Erzurum’da özelleştirmenin yüzakı:
AŞKALE ÇİMENTO
2004 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi’nde 1.399.35 YTL ödediği vergiyle Erzurum’da birinci sırada yer alan Aşkale Çimento A.Ş’nin başarısının birlik ve beraberlik ruhundan kaynaklandığını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kuruluşlarının üretim ve istihdam hacmiyle Erzurum ve Doğu Anadolu bölgesinde katma değer üretmeyi sürdüreceğini söyledi.
Türkiye’de özelleştirme uygulamaları tartışılmaya devam ederken; Aşkale Çimento, özelleştirmenin yerel oluşumlarla yürütülmesinin başarılı örnekleri arasına girdi. Üretimini 250 bin tondan yaklaşık 700 bin tona çıkaran şirket, 25 milyon dolarlık yenileme yatırımını da hayata geçirdi. Böylece sektöründe güçlü ve alt yapısı sağlam bir şirket haline geldi. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kurumsal başarının sırrının
ekip çalışması olduğunu vurgulayarak "Erzurum insanın verdiği destek ve şeffaf yönetim sayesinde bizlere destek verenleri asla mahcup etmedik" diye konuştu.
KAPISINA KİLİT VURULURDU
Yücelik, "hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu ekip olarak yaşadıklarını" söyledi. Kuramsal başarının ekip işi olduğunu vurgulayan Yücelik, "Başarı ekibimizindir. Ekibe gerekli olan rahat çalışma ortamını sağlayarak fabrikanın menfaatine olan herşeyin baş tacı edilmesini sağladık. Böylece başarı yakaladık. Fabrika aldığımız gibi kalmış olsaydı, şimdi kapısına kilit vurulacaktı" dedi.
KAPASİTE VE KAR ATTI
"Fabrikayı aldıktan sonra zaman içerisinde ülkede meydana gelen krizler, (5 Nisan kararları gibi). Sonradan önümüzdeki 10 yıl içinde karşılaştığımız istikrarsızlığa rağmen, tek bir işçi çıkarmadık. Ama emekliliği gelenlerin tazminatlarının tamamını kuruşu kuruşuna ödedik. Çıkanların yerine işçi almadık. İşçi sayısı 300'den 134'e kadar düştü. Yıllık 250 bin tonu 300 personel ile aşamamış fabrika, 134 personelle üretimini 600 bin tona kadar yükseltti. Fabrika geliştikçe teknolojisine ve yeni yatırımlara ağırlık verdik. Böylece son 10 yılda 25 milyon dolara yakın yatırım yapılmış oldu. Fabrikanın üretim kapasitesi aşamalı olarak yıllık 1,5 milyon tona doğru gitmektedir"
CESARET ÖRNEĞİ GÖSTERDİK
Bugüne gelmelerinde yatırımlara cesurca girişmelerine borçlu olduklarını belirten Yücelik, "Gerekli yatırımları yapamasaydık istenilen kalitede çimentoyu üretemezdik. Makine parkımız o dönemde yoktu. Bir yandan borçlarımızı öderken diğer yandan da yatırımlar ve fabrikanın teknolojik donanımını sağladık" dedi. Şirketin, özelleştirmenin yerel oluşumlarla yürütülmesinin başarılı örneği haline geldiğini ifade eden Lütfü Yücelik, "Bir taraftan 25 milyon dolarlık yenileme yatırımını hayata geçirdik, bine yakın ortağımıza da kar payı dağıttık. Aşkale ve çevresinde temiz yaşanabilir bir çevre için uzun süredir ertelenen baca filtre yatırımını gerçekleştirdik. Bu nedenle yörede 'süt fabrikası' olarak anılmaya başladık" diye konuştu.
BİR NUMARA OLACAĞIZ
Gelecekteki hedeflerine de değinen Yücelik, "Hedefimiz sektörde Türkiye'de bir numara olmak. Bunun için yılmadan mücadele edeceğiz. Hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz" diye iddialı konuştu. Erzurum ve bölgenin Aşkale Çimento ile hayat bulduğunu da kaydeden Yücelik şöyle devam etti: "Aşkale Çimento'yu dışarıya çıkarırsak Erzurum'da elle tutulur hiçbir şey kalmaz. Şu anda sadece geçen yıl içinde Aşkale Çimento'ya gelen 40 bin kamyon şehre giriş çıkış yapmış. Bunun katkısını siz düşünün. Şu anda 200'den fazla bizimle çalışan personel, ilave yatırımlarla da 250 olmak üzere yaklaşık 500 kişi bu fabrikada çalışıyor. Yatırımlarını tamamlamış, teknolojisini yenilemiş, rekabete hazır, diğer yan sektörleriyle beraber istihdamı üçü dörde katlamasını amaçlıyoruz."
Çimento sektöründe Aşkale Çimento'nun yerinin önlerde olmadığını söyleyen Yücelik, "Türkiye'de çimento sektörünün büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde. Yani büyük gruplarda. Bu grupların en az 4- 5 fabrikaları bulunmakta. Biz de tek fabrikası olan şirketiz. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz fabrikayı 2 ya da 3'e çıkarıp, sektörde ağırlığımızı göstermek olacak. Bu arada ISO 9001 ve OHSAS 18001 gibi kalite sistemlerini hızla bünyemize takma suretiyle, Avrupa standartlarında bir fabrika haline geldik."
HAZIR BETON TESİSLERİ
Aşkale Çimento Hazır Beton Tesisleri'nde Türkiye'nin en kaliteli hazır betonu üretiliyor. Deprem kuşağında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde sayıları sürekli artan hazır beton tesisleri arasında bulanan Aşkale Çimento Hazır Beton Tesisleri'nde üretilen 8 çeşit betonun tamamı TSE belgeli. Atatürk Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yapılan analizlerde Türkiye'nin en sağlam hazır betonunu üreten tesis olarak belirlenen Aşkale Çimento Hazır Beton Tesisleri bölge için büyük güvence oluşturuyor. Aşkale Çimento ürünleri kooperatiflerin, özel kuruluşların yanısıra dev yatırımları yürüten DSİ gibi kamu kuruluşlar tarafından da öncelikle tercih ediliyor. Aşkale Çimento Hazır Beton Tesisleri'nde, ISO 9001 kalite şartlarında üretim yapılıyor. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "Kalite bizim için çok önemli. Sektörünün en gelişmiş laboratuarlarında ürünlerimiz önce kendimiz analiz ediyoruz. Geliştikçe bölgemize de yatırımlarımız devam edecek. Herkes batıya giderken biz doğuya giderek hizmet ve istihdam götürme peşinde olmaya devam edeceğiz. Erzurum’dan sonra Ağrı’da da hazır betonu açarak yatırımlarımıza ivme kazandırdık" dedi.