Kırsal kalkınma alt projesinde
Çiftçiye eğitim desteği
Doğu Anadolu Kalkınma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ziya Yurttaş, kırsal kalkınma projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Doğu Anadolu Kalkınma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ziya Yurttaş, kırsal kalkınma projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Kırsal Kalkınma alt projesi çerçevesinde yapılan eğitim çalışmalarında bazı konu başlıkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Yurttaş, “Doğal kaynaklar ve çevre bilincinin geliştirilmesi, hayvan hastalıkları ve besleme, Proje geliştirme Kadının kalkınmadaki rolü, Yerel kalkınma, Beslenme, hijyen ve nüfus planlaması, Toprak işleme ve gübre kullanımı, Çayır, mera ve yem bitkileri, Arıcılık, Örtü altı sebzeciliği
Gibi konularda toplam olarak 2 bin 950 kişinin katıldığı Seminerler ve uygulamalı eğitim çalışmaları yapılmıştır. Diğer taraftan yine eğitim çalışmaları çerçevesinde çok sayıda deneme, demonstrasyon ve pilot uygulama çalışmaları yapılmış, bu çalışmaları binlerce kişi izlemiştir. Bu çalışmalardaki başlıca konuları şunlardır: örtü altı sebzecilik, fidan dikme, Mera iyileştirme, Tritikale ekilişleri, Yonca ekilişleri, Macar Figi ekilişleri, Korunga ekilişleri, Mısır silajı deneme ekilişleri, Yem bitkisi tohumluk üretimi, Fig-Arpa ekilişleri ve silaj yapımı, Teknik hububat ekilişi, Mercimek ekilişleri, Brusella Aşılamaları” dedi.
ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ
Tarım sektörünün gelişmesinde örgütlenmenin önemli bir yer edindiğini belirten Yurttaş, “Örgütleme, hedef grupların güçlerini birleştirerek ortak sorunlarına ortak çözümler bulabilmelerini sağlamak, diğer bir deyişle sosyal sermayenin geliştirilmesini sağlamak için yararlanılan bir yöntemdir. Kırsal Kalkınma alt projesi çerçevesinde ilçe ve köy düzeyinde örgütleme çalışmaları yapılmış bu çalışmalar sonunda İlçe Kalkınma Kurulları ve Köy Proje Kurulları oluşturulmuştur. Bu kurullar proje çalışmalarında kararlara katılma ve katkı sağlama konusunda aktif rol almışlar ve proje amaçlarına sahip çıkmışlardır. Proje sonunda bu kurullar dernek olarak örgütlenmiş ve tüzel kişilik statüsü kazanarak sürdürülebilirliği sağlayacak bir kapasite oluşturmuşlardır. Danışmanlık, proje alanında var olan veya proje çerçevesinde geliştirilen kapasitenin etkinliğini sağlayan veya artıran bir uygulamadır. Yukarıda da belirtildiği gibi sürdürülebilirlik UNDP programlarında göz önünde bulundurulması gereken en önemli bir ilke ve kriterdir. Eğitim çalışmalarında önerilen tekniklerin ve uygulamaların hayata geçirilebilmesi ve sürdürülebilmesi için hedef gruba bazı nakdi ve ayni imkânların da sağlanması gerekir. Program bütçesinin kısıtlı olması dolayısıyla bu imkânların başka kaynaklardan sağlanması gerekir. İşte özellikle bu konularda hedef kitleye danışmanlık hizmetleri verilerek onların program dışı kaynaklara ulaşması sağlanmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu bu kaynakların en önemlilerinden birisi olmuştur. Birçok çiftçiye ve kuruluşa danışmanlık hizmetleri verilerek bunların söz konusu kaynaklardan yararlanmaları sağlanmıştır” diye konuştu