Erzurum’da 16 adet et kesim tesisinden 9 tanesinin üretim izni aldığını ve diğerlerinin ruhsatsız çalıştığını iddia eden Erzurum İl Genel Meclis üyesi Yakup Akpınar, “İlimizde birisi Et Balık Kurumu’na ait olmak üzere 6 adet kombina, 10 adet mezbaha, 2 adet et işletme tesisi bulunmaktadır.Kombinalardan 4 tanesi ve mezbahalardan 5 tanesi et üretim izni almış olup, diğerleri ruhsatsız çalışmaktadır. Kombinalardan iki tanesi halen kapalı bulunmaktadır. Mezbahaların da 7 tanesi halen faal değildir.”dedi.
KESİMLER BİR PLANA BAĞLANMALI
Mezbahaların ilçelerde bulunduğunu, genellikle yılın değişik zamanlarında sadece kasapların yetiştirdiği ve besisi tamamlanan hayvanların kesildiğini söyleyen Akpınar şunları kaydetti:
“İlimizde mezbahalar ilçelerde bulunmaktadır. Mezbahalarda sadece besisi tamamlanan ve kasap hayvanları kesilmektedir. Dönemlik kesimler yerine, et kesim tesisleri, kesimleri bir plana bağlanmalı bütün dönemler dikkate alınarak kesim planı ve stratejisi belirlenmelidir.”
“PARASAL SIKINTILAR GİDERİLMELİ”
İlimizde hayvancılığın gelişmesi, en azından mevcut durumun korunması için et kesim tesislerinin standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, “Tesis sahiplerinin parasal sıkıntılarının giderilmesi için, ticaret erbabı olarak değil, tarımsal üretici olarak değerlendirilmeli ve bunun için Ziraat Bankası’ndan özel krediler geliştirilmelidir. Et Balık Kurumu et kombinası önderliğinde sözleşmeli üretim modelleri geliştirilmeli ve bunları kati teminata bağlamalıdır. Et Balık Kurumu Et Kombinasının parasal ve pazarlama sorunlarının çözümüne yönelik merkezi idare gerekeni yapmalı, ödemelerde sıkıntı yaşanmamalı, kamu kurum ve kuruluşlarının bu kombinadan et almaları için mevzuatlarda kolaylık ve gerekli değişikler yapılmalıdır ”şeklinde konuştu.
“İL DIŞINA CANLI HAYVAN ÇIKIŞINI ÖNLENMELİ”
Erzurum’dan canlı hayvan çıkışının önüne geçilmesi ve yetiştirilen hayvanlardan azami derecede katma değer elde edilmesi gerektiğini söyleyen Akpınar, şunları ifade etti: “Üreticiyi cezbedecek ve ilimizde kesime yönlendirilecek alım politikaları geliştirilmelidir. Et teşvik primleri önemli bir yöntemdir, bunun cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Kesim yaptıran hayvan sahiplerinden stopaj ve borsa kesintileri kaldırılmalı veya en aza indirilmelidir.”