ZABITALAR NEREDE?
Şarbon gibi bulaşıcı hayvan hastalığı riskine rağmen, Semt pazarları ve Mahallebaşında açıktan ve kaçak et satışları sürüyor. Zabıta karakolunun hemen bitişiğindeki boş alanda kaçak koyun etlerini pazarlayanlara dur diyen ve ihtar eden yok.
VARLIKLI VATANDAŞ DA RAĞBET EDİYOR
Piyasadaki et fiyatlarının yarısı fiyatla pazarlanan ve kaçak kesilerek satılan koyun etleri, hastalık taşıma riskine rağmen dar gelirli olmayan vatandaşlardan da yoğun ilgi görüyor. Kaçak kesilmiş ve veteriner denetiminden geçirilmemiş etleri alan vatandaşlar, sadece görsel teşhis yaparak, etlerde hastalık olmadığını anladıklarını ve satın alarak aileleriyle birlikte rahatça tükettiklerini söylüyorlar.
TALEBE GÖRE KESİM
Kaçak et satışı yapanlar da, tezgahlarının hemen yanı başında canlı koyun ve keçileri bulundurarak talebe göre kesim yapıyorlar. Semt sakinleri, kaçak et satışı yapanların günde en az 10 koyunu keserek pazarladıklarını, bölge zabıtasının da duruma seyirci kaldığını ifade ediyorlar.
KASAPLAR DENETİMSİZLİKTEN ŞİKAYETÇİ
Kaçak et satışları insan sağlığı için risk oluşturması yanında, vergisini ödeyen, dükkan kirası veren ve eleman çalıştıran kasap esnafını da zor durumda bırakıyor. Kaçak kesilerek satılan et fiyatlarının piyasanın çok altında olması yüzünden, satışlarda bunlarla rekabet etme şanslarının olmadığını ifade eden kasaplar, piyasanın denetimsizliğinden yakınıyorlar.
YAZ SICAĞINDA AÇIKTA ET SATIŞI SAKINCALI
Kaçak et kesimi konusunda şikayetlerini ERZURUM’a aktaran kasaplar, ruhsatlı işyerlerinde buzdolabı bulundurarak denetlenmiş ve veteriner kontrolünden geçirilmiş etleri, yaz sıcağında koruma konusunda kendilerinin bile güçlük çektiğini, buna rağmen açıkta satılan etlerin korunmasız ve bozulma riski taşıdığını kaydederek, yetkililerin duruma müdahale etmesini istiyorlar.