiş.''
ENVER PAŞA'YA VERİLEMEDİ
Sarıkamış Harekatı sırasında 25 Aralık 1914'de Bardız'a gelen ve bir gece kalan Enver Paşa'ya kilimin hediye edilemediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Solmaz, ''Her halde yaşanan kargaşa nedeniyle kilim paşaya iletilemedi'' diye konuştu.
Doğal kök boyalı iplerle dokunan ve 220x120 santim boyutlarında olan kilimin Sarıkamış Harekatı'nın sanata yansıması olarak değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Solmaz, şöyle devam etti:
''Zennure Karakurt, paşaya veremediği kilimi çeyiz sandığına kaldırmış. 1927'de yörenin ileri gelenlerinden olup Ruslara karşı mücadele veren Hüseyinzade Halil Bey'in oğlu Rıza Karakurt'la evlenen Zennure Karakurt'un işlediği kilim halen Ankara'da yaşayan torunlarında bulunmakta.''
KİLİMDEKİ ŞİİRDEN BİRKAÇ MISRA
Osmanlıca yazıyla dokunan 12 satırda ve 3 kıtalık şiirdeki bir kaç mısra şöyle:
''Yine çıkdı asumane nam-u şanı Türklerin/Titreme düşdü lerze can evine düşmanın/
Kılıcımız Oğuz ile yetişendir murada/Binler yaşasın sevgili hakanı Türklerin/
Kahramanlar yolu açıldı Türkistan'a gidelim/Yaşasın şeci ordu merdaneleri Türklerin''