Hayvancılık sektörü için gerekli olan suni tohumlama projesinde, geçmiş yıllara göre büyük başarı elde edildi
ÇİFTÇİ ÇAĞA UYDU
Erzurum'da, batıl inançlar nedeniyle suni tohumlama çalışmaları daha önce yeterince ilgi görmezken, bu yıl köylülerin bilinçlendirilmesi sonucu, suni tohumlama aşısı yapılan hayvan sayısı geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı.
HEDEFLENİN ÜSTÜNDE TALEP VAR
Tarım İl Müdür Yardımcısı Enver Daş, yaptığı açıklamada, Suni Tohumlama Projesi'nde 5 bin hayvana aşı yapmayı hedeflediklerini, ancak şimdiden bu sayının 8 bin 661 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Önceki yıllarda suni tohumlama çalışmalarında değişik nedenlerden dolayı istenen başarının elde edilemediğini, bunda özellikle köylülerin suni tohumlama aşısı yapmanın günah olduğu düşüncesinin önemli bir etkisi bulunduğuna dikkati çeken Daş, bu yıl suni tohumlama çalışması başlatılmadan köylülerin bu konuda bilinçlendirildiğini ifade etti.
ÇİFTÇİLERE 5 BİN BROŞÜR DAĞITILDI
Çiftçilere, suni tohumlamayla ilgili hazırlanan 5 bin kitapçık, 5 bin broşür dağıtıldığını, ayrıca her ilçede hayvan yetiştiricilerine yönelik, ilçe müftüleri, Atatürk Üniversitesi'nde öğretim üyeleri tarafından seminerler verildiğini anlatan Daş, bilinçlendirilen köylülerin suni tohumlama çalışmalarına yoğun ilgi gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Kaliteli ve kültür ırkı boğa spermlerinin kullanıldığı suni tohumlama çalışmaları, bölge hayvancılığı açısından büyük önem taşıyor. Ancak geçmiş yıllarda istenen başarı elde edilememişti. Bu yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Erzurum Valiliği'nin verdiği destekle, 8 bin 500 hayvana suni tohumlama aşısı yapıldı. Bu rakamın hedefin üzerinde olmasının en önemli etkenlerinden biri de köylülerin, suni tohumlama konusunda bilinçlendirilmesi oldu. Her ilçede düzenlenen eğitim seminerlerinde, hayvan yetiştiricileri, inanıldığı gibi suni tohumlama aşısı yaptırmanın günah olmadığı ve bölgede hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğu konusunda bilgilendirildiler.''
HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİNDE ÖNEMLİ ADIM
Geçen yıl toplam bin 579 hayvanan suni tohumlama aşısı yapıldığını anımsatan Daş, ''düzenlenen seminerler sayesinde suni tohumlama aşısı olan hayvan sayısı şimdiden 8 bin 661 olarak gerçekleşti. Bu sayının 11 bine kadar çıkmasını bekliyoruz.''
Daş, toplam 29 veteriner hekimin, suni tohumlama çalışmaları için köylere düzenli olarak her gün 3 tur düzenlediğini belirterek, 1 Haziran'dan itibaren ise yetiştiricilerin ihbarı üzerine hayvanlara suni tohumlama aşısı yapılacağını kaydetti.