HÜKÜMETLE SIKI PAZARLIK
Memur-Sen Konfederasyonu olarak, bu yılki toplu görüşme masasına 376 bin 355 üye sayısıyla heyet başkanı olmanın sorumluluğuyla oturduklarını dile getiren Dindi,
“Üyelerimizle birlikte 2 milyon 200 bin kamu görevlisinin mali, idari ve sosyal haklarını artıracak ve geliştirecek kazanımlar elde etmek için toplu görüşme masasında sıkı bir pazarlık süreci yürütüyoruz” dedi.
TOPLU SÖZLEŞME VE GREV HAKKI
15 Ağustos’taki ilk oturumda Konfederasyon ve kamu görevlilerinin öncelikli ve mutlak talebinin “toplu sözleşme ve grev hakkı” olduğunu dile getirdiklerini ve bu öneri doğrultusunda “toplu sözleşme ve grev hakkı” maddesinin gündeme alındığını anlatan dursun Mehmet Dindi, “Bugün toplu görüşme masasında tartışılacak olan toplu sözleşme ve grev kamu görevlileri ve sendikalar için yerine getirilmesi gereken talep ve beklenti değil Anayasa’nın 90. maddesi ve uluslar arası sözleşmelerden doğan bir haktır.. Bu uluslar arası hukuktan doğan hakkın en kısa sürede gerçekleştirilmesini, 2010 yılında yaptırım gücü olmayan işlevsiz toplu görüşme sisteminin tarihteki yerini almasını, toplu sözleşme düzeninin ise, kamu görevlilerinin geleceğinin belirlendiği bir zemin olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Çok iyi biliyoruz ki bu masanın grevli, toplu sözleşmeli sendikal hakka dair yol alma mecburiyeti var” diye konuşan Dindi, “Onun için Cuma günü toplu sözleşme talebimize yönelik, Salı günü mali konularla ilgili talebimize yönelik görüşmeler çok önemli. Buradan bir kez daha Hükümet'e sesleniyoruz. Mali haklarla ilgili paketinizi, mali portreyi artık kamuoyuna yansıtın. Bizimle paylaşın. Gündemin olduğu gün yapılacak çalışma yeterli olmayabilir. Bu konu yeterince kamuoyunda tartışılsın ve konfederasyonlar da o gündeme sıkıştırılmasın” şeklinde konuştu.
MEMUR-SEN’İN BEKLENTİLERİ
Dindi, Memur-Sen olarak taleplerini ise şöyle açıkladı; “Kamuda farklı istihdama son verilsin; Kamu çalışanlarının ücretleri 2010 yılında yüzde 11 artırılmalıdır; Ek ödemede en az 80 TL olmak üzere artış yapılmalıdır; Toplu görüşme primi 28 TL olmalıdır; Gelir vergisi oranları 5 puan indirilmeli veya her ay 100 TL kriz çeki verilmeli; Kalkınmada Öncelikli Bölge Tazminatı verilmeli; Aile yardımı 47 TL artırılsın; Çocuk yardımında sayı sınırı kaldırılmalıdır; Yiyecek ve giyecek yardımı nakden verilmelidir; En düşük bekar memur maaşı Bin 360 TL olmalıdır. Kamu görevlilerinin aldığı maaşlar yoksulluk sınırının çok altında kalmıştır. Mevcut durumda 13/1’den maaş alan bekar hizmetlinin ek ödeme dahil maaşı 1032 TL’dir. Memur maaşlarında yüzde 11 artış ile diğer kalemlere ilişkin artış taleplerimiz kabul edilirse, en düşük bekar memur maaşı Bin 360 TL’ye yükselecektir. Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu 13/1’den maaş alan hizmetlinin maaşı bugün itibarıyla Bin 157 TL’dir. Yüzde 11 artış talebimiz ve eş yardımı ile diğer kalemlere ilişkin artış taleplerimizin kabul edilmesi halinde evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu hizmetlinin maaşı bin 544 TL’ye çıkacaktır.”