ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Akpunar’ın annesi dualarla uğurlandı
Akpunar’ın annesi dualarla uğurlandı
Güleç’ten toplu sözleşme değerlendirmesi
Güleç’ten toplu sözleşme değerlendirmesi
Trendyol 1. Lig başlıyor
Trendyol 1. Lig başlıyor
Erzurum Sinema Günleri 16 -24 Ağustosta
Erzurum Sinema Günleri 16 -24 Ağustosta
Aile eğitimi kursiyerleri belge aldı
Aile eğitimi kursiyerleri belge aldı
HABERLER>GUNCEL
17 Ekim 2007 Çarşamba - 00:00

MMO”DAN BACA UYARISI

Makine Mühendisleri odası Erzurum Şube Başkanı Abdulgafur Yeniay, günümüzde her geçen gün artan çevre sorunlarının başındra gelen hava kirliliğinin geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit etmekte olduğunu belirterek, bilgisizlik yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce inanın soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kaldığını ifade etti.

MMO”DAN BACA UYARISI

MMO”DAN BACA UYARISI Makine Mühendisleri odası Erzurum Şube Başkanı Abdulgafur Yeniay, günümüzde her geçen gün artan çevre sorunlarının başındra gelen hava kirliliğinin geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit etmekte olduğunu belirterek, bilgisizlik yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce inanın soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kaldığını ifade etti. Odalarının 2005 yılında baca gazı emisyonları ve ortam havası kirletici teknik ölçümleri kapsamında çevre analizleri ön yeterlilik belgesi almaya hak kazandığını belirten Yeniay, “ ön yeterlilik belgesinin yeterlilik belgesine dönüştürülmesi için gereken akreditasyon şartı yerine getirilmiş ve odamız merkez laboratuarı temmuz ayından itibaren TS EN ISO / IEC 17025 deney ve kalibrasyon laboratuarının yeterliliği için genel şartlar standardı kapsamında akredite olmuştur. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyor ve iki yılda bir yapılması gereken baca gazı analizlerini mutlaka yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca şeni kurulan binalardaki soba, şofben, kombi merkezi sistem, ve endüstriyel bacaların uygunluk ve sızdırmazlık kontrollerinin mutlaka yaptırılması gerekmektedir” dedi. BACALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Bacalarda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Yeniay, “Pencere veya duvar delinerek yapılan bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda mutlaka sızdırmazlık sağlanmalıdır. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50–80 cm yükseklikte olmalıdır. Uzun bacalı binalarda yoğunlaşmayı önlemek için baca malzemesi olarak taş, tuğla veya paslanmaz çelik kullanılması uygundur. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları v.b. maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır. Rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru gerçekleşir. Böyle havalarda, binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engeller mevcutsa sık sık baca tepmesi meydana gelir. Baca şapkası takmayı ihmal etmeyin. Bacanızı standartlara uygun yaptırın. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalarınızı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığınız takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtları sıvı ve gaz gibi kullandığınız takdirde 3 ayda bir temizlettirin. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı dikkatli olmaya davet ediyor, özellikle alçak basınçlı havalarda bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAZIM KARABEKİR BELEDİYE BAŞKANI ŞAHİN:
ATA SPORU GÜREŞE DESTEĞİMİZ SÜRECEK Erzurum'un Uzundere ilçesinde düzenlenen ...
Kaymakam Sarıibrahim görevine başladı
Ağrı’nın Hamur ilçesinden Erzurum’un İspir ilçesine atanan ...
ATM'DE UNUTULAN ÇANTA PANİK DOĞURDU
Erzurum'da 2006 yılında bomba konulan bir bankanın ATM'sinde unutulan çanta polisi alarma geçirdi.
 
Üniversite kavşağında trafik kazası
Erzurum'da meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi yaralandı.
KAMUSEN: TERÖR KONUSUNDA DUYARLI OLUNMALI
Kamu Sen il Başkanı Müfit Bayraktar, terör konusundaki olumsuzlukların ...
'TAM GÜN' TASARISI TBMM’YE GÖNDERİLİYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların tüm gün devlet hastanelerinde görev ...
 
METEOROLOJİ MEVSİMSEL HAVA TAHMİNİ YAPTI
Türkiye ve çevresinin, ekim ve kasım aylarında ılık ve yağışlı, aralık-ocak-şubat ...
TV'LER MEHMETÇİK İÇİN BİRLEŞTİ
Habertürk ve Milli Takım'ın iş birliğiyle başlatılan "Terörle Mücadele ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
ARTIK İCRAAT ZAMANIDIR Türkiye'de yaşanan bölücü terör ...
 
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Şehâdetin coğrafyası yahut bir milletin unuttuğu hatıra
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İnsanlığın En Yüce Değeri
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Değerin Barışı
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Tost Adaleti ve Diğer Küçük Hesaplar
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva