Kalkınmışlık farkı artıyor
Doğu Anadolu, bölgeler arası kalkınmışlık farkından en fazla etkilenen ve kalkınma sıralamasında son sırada yer alan bir bölge konumunda. İstihdama yönelik yatırım azlığı dikkat çekici boyutta. Bölgede işsizliği ve beraberinde göçü tetikleyen bu durumun ortadan kalkması için teşviklere ihtiyaç var. Ne ki Bölgenin teşvikli yatırım payı da düşüş sürecinde.
TEŞVİKLİ YATIRIM SAYISINDA DÜŞÜŞ SÜRECİ
Yatırımlar için öngörülen yatırım teşvik belgesi dağılımı bölgeler arası kalkınmışlık farkını en bariz biçimde ortaya koyuyor. Doğu Anadolu Bölgesi illerine verilen yatırım teşvik belgesi sayısı son 28 yıllık süreçte sürekli düşüş gösterirken, Doğu Anadolu bölgesi ekonomisine paralel durum gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerine verilen belge sayısındaki istikrar göze çarpıyor.
GÜNEYDOĞU, DOĞU ANADOLU’YA FARK ATTI
Doğu Anadolu Bölgesi illerine verilen yatırım teşvik belgesi sayısında 27 yıl boyunca görülen istikrarsızlık, aynı zamanda bu bölge ekonomisinin kırılganlığını, sermaye göçünü de çarpıcı ölçütte sergiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin Türkiye toplamı içindeki payı ise özellikle 2000 ile 2007 yılları arasında bir istikrar gösteriyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin aynı dönemdeki payı yüzde 2.7 ile 5 arasında değişirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pay ortalama yüzde 7 seviyesinde seyrediyor.