OLTU TAŞI’NA TARİH İŞLENECEK
Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde mimaride kullanılan tarihi motifler, Oltu taşı takı tasarımcılarına ilham kaynağı oldu.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak'ın, Oltu Taşı takı tasarımını zenginleştirmek amacıyla hazırladığı ''Oltu Taşı Kuyumculuğunun Teknik ve Tasarım Yönünden Desteklenmesi'' projesi uygulanmaya başlandı.
TAŞ İŞLEMECİLİĞİNDE VİZYON DEĞİŞİKLİĞİ
Parlak, yaptığı açıklamada, Oltu Taşı'nın dünyadaki en kıymetli taşlar arasında bulunduğunu, ancak tasarım yönünde şimdiye kadar geliştirilememesi nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremediğini söyledi.
Bu nedenle öğrencileriyle birlikte Oltu Taşı'na tasarım yönünden katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Parlak, Osmanlı ve Selçuklu devletleri döneminde mimaride kullanılan soyut ve sembolik motifler ile geometrik şekillerden oluşan desenlerden yararlanarak yeni takı tasarımları oluşturduklarını bildirdi.
KLASİK TASARIMDAN, TARİH TASARIMINA
Oltu Taşı takı ürünlerinin yeni tasarımlarıyla çok daha fazla ilgi göreceğine inandığını ifade eden Parlak, şunları kaydetti: ''Oltu Taşı işlemeciliği zanaati babadan oğula geçen bir meslektir. Bu taştan yapılan takıların tasarımı klasik bir hal almıştı. Bir türlü de tasarım yönünde açılım yapılamıyordu. Bu nedenle Oltu taşı hak ettiği yerde değil. Üniversite olarak bu kıymetli taşa sahip çıkarak hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz.''
OLTU TAŞI KATMA DEĞER ÜRETECEK
Fakülte binasında atölye kurarak öğrencileriyle birlikte Olu Taşı'ndan yeni tasarımlarıyla takı ürünleri üretimine başladıklarını bildiren Parlak, şöyle devam etti: ''Öğrencilerimiz, altın, gümüş işlemeli kolye, broş, küpe, yüzük, bilezik gibi takı ürünlerine geleneksel Türk mimari motiflerini işliyor. Bu motiflerin işlendiği takılar, şimdiden ilgi görmeye başladı. Almanya'da düzenlenen bir fuarda sergilenen ürünlerimiz, çok büyük ilgi gördü. Bazı Alman firmalardan siparişler almaya başladık.''
HEM TARİHE IŞIK TUTULACAK, HEM OLTU TAŞI TANITILACAK
Parlak, ayrıca Oltu Taşı işlemeciliği yapan sanatkarlara da Oltu Meslek Yüksekokulu Kıymetli Taş İşlemeciliği Bölümü öğretim elamanlarının tarihi mimari motiflerinden yararlanarak hazırlanan takı tasarımı konusunda eğitim verdiğini bildirdi.
Oltu Taşı işlemeciliğinin profesyonel olarak yapılacağını vurgulayan Parlak, bunun için üniversite olarak gereken desteği vermeye çalıştıklarını kaydetti.