Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sencar Tepe, 2008 yılının Haziran ayından bu yana son 13 aylık dönemde Samsun bölgesinden çıkan 9 kadavra donörden 16 kişinin yaşama tutunduğunu söyledi.
Dr. Sencar Tepe, bir diyaliz hastasına gönderdiği bilgilendirme mektubunda, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kapsamında 2008 Haziran ayından itibaren Ulusal Böbrek Bekleme Listesi Programı aracılığıyla kadavradan böbrek nakillerine başlandığını belirtti. Gelişmiş birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kadavradan böbrek nakilinin belli kurallara göre yapıldığını kaydeden Tepe, bu kuralların tamamen organın ve alıcı hastanın durumuna göre belirlendiğinivurguladı.
ERZURUM’A 4 ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİ
Organ nakillerinde Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi'nin önemli bir görev üstlendiğini belirten Tepe, "2008 Haziran ayından itibaren günümüze kadar Samsun Bölge Koordinasyon Merkezinin (BKM) bölgesinden 9 kadavra donör çıkmış olup, donörlerin böbreklerinden 8'i Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, 4'ü Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1'i Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1'i Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1'i Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 1 Akdeniz Üniversitesi
Tıp Fakültesi böbrek nakil merkezleri tarafından kullanılmıştır" dedi.
"16 KİŞİ HAYAT BULDU"
Samsun bölgesinden çıkan donörlerin uygun alıcı çıkmaması halinde diğer bölge merkezlerine gönderildiğini söyleyen Tepe, "Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek Nakli Merkezi de Samsun BKM'ye bağlı olarak kadavra donörden yararlanmaktadır. Kadavra donörün böbreğine uygun alıcı öncelikle donörün çıktığı bölgede kullanılacak şekilde belirlenmektedir. Uygun alıcı olmaması halinde ülke genelinde uygun alıcı listesi belirlenerek nakil merkezlerine sunulmaktadır. Ancak Bakanlığımıza bağlı olarak
faaliyet gösteren Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi tarafından böbrek nakli merkezine sunulan (böbreğe uygun) alıcı hasta listesinden hangi hastaya o böbreğin takılacağı o nakil merkezi tarafından belirlenmektedir. Bazı durumlarda da nakil merkezi kendisine sunulan organı çeşitli nedenlerle kabul etmemektedir. Bundan dolayı, bir bölgeden çıkan kadavra donörün organları başka bölgelerdeki hastalarda kullanılmak üzere gönderilmektedir" diye konuştu.
"FARKLI KAN GRUBU NAKİLLERİ DENEYSEL AŞAMADA"
Farklı kan grubundan yapılan organ nakillerinin günümüzde henüz deneysel aşamada olduğu bilgisini veren Tepe, şu görüşlere yer verdi:
"Canlıdan ve kadavradan böbrek nakillerinde aynı kan grubundan böbrek nakil yapılması organ reddi açısından son derece önemli bir tıbbi gerekliliktir. Ülkemizde kadavradan böbrek nakli tamamen kan grubu uyumuna göre yapılmaktadır. Canlıdan yapılan böbrek nakillerinde kan grubu uyumsuz böbrek nakli deneysel araştırma aşamasında olup, yeni uygulanmaya başlayan hem hasta açısından ilk yıl komplikasyonları yönünden oldukça riskli, maliyeti kan grubu uyumlu nakillere göre oldukça pahalı bir yöntemdir.
Ülkemizde kan grubu uyumsuz yapılacak böbrek nakilleri için Bakanlığımızca yeni bir düzenlenme için çalışmalar yapılmaktadır."