SANATA DOYDUK
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kuruluşunun 10. yıldönümü dolayısıyla 10 Haziran-10 Temmuz 2005 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası Erzurum Taş Heykel Sempozyumu, dün akşam sona erdi.
Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşunun 10. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen I. Uluslararası Erzurum Taş Heykel Sempozyumu dün akşam yapılan kapanış kokteyliyle sona erdi. 10 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen sempozyum 4’ü uluslararası, 6’sı ulusal toplam 10 sanatçının katılımıyla gerçekleşti. Çalışmalara Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri de iştirak etti.
FARKLI YORUMLAR
Sanat dilinin evrenselliğinden yola çıkılarak düzenlenen sempozyumda farklı kültürlerde sanatçıları bir araya getiren Güzel Sanatlar Fakültesi, heykel bölümü, bu kez bölgeden çıkarılan traverten taşını farklı uluslardan Erzurum’a davet edilen yerli ve yabancı heykel sanatçılarının çağdaş bir dilde yorumu ve çeşitliliğiyle sanatseverlerin beğenisine sundu.
Kimi sanatçılar Erzurum’un yüksek rakımından, doğa güzelliklerinden ve Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı eserlerinden çıkışla soyut kompozisyonlarda eserlerini sunarken, kimi sanatçılarda farklı yorumlarla eserlerini sundular
SÜTBEYAZ TEŞEKKÜR ETTİ
Kapanışta bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi olarak, sanatın ve sanatçının yanında olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını, amaçlarının bu tür sanatsal etkinliklerin devamını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Rektör Sütbeyaz, sempozyuma katılan sanatçılara tek tek teşekkür ederken kendilerine katılım belgeleriyle birlikte çeşitli hediler takdim etti.
SAĞSÖZ: SANAT DOLU BİR YIL GEÇİRDİK
Rektörün ardından kürsüye çıkan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr Sevim Sağsöz, 2004 – 2005 öğretim yılının kendisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi için sanat dolu bir yıl olduğunun altını çizerek “Sanatta Anadolu Aydınlanması” sempozyumunun ardından gerçekleştirilen “I. Uluslararası Erzurum Taş Heykel Sempozyumu”na da ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını kaydetti. Yaklaşık altı yıllık bir geçmişe sahip olan heykel bölümünün bu kadar kısa bir süre zarfında uluslar arası bir sempozyuma ev sahipliği yapmasının kolay bir iş olmadığını belirten Sağsöz; “Öğrencilerime ve öğretim kadroma güvenim hiç azalmadı. Onların geceli gündüzlü çalışmalarına tanıklık etmiş olmam bu güveni iyice artırdı. Gayret ve heyecanlarını sadece kendileri için değil öğrencileri için de sarf eden bu kadroyu ve diğer sanatçıları yürekten kutluyor ve selamlıyorum. Onların önü hep açık olacaktır. Bugün de yarın da… Buna inancım tamdır” dedi.
Prof Dr Sağsöz, ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi olarak gerek bu sempozyumda gerekse önceki etkinliklerde kendilerine destek ve yardımlarını hiçbir zaman esirgemeyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yaşar Sütbeyaz’a teşekkür etti.
BULAT: EN BÜYÜK HAYALİM GERÇEKLEŞTİ
Sempozyumun kapanış gününde söz alan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd Doç. Mustafa Bulat, yaklaşık on yılı aşkın bir süredir Erzurum da sürdürdüğü sanat yaşamında büyük bir idealinin gerçekleşmesinin çoksusu içerisinde olduğunu belirterek. “Bu sempozyum benim için ulaşılması güç bir hedef ve dilekti. Şimdi sanatçı ve öğrenci arkadaşlarımla bu hedefimi gerçekleştirmiş olmanın onurunu yaşamaktayım. Bunu özellikle Erzurum da gerçekleştirmiş olmam benim için ayrı bir mutluluk kaynağı. Rektörümüz Prof Dr Yaşar Sütbeyaz’ın sempozyumda ortaya koymuş olduğumuz eserleri üniversitemiz kampüsü içerisinde değişik yerlere konulacağına dair ifadeleri sevincimizi ikiye katlamış oldu. Bu vesileyle rektörümüz Prof Dr Yaşar Sütbeyaz’a, dekanımız Prof Dr Sevim Sağsöz’e davetimize iştirak ederek bizleri yalnız bırakmayan yerli ve yabancı sanatçı dostlarıma ve tatil haklarını kullanmak yerine bizim yanımızda yer alarak bizimle aynı taşa şekil veren öğrenci arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
İŞTE KATILAN SANATÇILAR
Almanya’dan Jo Kley, Gürcistan’dan Jhon Gogaberıshvılı, Polonya’dan Dominika Grıesgraber, Azerbaycan’dan Görüş Babayev, Türkiye’den Yarkın Biçer, Varol Topaç, Ümit Öztürk, Rahmi Atalay, Serap Bulat, Mustafa Bulat
GENÇ SANATÇILARA MODERN DERSLİK
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin etkinlikleri çerçevesinde yapımı sona eren modern derslik seçkin davetli topluluğunun katılımıyla öğrencilerin hizmetine açıldı. Açılışı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yaşar Sütbeyaz ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr Sevim Sağsöz tarafından yapılan modern anfi de kullanılan son teknoloji yapımı malzemeler davetliler tarafından takdirle karşılandı. Yaklaşık 180 öğrenci kapasiteli ortak dersler anfisinin açılışında davetlilere bir de fakülte ile ilgili sinevizyon gösterisi izletildi. Fakülte dekanı Prof Dr Sağsöz, amaçlarının geleceğin sanatçı adaylarının eğitimlerini son teknoloji ürünü yapılarla donatılmış dersliklerde öğrenim görmeleri olduğunu kaydetti.