Erzurum halkı 2005 yılının yatırım ve istihdam yılı olmasını ümit ediyor.
HAYIRLI YILLAR
Bu gece 24.00’den sonra, 28 Mart Aşkale depremi gibi acılı bir olayı yaşadığımız 2004’den, 2005 yılına giriyoruz. Bu yılı, GSMH’dan aldığımız pay bakımından 62., hava kirliliğinde 2., net göç hızı bakımından ise 13. sırada kapıyoruz. Sosyal ve ekonomik göstergeler pek olumlu değil.
2004 BEKLENTİLERE CEVAP VERMEDİ
Kriz dönemlerinde yaşanan olumsuzlukların giderilmesine rağmen, 2004 yılı yatırımlar bakımından beklenen düzeyde olmadı. Yatırım program hedefleri aşılamadı. 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası’na rağmen Erzurum cazibe merkezi olamadı, yatırım talebinde yoğunlaşma gözlenmedi. İşsizlik oranında artış kaydedilirken, kapanan iş yeri sayısının, açılan işyeri sayısına oranı dikkat çekiciydi.
YENİ YILDA BEKLENTİ FAZLA
2005 yılında en önemli beklenti 2009 Üniversite Kış Oyunlarına yönelik. Tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinde ciddi daralmanın olduğu, hane halkı büyüklüğünün artışı yüzünden geçim sıkıntısının yoğunlaştığı Erzurum’da vatandaş, FİSU’nun 10 Ocak’ta, kış oyunlarının Erzurum’da yapılması şeklindeki karar müjdesini bekliyor.
VATANDAŞ YILBAŞI KUTLAMASINA İLGİSİZ
2005 yılına girilecek olan Yılbaşı’na vatandaş oldukça ilgisiz. Alım gücü düşük olan halk yeni yıla girilecek olan geceyi normal şekilde yaşayacak. Esnaf, yılbaşı için özel satış organizasyonlarının olmadığını, vatandaşın da günlük alışverişi dışında yılbaşı alışverişine yönelmediği görüşünde. Palandöken’deki oteller dışında, şehir içinde de yılbaşına yönelik etkinlik yok.
HALK İÇİN GEÇİM DERDİ ÖN PLANDA
Milli piyango satışlarında da bir önceki yıla göre ciddi bir düşüş var. Geçim derdinin ön planda tutulduğu Erzurum’da vatandaş hayale yatırım yapmak yerine, elindekini tasarruflu kullanmayı tercih ediyor. Erzurumlu genel olarak Yılbaşını sadece bir yıl daha yaşlanmak ve tarih değişimi olarak algılıyor.