Erzurum için yeni umut
BÖLGESEL KALKINMA AJANSI
Türkiye genelinde bölgesel kalkınma ajansları kurulması amacıyla bir yasa tasarısı hazırladıklarına ve bunun TBMM'de görüşüldüğüne dikkati çeken Şener, tasarının gelecek hafta yasalaşmasını umduğunu kaydetti.
TÜRKİYE 26 KALKINMA BÖLGESİNE AYRILDI
Şener, buna göre Türkiye 26 kalkınma bölgesine ayrılacağını ve her bölge için bir ajans kurulacağını vurgulayan Şener, ajansın yürütme kurulu üyelerinin ise vali, belediye başkanları ile ticaret ve sanayi odası başkanlarından oluşacağını anlattı. Şener, şöyle konuştu:
''Dünyada gelişen anlayışa göre, genel olarak değil, her ülkenin bölgelerindeki özel potansiyellerin değerlendirilmesinin, açığa çıkarılmasının, değiştirilmesinin, toptan ülke ekonomisine katkı sağladığı anlaşılmıştır ve genel kabul gören budur. Hangi ilde hangi potansiyel bulunduğunu merkezden belirlemek doğru değil. Bunu, ilgili ildeki ajans yönetimi ve kurulu ortaya çıkaracak.
KURULDA KİMLER GÖREV YAPACAK
Valiler, belediye yöneticileri, ticaret odası başkanları, ajansta görev yapacak. Kurul, 100'e yakın kişiden oluşacak. Bu kurulda, ildeki sivil inisiyatif katılım sağlayacak. Ancak bunların kimlerden oluşacağı, kanunda belli değil, kanuna istinaden bakanlar kurulu kararıyla bu kişiler belirlenecek.
BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARININ İŞLEVİ
1980’li yılların sonlarına doğru geleneksel tavandan tabana politikaların yerini tabandan tavana gerçekleştirilen bir politika almış ve bölgesel kalkınma politikaları önem kazanmış bulunuyor.. Bölgesel kalkınma politikalarının bu derece önem kazanması bu politikaların düzenli ve planlanmış bir şekilde sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak ve o bölgeyi iyi bildiği için bölge ihracatına olumlu etkileri olabilecek yerel kurumların yani bölgesel kalkınma ajanslarının önemini artırdı. AB tarafından da desteklenen bu tür kurumlar aday ülke konumundaki Türkiye açısından büyük bir önem taşıyor.
BKA’ların ana amacı belirli bir bölgenin ekonomik kalkınması olduğu için BKA’lar ihracata, bölgesel kalkınma adına, teşvik ve destek de sağlayan ; bu bakımdan bir anlamda bölgesel ihracatı geliştirme etüd merkezleri işlevi gören kurumlar durumunda değerlendiriliyorlar.
KALKINMA AJANSLARININ ÖZELLİKLERİ
Bölgesel Kalkınma Ajansları (BKA) birçok Avrupa ülkesinde 1950'li ve 1960'lı yıllardan bu yana bölgesel ölçekte ekonomiyi canlandırmak, örgütlemek ve geliştirmek üzere faaliyet gösteren kurumlar. BKA'lar, kamunun finansman sağladığı bölgesel ekonomik gelişmeyi özendirmek üzere tasarlanmış; çalışma alanı merkezi ve yerel hükümetlerin dışında olan kurumlar. BKA'ların nerede kullanılabileceğine dair belirleyici bir prensip olmamakla birlikte, işlevsel olabilmeleri için belli değişkenlerin varlığı gerekli: yeterli nüfus, girişim ve girişimcilik altyapısı, hünerli işgücü, bölgesel/yerel gelişme stratejileri üzerinde fikir birliği, gelişmeye elverişli sektörlerin belli bir bölgede varlığı gibi.
BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARININ HEDEFİ
BKA'ların en belirgin hedefi, belirli bir bölgenin ekonomik kalkınması. BKA'ların hedefleri, uzun dönemli bölgesel ekonomik kalkınma için uygun koşulların yaratılması gibi açılardan ekonomik, bölgenin çekiciliğini arttırmak açısından çevresel, bölgenin sosyo-kültürel değerlerinin geliştirilmesini sağlama gibi açılardan sosyal olarak sınıflandırılabilir ve böylece katalizör etkisi yapan kurum olarak zenginliğin yaratılmasına odaklanabilirler.
BKA’lar yerel ekonomide yer alan farklı firmaların ve kurumların bölgesel bir ortak hedef çizgisinde, bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek üzere rekabetçi ortamı geliştiren, düzenleyen ve koordine eden, yerel insiyatifle kurulmuş kurumsal yapılardır. BKA’lar belli bir yerellikteki ekonomik aktörler arası etkileşim ve işbirliği ağları oluşturarak, koordinasyon görevi üstlenir. Bunun yanısıra bölgenin içsel kalkınmasına yönelik stratejik planlama çalışmalarından, firmalara ve yönetimlere verilen danışmanlık, eğitim servislerine kadar değişik ölçeklerde hizmetler sunuyorlar.Yerel insiyatifle kurulmuş olmalarından ve tabandan tavana örgütlenmelerinden gelen meşruiyet ve yerelliklerin özgün problemlerine çözüm geliştirmek üzerine odaklanmış kurumsal yapıları BKA’ların etkinliğini artıran faktörler.
EEB KALKINMA AJANSININ DURUMU
TR82, TR83 ve TRA1 Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı; Amasya, Bayburt, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Tokat olmak üzere 10 ili kapsıyor.. Hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlanan söz konusu program 2003 yılı Mali İşbirliği Programlaması kapsamında bulunuyor. Finansman Antlaşması 1 Mart 2004 tarihinde Avrupa Komisyonu ve Türk Hükümeti tarafından imzalandı.
Program, Avrupa Birliği PHARE kuralları çerçevesinde desteklenen programın bütçesi 40 milyon euro’su AB desteği, 12.33 milyon euro’su ulusal bütçe katkısı olmak üzere toplam 52,33 milyon euro tutarında. Bu miktarın 3 milyon euro’su program uygulama faaliyetlerinde (tanıtım toplantıları, eğitim programları, teklif çağrıları vb.) Program Uygulama Birimlerine destek verecek Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan Teknik Yardım Ekibi için ayrılmış bulunuyor..
2005 yılı Ocak ayı itibarıyla teknik yardım ihalesi prosedürleri tamamlandı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun onayı bekleniyor. Bu çerçevede 2005 yılı ilk çeyreğinde Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan teknik yardım ekibi bölgelerde faaliyete geçirildi. Program uygulaması 2006 yılı itibarıyla bitirilmesi öngörülmektedir.