KÖYDES PROJESİNİ DEĞERLENDİREN İL GENEL MECLİSİ BAŞKANI TEMUR:
“2007 ATILIM, 2008 YATIRIM DÖNEMİ”
Bu haftaki söyleşi köşemizin konuğu İl Genel Meclisi Başkanı Fakirullah Temur.
Sayın Temur ile İl Genel Meclisi’nin yaptığı çalışmaları konuştuk. İl özel idaresi’nin karar organı olduklarını belirterek, il genel meclisinde muhalefet partisi üyelerinin eleştirilerine de cevap verdi. Hükümetin önemli çalışmalara imza attığını belirten Temur, KÖYDES projesi kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, köylerde alt yapı alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.. Eleştirilere de cevap veren Temur, “Özellikle köylerde alt yapı alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımız, cumhuriyet tarihinde atılım niteliği taşıyor. Erzurum da 2007 yılında içme suyu ve yol sorun olan köy kalmayacak. 2008 yılında da kanalizasyon sorunu aşılacak. ” diyor. Sayın Temur ile yaptığımız söyleşiyi aktarıyor iyi haftalar diliyoruz.
HALKA HİZMETTE KARARLI VE CİDDİ BİR YOL İZLİYORUZ
ERZURUM: Sayın Başkan Erzurum İl Genel Meclisi’nin çalışmaları ile ilgili olarak okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
TEMUR: “ İl genel meclisi, İl Özel İdaresi’nin karar organıdır. Önemli kararları mecliste görüşüyoruz ve denetim yapıyoruz. Özel idareye yön veriyoruz.
ERZURUM: Sayın Başkan 2006 yılındaki çalışmalarınızı değerlendirdiğinizde ne gibi çalışmalara imza attığınızdan bahsedeceksiniz?
TEMUR: KÖYDES projesi Erzurum adına oldukça önemli bir proje. Bu amaçla il genel meclisimizde önemli çalışmalara imza atıyor.2005 yılı başı itibariyle 5 bin 520 km köy yolu ağımızın 328 kilometresi asfalt, 2 bin 821 km’si stabilize, 2 bin 371 km’si tesviye ham yol niteliğindeydi. KÖYDES projesi kapsamında 2005 yılında yol yapım çalışmaları için ilimize 1 milyon 991 bin YTL ödenek geldi. Dönem başında 142 km stabilize yol yapılmış, ayrıca 69 adet muhtelif tip ve çaplarda, sanat yapısı yapımı gerçekleştirilmiştir. Yine 2005 yılı başı itibariyle 483 köyümüz ve 53 mezramız şebekeli içme suyuna sahipti. KÖYDES projesi kapsamında 2005 yılında şebekeli içme suyu projesi için 1 milyon 920 bin YTL kaynak sağlanmıştır. Bu ödenekle 29 üniteye, şebekeli içme suyu götürülmesi planlanmış ve dönem sonunda, aynı ödenekle 45 üniteye, şebekeli içme suyu götürülmüştür.
KÖYLERDE HİZMET ATILIMI
ERZURUM: Sayın Başkan proje kapsamında Erzurum’a ne kadarlık kaynak gönderildi?
İlimize KÖYDES projesi kapsamında 2006 yılında yaklaşık 45 milyon YTL ödenek gelmiştir. Bu ödeneğin 32 milyon YTL’si ile yol çalışmaları, 11 milyon YTL si İle şebekeli içmesuyu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 500 bin YTL si ile kanalizasyon çalışmaları ve 985 bin YTL’si ile de tarımsal alt yapı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bunlarla birlikte İl Özel İdaresi de tüm makine parkı ile bu çalışmaları desteklemiş, ayrıca 6 milyon YTL akaryakıt, 2.5 milyon YTL yedek parça harcaması yapmıştır. İl sıralamasında Erzurum beşinci sırada en çok ödenek alan iller arasındadır. Bu ödenekle, köy yolları yapımı kapsamında, dönem başında 32 milyon YTL ile 565 km. stabilize yol yapımı, 237 km asfalt yapımı, 177 km yol bakım onarımı yapılması ön görülmüştür. Dönem sonuna gelindiğinde yüzde 238’lik başarı oranı ile bin 345 stabilize yol yapımı, yüzde 104’lük oranla 248.5 km asfalt yapımı, yüzde 100’lük oranla da bakım onarımın tamamı bitirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda 253 köy yolu stabilize olarak tamamlanmış 113 köy ise asfalt yoldan yararlanabilir hale getirilmiştir.
İçme suyu yapımında dönem başında 1 11 üniteye içme suyu götürülmesi hedeflenmiş olup, 11 milyon YTL ödenekle 109 köy ve 25 mezraya su götürülerek, toplam 134 üniteye şebekeli içme suyu götürülmüş ve hedefin yüzde 120’si gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde ilimizde şebekeli içme suyu olan köy sayısı 637 olmuştur.
HİZMET GİTMEYEN KÖY OLMAYACAK
ERZURUM: Sayın Başkan, KÖYDES projesi kapsamında mücavir alan sınırındaki köylere hizmet gitmediğinden bahsediliyor, konuyla ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?
TEMUR: “ Konuyla ilgili olarak hükümet nezdinde düzenlemeler düzenleme yapıldığında hizmet gitmeyen köy kalmayacak. Sorun aşılmış olacak.
KÖYDES, CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ ATILIMIDIR
ERZURUM: Sayın Başkan il genel meclisini sürekli olarak takip eden bir gazeteci olarak, zaman zaman muhalefet partilerinden hükümetin Erzurum bazındaki çalışmalarıyla ilgili eleştirilerine tanık oluyorum, konuyla ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?, Çalışmaları yeterli buluyor musunuz?
TEYMUR: “ Özellikle köylerde alt yapı alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımız, cumhuriyet tarihinde atılım niteliği taşıyor. Erzurum da 2007 yılında içme suyu ve yol sorun olan köy kalmayacak. 2008 yılında da kanalizasyon sorunu aşılacak. Bu gibi eleştirilerin yapıcı nitelikte olması gerekiyor. Bizler Erzurum için elimizden geleni yapıyoruz”
HİZMET ÜRETEREK, YOKLUK EDEBİYATININ ÖNÜNÜ KESİYORUZ
ERZURUM: Sayın başkan hizmet dağılımında ilçeler arasındaki farklılığı ve yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? İlçelere hizmet dağılımında eşit davranılmadığı yönünde eleştirilere tanık oluyoruz, bu noktada neler ifade edeceksiniz?
TEMUR: İlçeler bazında değerlendirme yaptığımızda KÖYDES kapsamında önemli çalışmalara imza attık. İhtiyacı olan ilçelerimizin hizmetlere daha çok yoğunlaştık.
Çalışmalarımızda DPT tarafından yapılan İlçeler gelişmişlik Performansını esas aldık. Öncelikleri belirledik. Lokal çalışmalar yerine, tüm ilçelerimizde aynı zamanda çalışma yürüttük. Hedefimiz ilçelerimiz ve köylerimizin yaşanabilir hale gelmesidir. Bu göçü önleyici bir tedbirdir aynı zamanda. KÖYDES’le altyapıyı tamamlayıp, sonra üst yapının çağdaş biçimde şekillenmesini sağlayacağız. İlçeler ve köylerimiz görünüm bakımından güzelliklerini ve özelliklerini gün yüzüne çıkaracaklar.ilçeler arasında konum, ihtiyaç bakımından elbette farklılıklar var. Fakat biz hizmette farklı bir eylemde bulunmuyor, topyekün kalkınmayı hedefliyoruz. Her ilçemiz bizim için önceliklidir. Her köyümüz bizim için çok değerlidir. Bu konuda üretilen eleştirilerin tamamı özneldir ve rasyonel değildir. Nitekim ilçe ve köylerimizin yaşayanları KÖYDES’le taşınan hizmetlerin kalıcılığından ve uygulamanın kararlılığından oldukça memnundurlar. Biz asla hizmet üzerinden, köylümüz, belde ve ilçe vatandaşlarımız üzerinden siyaset yapmadık, yapılmasına da karşıyız. Bize verilen görev hizmet üretmektir. Şunun altını çizeyim, 2005’de başlatılan projeler 2007’nin henüz başında meyvesini vermiştir. Bu yıl içinde altyapısı eksik köyümüz kalmayacaktır. Bunu çalışma azmimiz ve Erzurum konusundaki duyarlılığımızla söylüyorum. Kısaca olay şudur: Biz artık, şu ilçenin, bu köyün şu alt yapı sorunu var diyerek politika yapmaya çalışanların kozlarını ellerinden alıyoruz. Çünkü hizmette ciddiyiz ve kararlıyız.
BÜTÇE KONUSUNDA AÇIKLAMA
ERZURUM: Sayın Başkan, il özel idaresinin 2007 yılı bütçesi de eleştirilen bir diğer konu oluyor. Erzurum İl Özel İdaresi gelir bütçesi 28 milyon 500 bin, gider bütçesi 11 milyon 165 bin 002 YTL olarak belirlendi ve bu rakam Erzurum adına yeterli görülmedi, konuyla ilgili olarak neler ifade edeceksiniz?
TEMUR: Erzurum İl Özel İdaresinin Bütçesi nüfus başına hesaplandığı için böyle bir tabloyla karşılaştık. Arıca bu hesaplama bir diğer kriter de kentin katma değerinin bütçeye yansıtılması. Bu durum bütçenin düşük olmasına neden oldu. Hükümetimiz düzenlediği yasa tasarısıyla il özel idaresi ve belediyenin mali kaynaklarını artıracak. Öz kaynaklardan gelen getiri düşük oluyor. Kira gelirleri, ERÇİMSAN’a ortaklıktan gelen kazanç, belediyelerin ruhsatlarından gelen kısmi gelirlerle finansal kaynak sağlıyoruz. Bu kaynaklar oldukça yetersiz. Hükümetimiz mali kaynakları artırdığında hizmetlerimiz daha da artacaktır.
GAYRİMENKULLARI RANTBL KULLANIYORUZ
ERZURUM: Sayın Başkan, konuyla ilgili bir diğer eleştiride il özel idareye ait taşınmazların satılması yönündeki söylemler. Sizce özel idare elindeki kaynakları etkin kullanabiliyor mu?
TEMUR: “Gayrimenkulleri maliyetinin altında satmak ve kaynakları israf etmek yerine gelir getirici olarak rantbl kullanmak gerekiyor. Bu noktada geçmiş dönemlerde önemli hatalar yapılmış. Biz bu sorunun ayılması için yoğun gayret içerisindeyiz.
ERZURUM: Sayın Başkan, kentin kalkınması noktasında 2011 Universiade önemli bir yere sahip, sizde Torino’ya giderek Erzurum’u temsil eden ekipteyer aldınız. Konuyla ilgili olarak neler ifade edeceksiniz?
TEMUR: “ 2011 kış oyunlarının Erzurum’a hayırlı olmasını diliyoruz. Erzurum’a alınması şans oldu. Erzurum’a gelecek kaynakla alt yapı alanında sorunla ayılacak. Konaklı ve master planın halata geçmesi ile Erzurum turizm alanında önemli bir ivme kaydedecek. Erzurum bu oyunlarla bir spor ve turizm kenti olacak. Kararlılık devam ettiğinde tüm sorunlar aşılacaktır.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ediyoruz.