Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, etkin ve kaliteli bir sağlık sisteminin nitelikli toplumun şartı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Koçak, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Rektörlükte düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1976 yılından beri düzenli olarak kutlanan 14 Mart Tıp Bayramının hem 754 yıllık Anadolu tıbbiyesinin bir hatırası hem de tıptaki yenileşme gayretlerinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
SAĞLIKLI HAYAT HAKKI
Sağlıklı hayatın, insanların vazgeçemeyeceği bir temel hak olduğuna dikkati çeken Koçak, ''Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Cumhuriyetin ilanından sonra ülkemizde sağlık eğitiminin ve hizmetlerinin yaygınlaştırılması yolunda önemli gelişmeler yaşanmıştır'' dedi.
BİR ÖMÜR VE 200 BİN HASTA
Bir hekimin meslek yaşamı boyunca 200 bin civarında hasta görüşmesi yaptığı ve hasta-hekim iletişiminde ciddi problemlerin yaşandığının bilindiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, ''Bugün itibariyle iletişim becerileri temel bir beceridir ve öğretilmelidir. Dünyada son 25 yılda hekimlerin iletişim becerileri konusunda eğitilmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası bağlayıcı kararlar alınmaktadır'' şeklinde konuştu.
BULUT’TAN TÜRK HEKİMLERİNE ÖVGÜ
Erzurum Valisi Sami Bulut da tıp biliminin önemine işaret ettiği konuşmasında, hekimlik mesleğinin kutsal olarak kabul edildiğini ifade etti. Tıp alanındaki gelişmelere de dikkati çeken Bulut, ''Türk tıbbı da dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmamıştır'' dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Atamanalp ise Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ilk mezunlarını 1970 yılında verdiğini hatırlatarak, ''Fakültemizde bugüne kadar 3970 doktor ve 1400 uzman doktor yetiştirilmiş olup halen 189 öğretim üyesi ile Kafkas ve Erzincan Üniversitesi tıp fakülteleri de dahil 973 öğrenciye ve 330 uzmanlık öğrencisine eğitim verilmektedir'' dedi.
DOKTORLUĞUN ZOR YANLARI
''Doktor olmak ve doktor olarak yaşamak, yaşamın en zahmetli yollarından biridir'' diye konuşan Prof. Dr. Atamanalp, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Zor çalışma koşulları, farklı kurumlardaki ve konumlardaki farklı ücret uygulamaları, adı ne olursa olsun ardı arkası kesilmeyen zorunlu hizmetler, kötü örnekleri tüm tıp çalışanlarına mal eden yayınlar, sanki hastalıklar ve ölümlerin sebebiymiş gibi şiddeti maruz kalmalar ülkemiz doktorlarının ve sağlık çalışanlarının önemli sorunları olarak karşımızda durmaktadır.''
GÖNDOĞDU SORUNLARI ANLATTI
Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Ardahan, Iğdır Tabip Odası Başkanı Cemal Gündoğdu da sağlık çalışanlarının problemlerinin bulunduğunu, bu problemlerin ise tüm tarafların bir araya gelmesiyle çözülebileceğini savundu.
Tıp Fakültesi öğrencileri adına bir konuşma yapan 6. sınıf öğrencisi Ayça Demir de daha kapsamlı bir kütüphane isteğini dile getirdi.
Geçen yıl SCİ-E kapsamında en çok yayın yapan Prof. Dr. Şenol Dane, Doç. Dr. Önder Tan ve Yard. Doç. Dr. Hakan Döneray ile aynı kapsamda en çok atıf alan Prof. Dr. Fatih Akçay, Doç. Dr. Halis Süleyman ve Bülent Aydınlı'ya ödülleri verildiği törende profesörlüğü yükselen 13 doçent ile doçentliğe yükselen 7 yardımcı doçentte akademik giysileri de giydirildi. Törene, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ile öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.