Öğretmenlikte kariyer sistemi yürürlükte
Öğretmenlikte yeni dönem başlıyor. Öğretmenliği "kariyer" mesleğine dönüştürecek yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yapılanmada, aday öğretmen meslek yaşamında, "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olarak çıkacak basamakları.
Öğretmenler, uzman öğretmen ve başöğretmen olabilmek için yılda bir defa düzenlenecek merkezi sınava girecek.Uzmanlık için 7 yıl öğretmenlik, başöğretmen olabilmek için ise 6 yıl uzman öğretmenlik yapmak gerekecek.
Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaf olacak. Sınavdan muaf olanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde kıdem şartı aranacak.
Mevcut öğretmenlerin durumuna gelince; 7 yıldan fazla hizmeti olan bütün öğretmenler "uzman öğretmenlik" sınavına girecek. Bu sınavı kazananlardan 13 hizmet yılını dolduranlar, bir defaya mahsus olmak üzere 6 yıllık kıdem şartı aranmaksızın düzenlenecek ilk başöğretmenlik sınavına katılabilecek.
Uzman ve başöğretmenlik sınavına başvurularda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulanan lisans mezunu öğretmenlerden, adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibariyle uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl, başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl kıdem şartları aranacak. Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaf olacaklar. Sınavdan muaf olanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde de kıdem şartı aranacak. Uzman ve başöğretmenlik için ÖSYM iki ayrı sınav düzenleyecek. Sınavda, 100 puan üzerinden 60 ve üzeri puan alan başarılı sayılacak. Adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduran öğretmenlerden ilk defa yapılacak uzman öğretmenlik sınavını kazananlar, bir defaya mahsus olmak üzere 6 yıllık kıdem şartı aranmaksızın bu sınavdan sonra düzenlenecek ilk başöğretmenlik sınavına katılabilecekler.