İlköğretim öğrencileri için 100 eser açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okulları için hazırladığı 100 eser açıklandı. Listede, Nazım Hikmet'in "Sevdalı Bulut" isimli masal kitabıyla, dini kimliğiyle tanınan Cahit Zarifoğlu'nun "Yürekdede" ile "Padişah" adlı kitaplarının yanı sıra, "Kalp Gözü", "Müslüman'ın 365 Günü", "Müslüman'ın 24 Saati" adlı TV dizilerinde rol alan Hasan Nail Canat'ın "Bir Küçük Osmancık Vardı" isimli hikaye kitabı da yer alıyor. Yaşayan yazarların eserlerine yer vermemeyi daha doğru bulduklarını bildiren Milli Eğitim Bakanlığı Hüseyin Çelik, "10 kişi hazırlarsa 10 ayrı liste çıkar" dedi.
Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek ilköğretim okulları için hazırlanan 100 temel eseri açıkladı. Listeyi hazırlarken akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalıştıklarını ifade eden Çelik, yaşayan yazarların eserlerine yer vermediklerini, bu konuda da bazı eleştiriler aldıklarını ifade ederek, bunun o yazarların daha az değerli ya da değersiz oldukları anlamına gelmediğini belirtti. Edebiyat tarihinin bir nehir gibi akmaya devam ettiğini söyleyen Çelik, listeyi hazırlarken 13. asırdan bugüne kadarki Türk milletinin kültürel birikimini aktarmayı hedeflediklerini vurguladı.
Dede Korkut ile başlayan Mevlana ile devam eden listede, Namık Kemal'in yanı sıra Cumhuriyet dönemi yazarların da bulunduğunu anlatan Çelik, yaşayan yasarların eserlerine yer vermemelerinin sebebini, "Bu işin ticari bir boyutu olduğundan 'birilerine rant temin edildi' eleştirilerine muhatap olmak istemiyoruz" ifadesiyle açıkladı. Çelik, eserlerin anlaşılması için özel bir sözlük hazırlayacaklarının bildirdi. Listenin kamuoyunda tartışılacağını ifade eden Çelik, "Listeyi 10 kişi hazırlarsa 10 ayrı liste çıkar" ifadesini kullandı. Kitapların ücretsiz dağıtılmayacağını ifade eden Çelik, "Yarışmalarda bu kitaplar dağıtılabilir ya da gazeteler bu kitapları promosyon olarak vererek destek olabilirler" dedi.
Gereğinden fazla TV seyredilmesini eleştiren Çelik, görsel öğelerin insanları kitap okumadan uzaklaştırdığını, oysa yazılı kültürün bir toplumun varlığı için çok önemli olduğunu belirtti. Florida'da yaşayan bir arkadaşının kızının eyaletteki bir uygulamayla yılda 52 kitap okuduğunu ve tüm bunların bilgisayarla kayıt altına alındığını anlatan Çelik, benzeri bir uygulamayı kendilerinin de başlatacağını bildirdi. Çocuklara "Cebren değil, cezbederek" kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı istediklerini söyleyen Çelik, zararın neresinden dönülürse kar olduğunu ifade etti.
Listede'de 63 tane Türk yazara ait eser ile 30 tane de dünya edebiyatından eser yer alıyor. Ayrıca 7 tane eser de hazırlatılacak.
BAKANLIĞIN KİTAP LİSTESİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın liste şöyle: Dede Korkut Hikayeleri, Mevlana'nın Mesnevisi'nden Seçme Hikayeler, Karagöz ve Hacivat, Vatan Yahut Silistre (Namık Kemal), Ömer'in Çocukluğu (Muallim Naci), Gulyabani (Hüseyin Rahmi Gürpınar), Şermin (Tevfik Fikret), Altın Işık (Ziya Gökalp), Yalnız Efe (Ömer Seyfettin), Çocuk Şiirleri (İbrahim Alaaddin Gövsa), Hep O Şarkı (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Peri Kızı ile Çoban Hikayesi (Orhan Seyfi Orhon), Uluç Reis (Cevat Şakir Karaağaçlı), Damla Damla (Ruşen Eşref Ünaydın), Bağrı Yanık Ömer (Muhmut Yesari), Domaniç Dağların Yolcusu (Şukufe Nihal), Evvel Zaman İçinde (Eflatun Cem Güney), Cumhuriyet Öncesi Yazarlardan Çocuklara Hikayeler (Mehmet Seyda), Akın (Faruk Nafiz Çamlıbel), Havaya Uçan At (Peyami Sefa), Benim Küçük Dostlarım (Halide Nusret Zorlutuna), Sevdalı Bulut (Nazım Hikmet), Kuklacı, Yer Altında Bir Şehir (Kemalettin Tuğcu), Arif Nihat Asya'dan Seçme Şiirler, Saif Faki Abasıyanık'tan Seçme Hikayeler, Koçyiğit Köroğlu (Ahmet Kutsi Tecer), Az Gitti Uz Gittik (Pertev Nail Boratalı), Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi (Cemal Süreyya), Çocuklara Şiirler (Vehbi Cem Aşkun), 87 Oğuz (Rakım Çalapala), Yonca Kız (Kemal Bilbaşar), Bitmeyen Geçe (Mithat Enç), Halime Kaptan (Rıfat Ilgaz), Gümüş Kanat (Cahit Uçuk), Vatan Toprağı (Mükerrem Kamil Su), Barbaros Hayrettin Geliyor (Feridun Fazıl Tülbentçi), Eşref Saati (Şevket Rado), Nasreddin Hoca Hikayeleri (Orhan Veli), İnci'nin Maceraları (Orhan Kemal), Allı ile Fırfırı (Oğuz Tarnsel), Tiryaki Sözleri (Cenap Şahabettin), Keloğlan Masalları, Billur Köşk Masalları (Tahir Alangu), Osmancık (Tarık Buğra), Balım Kız Dalım Oğul (Ceyhun Atıf Kansu), Falaka (Ahmet Rasim), Bir Gemi Yelken Açtı (Ali Mümtaz Arolat), Üç Minik Serçem (Necati Cumalı), Memleket Şiirleri Antolojisi (Osman Atilla), Ülkemin Efsaneleri, Anılar da Öyküler (İbrahim Zeki Burdurlu), Aldı Sözü Anadolu (Mehmet Önder), Göl Çocukları (İbrahim Örs), Miskinler Tekkesi, Tanrı Misafiri (Reşat Nuri Güntekin), Ötleğen Kuşu (Hali Kocagöz), Arılar Ordusu (Bekir Yıldız), Yankılı Kayalar (Yılmaz Boyunağa), Yürekdede ile Padişah, Serçe Kuşu, (Cahit Zarifoğlu), Bir Küçük Osmancık Vardı (Hasan Nail Canat)
Hazırlatılacak Eserler:
Tekerlemeler, Türkçe'de Deyimler, Türk Atasözlerinden Seçmeler, Türk Bilmecelerinden Seçmeler, Türk Ninnilerinden Seçmeler, Türkülerden Seçmeler, Türk Manilerinden Seçmeler
Dünya Edebiyatı:
Küçük Prens, Şeker Portakalı, Oliver Twist, Alice Harikalar Ülkesinde, Gulliver'in Gezileri, Define Adası, Robin Hood, Tom Sawyer, Ezop Masalları, Andersen Masalları 1-2, Üç Silahşörler, La Fontaine'den Seçmeler, Pinokyo, 80 Günde Devr-i Alem, İnci, Beyaz Yele, Peter Pan, Uçan Sınıf, Yağmur Yağdıran Kedi, Ölümsüz Aile, Yaşlı Adam ve Deniz, Mutlu Prens, Şamatalı Köy, Momo, Heidi, İnsan Ne ile Yaşar, Sol Ayağım, Hikayeler, Değirmenimden Mektuplar, Pollyanna.