GÖÇ İNKAR EDİLMEZ GERÇEĞİMİZ
TÜİK tarafından son zamanlarda açıklanan ekonomik büyüme, seçmen sayısı ve milli gelir istatistiklerinin artık tartışılmaya başlandığını ve kurumun bu sebeplerden dolayı sıklıkla eleştirildiğini vurgulayan Ertugay, “TÜİK’le ilgili olarak gündemdeki tartışmalar ve istatistiklerin rasyonel olmadığı yönündeki eleştiriler herkesin malumu. Fakat ortada bir gerçek var. O da, Erzurum’un göç tehlikesiyle karşı karşıya olduğudur. Bir yılda yaklaşık 10 bin kişinin Erzurum’dan göç etmiş olması, hangi mantıkla izah edilebilir, doğrusu anlamış değiliz” dedi.
ERTUGAY: DEVLETİN, ÖZEL BİR BAKIŞ AÇISI GELİŞTİRMESİ GEREKİYOR
Bir süre önce Çankaya Köşkü’ne gerçekleştirilen ziyareti hatırlatan Prof. Dr. Ertugay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapılan görüşmede, ısrarla bir nokta üzerinde durulduğuna dikkati çekerek, “O görüşmede, Doğu Anadolu Bölgesi’ne ve buradaki illere özel bir bakış açısı geliştirilmesi talebinde bulunduk. Bölgenin beyin ve sermayeden her geçen gün biraz daha mahrum kaldığını ve bu dinamiklerini göç yüzünden kaybettiğini ifade ettik. Bir devlet politikası olarak bölgede göçü önleyici, insanların yaşam standartlarını yükseltici ve üretimi artırıcı politikalar uygulanması gerektiği görüşümüzü belirttik. Bunun başka da yolu zaten yoktur” şeklinde konuştu.
NİTELİKLİ GÖÇ VURGUSU
Ertugay, hızlı bir şekilde nitelikli göç verdiğini söylediği Erzurum’un, aynı zamanda niteliksiz göç alma sorunuyla da iç içe olduğunu dile getirerek, “Erzurum hızlı bir göç veriyor, ama yanı sıra niteliksiz göç alıyor. Bu duruma müdahil olunmalıdır ve bunu yapacak olan da siyasal iktidardır. İnsanların doğdukları yerde doymalarını temin edecek tedbirler alınmazsa, bu kan kaybı sürecek ve biz her yeni yılın başında Erzurum’un kaybettiği nüfusu konuşuyor olacağız” diye konuştu.