KIRSAL KALKINMAYA 'DESTEK'
Kırsal kalkınmaya teşvik kapsamında, makine ve ekipman alımlarına yüzde 50 finansman desteği verilecek. Hibe şeklinde öngörülen desteğin, diğer yüzde 50'sini ise kişi ve kuruluşlar kendi öz kaynaklarından karşılayacaklar.
Mal alım tutarlarının piyasa rayiçlerini geçemeyeceği öngörülen finansman programında, hibeye esas tutar da, gerçek kişiler için mal başına 50 bin YTL, tüzel kişiler için mal başına 100 bin YTL olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi" hakkındaki tebliğ, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HANGİ ARAÇLAR DESTEK KAPSAMINDA?
Buna göre, bakanlık adına Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğu programın, yatırım konuları; balyalama, silaj makinesi, basınçlı sulama sistemi, işlemesiz tarım makineleri, soğuk hava tesisatı taşıma aracı, bahçe el traktörü ve ekipmanları, rüzgar makinesi (pervanesi) alımları, file sistemi kurulması, yem hazırlama araçları, sap parçalama makinesi, otomatik sap toplamalı saman makinesi, kanola hasat aparatı alımları, mısır hasat tablası, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, pülverizatör alımları, lazerli tesviye aleti, sıkmalı çayır ve yonca biçme makinesi alımları şeklinde belirlendi. Program kapsamında 81 ilden başvuru yapılabilecek. Başvuruları kabul edilenlerle, Tarım İl Müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla üç ay içerisinde tamamlanacak. Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler yatırım yapmak istediği mallardan sadece birisi için başvuru yapabilecekler. Başvuru tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payının finansmanını, kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumlu olacaklar.
"ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ"
Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için, gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanının tamamında kamu kaynakları kullanılmayacak. Yatırımcılar, alınan makine ve ekipmana ipotek koydurmamak kaydıyla, sübvansiyonlu kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilecekler. Makine ve ekipman alımı için başvuru yapacaklar, idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olacaklar.
İl özel idaresi, belediye başkanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleriyle, bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları, program kapsamında değerlendirilmeyecek. Başvuracak kişi ve kuruluşlar; Bakanlık tarafından oluşturulan "Çiftçi Kayıt Sistemine" veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olanlarla, kollektif, limited ve anonim şirketler, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler olarak belirlendi.
HİBE DESTEĞİ ORANI
Bakanlığın belirlediği usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, mal alım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemeyecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin YTL, tüzel kişiler için mal başına 100 bin YTL'yi aşamayacak. Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100 bin YTL, tüzel kişiler için 200 bin YTL hibe verilecek. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda, aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanacak.
PROJE KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK GİDERLER
Makine ekipman giderleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek ve yatırımcılar tarafından tebliğ kapsamında satın alınacak. Bu giderler için hibe desteği verilecek. Yatırımcılar tarafından tebliğ kapsamında satın alınacak ve hibe desteği verilecek tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri, başvurusunda belirtilen tutarı aşamayacak. Gerçek ve tüzel kişilere ait basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında ise, pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan mal alımlarına hibe desteği verilecek. Başvuru sahipleri ve ortakları tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları, kamu kurumları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar yüklenici olamayacak.
HİBE DESTEĞİ VERİLMEYECEK GİDERLER
Her türlü borç ödemeleri, faizler, başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler, kur farkı giderleri, makine, ekipman kira bedelleri, nakliye giderleri, bankacılık giderleri, denetim giderleri, KDV'de dahil iade alınan veya alınacak vergiler, ikinci el mal alım giderlerine hibe desteği verilmeyecek. Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, bent gibi sulama yapısı inşası, su kaynağından proje alanına kadar iletim hattı, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri de hibe desteği kapsamı dışında tutuldu. Aynı kuyudan birden fazla proje başvurusu yapıldığı takdirde de hibe desteği verilmeyecek.