KARA PARA İLE MÜCADELE BAŞLADI
"Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı Eşleştirme Projesi" kapsamında Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadelenin Güçlendirilmesi" konulu eğitim çalışması Erzurum'da başladı.
YABANCI UZMANLAR SUNUM YAPTI
Polat Renaissence Otel'de dün sabah başlayan toplantıda; Mali Suçlar Araştırma Uzmanı Hasan Karaal, MASAK Vergi Denetmeni Faruk Mutlu ve İtalyan Banca Intesa Kara Para Aklanmasıyla Mücadele Departmanı görevlisi Rubens Mario de Lorenzo birer sunum yaptı.
Vergi Denetmeni Faruk Mutlu, kara para aklamanın temel kavramları, bankaların temel sorumlulukları, kimlik tespiti ve şüpheli işlem bildiriminde karşılaşılan sorunlar konusunda bilgi verdi. Faruk Mutlu, kara paranın yerleştirme, ayrıştırma ve bütünleme gibi 3 ana işlem çerçevesinde aklandığını ifade ederek, "Bu metotlardan birincisi olan yerleştirme, çok önemli aşamadır. Suçtan elde edilen para, mali kuruma bu aşamada yerleştirilir. Tespit, takip ve yakalamanın en kolay olduğu aşamadır. Aklayıcılar tarafından yapılması zor ancak araştırıcılar tarafından tespiti en kolay aşamadır. Çünkü paranın kaynağı konusunda, para sahipleri çelişki, vereceği cevaplar açısından da tereddütler içerisindedir. İkinci aşamada ise tespit biraz daha zorlaşır. Para sisteme sokulmuş, karmaşık işlemlerle izini kaybetmeye başlamıştır. Bu aşamada, tespit yapılması süreci uzattığı gibi, bu konuda bilgi alınması konusunda maliyeti artırır. Bütünleştirme ve son aşamada ise para, artık mali sistem içerisindedir. Para sahibi artık her işlemi yapabilir" diye konuştu.
KARA PARAYLA UĞRAŞANLARIN YÖNTEMLERİ
Mutlu, kara parayla mücadelede araştırıcıların aldığı tedbirlere karşılık, kara para işiyle uğraşanların da yeni yöntemler bulmak ve yeni fikirler üretmek için çalıştığını belirtti. Mutlu, kara paranın aklanması konusunda parçalama, vergi cennetleri, oto finans, döviz büroları, hayali ihracat, sahte fatura, kumarhaneler, nakdin çok döndüğü işletmeler ve fiziki kaçırma yöntemlerinin kullanıldığını söyledi.
MÜŞTERİ KİMLİĞİ VE ŞÜPHELİ TESPİTİ
İtalyan Banca Intesa Kara Para Aklanmasıyla Mücadale Depertmanı görevlisi Rubens Mario de Lorenzo da sunumunda örnek olaylar, İtalyanlar'ın bu konudaki deneyimi, kara para aklamayla mücadele görevi, müşteri kimliğinin tespiti ve şüpheli işlemlerin tespiti ve bildirimi, müşterini tanı prensibi, iç kontrol ve eğitim konularında bilgi verdi. Rubens Mario de Lorenzo, suç örgütlerinin yasa dışı yollarla elde ettikleri parayı, yasal finansal sisteme dahil etmelerinin kara parayı aklama olayı olduğunu ifade etti. Lorenzo, kara paranın aklanmasıyla mücadele de bankacıların, mali polisin olduğu kadar savcılıklara ve tüm resmi kurumlara görev düştüğünü anlattı. Lorenzo, İtalyan yasalarından örneklerle yapılan mücadele konusunda limit belirleme, şüpheli işlem bildirimi ve kimlik tespiti gibi 3 ana tedbirle çalışma yapıldığını kaydetti.
KARAPARAYLA MÜCADELE EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN GEREKLİ
Lorenzo, kara parayla mücadelenin önemli bir görev olduğunu hatırlatarak, "Kara para işlerine gayri ihtiyari de olsan aracı olmaları halinde, genel ekonomi piyasaları sarsılacağı gibi özellikle de kendi bankalarımız birinci derecede itibar kaybına uğramanın yanı sıra, ekonomik zarar da görebilir" dedi. Lorenzo, İtalya'da kara parayla mücadele konusunda 15 yıldan beri mücadele yürütüldüğünü, 1991 yılında ilk olarak 197 sayılı yasayla bu konuda çalışmaların başladığını vurguladı. Lorenzo, konuyla ilgili yasalarda zaman içerisinde yapılan güncellemelerde de Avrupa Birliği'nin bu konudaki yönergelerinin dikkate alındığını bildirdi.
İki gün devam edecek toplantıya Türkiye Bankalar Birliği'ne bağlı bankalar, katılım bankaları ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yaklaşık 50 kişi katılıyor. Proje kapsamında Türkiye ve İtalya arasında imzalanan Eleştirme Sözleşmesi'nin 3 nolu modülü altında bulunan ve MASAK'a şüpheli işlemleri bildirmekle yükümlü bulunan kişi ve kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi ve doğru nitelikli bildirimler alabilme amacıyla Türkiye'de 20 ilde bölgesel toplantılar yapılacak. Eğitim çalışmalarında MASAK uzmanları, Bankalar Birliği Temsilcileri ve İtalyan uzmanlar görev alıyor.