Kadın Çiftçi Erkeklere Örnek Oldu
Erzurum'un Köşk köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Nuriye Aydın, eşi ve köy halkının ''dinimize uygun değil'' diyerek karşı çıkmasına rağmen ineklerinden suni tohumlama yöntemiyle kaliteli buzağılar elde etti. , Eşref Aydın ile evliliğinin ilk yıllarında maddi sıkıntılar yaşayan 48 yaşındaki Nuriye Aydın, ekonomik olarak rahata kavuşabilmek için çalışmaya başlayınca birçok engelle karşılaştı.
VERİMLİLİĞİ ARAŞTIRDI
Komşularının hayvanlarına bakan ve ineklerini sağan Aydın, o dönem bazı köylülerin etkisinde kaldığını iddia ettiği kocasının ''kadın çalışmaz, ev işi yapar'' şeklindeki baskılarına direnerek çalışmaya devam etti. Kazandığı parayla sahip olduğu büyükbaş hayvan sayısını her yıl artıran Aydın, daha sonra hayvan hastalıklarıyla mücadele, yüksek et ve süt verimi konularında ilgili kurumlara giderek araştırma yaptı.
VETERİNERLERDEN BİLGİ ALDI
Tarım İl Müdürlüğündeki veteriner hekimlerle düzenli olarak iletişim kuran Aydın, kendisine verilen telkinler sonucunda modern yöntemlerle hayvancılık yapmaya karar verdi.
Hayvan ırkı ıslahını gerçekleştirmek ve brucella hastalığını ortadan kaldırmak amacıyla ineklerine suni tohumlama yaptırması tavsiye edilen Nuriye Aydın, modern hayvancılık yöntemlerini uygulamak isteyince de köylülerin ve eşinin engeliyle karşılaştı.
SUNİ TOHUMLAMAYA GEÇTİ, VERİM ALDI
Hayvanlara suni tohumlama yaptırmanın ''din açısından uygun olmadığını'' düşünen eşi Eşref Aydın'ı uzun uğraşlarının ardından ikna etmeyi başaran Aydın, yapmak istediği yeniliklere karşı çıkan köyündeki vatandaşlara rağmen ineklerine suni tohumlama yaptırdı ve kaliteli buzağılar elde etti.
YANLIŞ İNANIŞLAR VERİMLİLİĞİ ÖNLÜYOR
Aydın, , köyde yanlış temellendirilen inanışlar yüzünden hayvancılıktan istenen verimin alınamadığını söyledi. Uzun süren zorlu mücadelesinin sonunda hem et ve süt verimi yüksek buzağılar elde ettiğini hem de köylünün suni tohumlama konusundaki fikrinin değişmesine yardımcı olduğunu ifade eden Aydın, ''Suni tohumlama yaptırmanın hiçbir mahsuru yoktur. Bazı köylülerin baskısına rağmen doğru bildiğimi yapmaktan vazgeçmedim'' diye konuştu.
KÖYÜN EN ZENGİN ÇİFTÇİLERİNDEN BİRİ OLDU.
Köyde yaşayan kadınların genelde hayvancılıkla doğrudan ilgilenmediğine işaret eden Nuriye Aydın, şöyle konuştu: ''Para kazanmak amacıyla başkalarının yanında çalışmaya başlayınca eşimin baskısına maruz kaldım. Suni tohumlama yaptırmak istediğimde ise eşim ve bazı köylüler karşı çıktı. Eşimi ikna ettim, ancak bu kez köylüler eşime 'nasıl erkeksin, bu işler kadına bırakılır mı' diyerek baskı yapmaya çalıştı. Buna da direndim ve bugün bu çabamla kaliteli 60 büyükbaş hayvan sahibi oldum. Maddi durumum da düzeldi.''
KADININ FENDİ, ERKEĞİ YENDİ
Eşref Aydın, evlendiğinde 4 büyükbaş hayvanı bulunduğunu, evliliği sonrasında eşi Nuriye Aydın sayesinde ekonomik durumunu düzelttiğini söyledi. Daha önce beslediği yerli ırk hayvanların et ve süt veriminin düşük olduğunu ve brucella hastalığı nedeniyle birçok buzağının telef olduğunu anlatan Eşref Aydın, ''Bunun suni tohumlama ile önlenebileceği söylendi. Fakat ben 'dinde yeri yoktur' diye karşı çıktım. Eşimin ısrarı üzerine ineklere suni tohumlama yaptırarak sağlıklı ve kaliteli buzağılar elde ettik. Bu şekilde buzağı kaybını da önleyerek köyde en fazla hayvan sahibi oldum'' şeklinde konuştu.
MUHTAR OLACAK KADIN
Köşk Köyü Muhtarı Durali Gökkaya da Nuriye Aydın'ın köydeki kadınlardan çok farklı ve yeniliklere açık biri olduğunu belirterek, ''Onun çalışmaları köye örnek oldu. Aydın'ın yaptığı çalışmalara ilk başta bazı köylüler sıcak bakmadı. Köylüler şimdi de Nuriye Aydın'a 'muhtar olacak kadın' gözüyle bakıyorlar. Çalışkanlığı ve yeniliklere açık olmasıyla herkese örnek oluyor. Özellikle hayvancılık konusunda getirdiği yenilikleri artık köylümüz de uygulamaya başladı'' şeklinde konuştu.
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan da Nuriye Aydın'ın yalnızca kendi köyünde değil il için de örnek alınabilecek bir çiftçi olduğunu söyledi.