İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Psikolog Kaya:
“Psikolojik sorunlar ertelenmemeli”
Depresyon, panik atak, kaygı, takıntılar, aile ve evlilik sorunları yaşayan insanlar, bu sorunlarını unutmak için birbirinden değişik yollara başvuruyorlar. Psikolojik sorunları bulunan bayanların, genellikle alışverişe çıkma, çarşı-pazar gezme ve bilinçsizce para harcama eğilimine sahip oldukları belirtilirken, erkeklerin ise, sıkıntılarını unutabilmek için nadiren de sigara ve alkol dışında bir takım savunma mekanizmaları geliştirdikleri ve sorunlarını daima içlerine atmayı tercih ettikleri bildirildi.
PSİKOLOG KAYA DEĞERLENDİRME YAPTI
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Psikolog Cüneyt Kaya, psikolojik sorunların çözülmesi noktasında insanların genellikle son aşamaya gelinceye kadar beklediklerini kaydetti. Kaya, “Nasıl ki dişimiz ağrımadan diş hekimine gitmiyor, ya da ciddi bir akciğer hastalığına yakalanmadan sigarayı bırakma iradesini gösteremiyorsak, psikolojik sorunlar karşısında da aynı şeyi yapıyoruz. Artık sorunlardan bıkıp son aşamaya gelinceye kadar yerimizde sayıyor, sonra da kendimizi rahatlatmak için sorunlarımızın çözümünden çok uzak birtakım kaçış yöntemleri geliştiriyoruz.” dedi.
RUHSAL SORUNLU BAYANLAR ALIŞVERİŞİ, TERCİH EDİYOR
Ruhsal sorunlar yaşayan bayanların sıklıkla izledikleri yöntemin alışverişe çıkma, çarşı-pazar gezme, şuursuzca para harcama veya kuaföre giderek saçlarında değişiklik yaptırma şeklinde olduğunu dile getiren Psikolog Cüneyt Kaya, “Erkekler ise bu konuda daha kapalı durumdalar. Sorunlarını çoğunlukla içlerine atmayı tercih ediyorlar. Sigara ve alkol dışında çok nadir olarak kendileri için bir takım savunma mekanizmaları geliştiriyorlar. Bu türden savunma mekanizmaları geliştirmek kısa süreli bizi rahatlatsa da etkisi geçtikten sonra acı gerçeklerle tekrar karşılaşınca olduğumuz yerde saydığımızı görüyor kendimizi biraz daha çaresiz hissediyoruz.” diye konuştu.
SORUNLARI ÇEVREYLE PAYLAŞIM
İnsanların, sıkıntılarını eş, dost ve yakınlarıyla paylaşmaya her zaman ihtiyaç duyduklarına dikkati çeken Kaya, bunun gayet doğal bir reaksiyon olduğunu aktararak, “Dertlerimizi arkadaşlarımızla, dostlarımızla veya kuaförümüzle paylaşmak bize o an iyi gelebilir ama sorunlarımızın çözümünü yanlış yerlerde ve yanlış kişilerle aramamaya özen göstermeliyiz. Günümüzde psikolojik sorunlarımız için çare aramak, psikologa, psikolojik danışmana ve psikiyatriste gitmek, utanılacak bir şey olmaktan çıkmış aynı zamanda medeniyet göstergesi olmuştur. Kaldı ki, bu sürecin geciktirilmiş olması, ruhsal hastalıkların iyileşmesini de geciktirmektedir.” şeklinde konuştu.