Erzurum’da Motif Bankası Kuruldu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı ile üniversiteye bağlı Halıcılık Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan bilimsel proje kapsamında halı ve kilim motifleri dijital ortama aktarılacak.
TÜRK KÜLTÜR DESENLERİ KORUMA ALTINDA
Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı Başkanı ve proje yönetici Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, yaptığı açıklamada, halı ve desen motiflerinin Türk kültürünün önemli ögelerinden olduğu ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılması gerektiğini ifade etti. Parlak, ''Hazırladığımız projeyle Erzurum ve yöresindeki halı ve kilim motiflerini gelecek nesillere bozulmadan aktarmak için motif bankası oluşturma çalışmalarına başladık'' diye konuştu.
BİN DESEN TOPLANDI
Şuana kadar bine yakın kilim motifini belirlediklerini, çalışmaların sürdüğünü anlatan Parlak, köyler gezilerek tespit edilen motiflerin dijital ortama aktarılmaya başlandığını söyledi.
Motif bankası sayesinde halı ve kilim motiflerinin kaybolmasının önleneceğine dikkati çeken Parlak, şu bilgileri verdi: ''Binlerce yıl öteden gelen motifler Türk kültürünün en önemli ögeleri arasında yer almaktadır. Duygu ve düşüncelerin ifadesi olan motiflerimizi korumak için oluşturmaya başladığımız banka sayesinde motifler yüzlerce yıl sonrasına hiç bozulmadan aktarılacaktır. Kültürümüzün yaşatılması açısından çok önemli olan bu çalışmanın kapsamı önümüzdeki yıllarda genişletilebilir.''
UZMANLARDAN EĞİTİM
Bilgisayar ortamında halı tasarımlarının yapılması için açılan kursta Gaziantep'ten gelen uzmanların eğitim verdiğini belirten Parlak, ''Öğrencilerimiz bilgisayar ortamında halı tasarımı yapmayı öğrendi. Bu kurs sayesinde daha kolay iş bulma imkanına sahip olacaklar'' şeklinde konuştu.
Parlak, kursu gören 15 öğrenciden 4'nün şimdiden iş teklifi aldığını söyledi.