“FABRİKA VAR ÇALIŞAN YOK”
1998 yılında özelleştirme sonucu satın alınan Özçakmak Tekstil Fabrikası, 350 kişilik istihdam alanı bulunmasına rağmen eleman yetersizliğinden dolayı kapanmanın eşiğine geldi. Fabrika sahibi Fatih Özçakmak, eleman bulma konusundaki arayışlarının sürekli olarak sonuçsuz kaldığını belirterek, eleman bulamadıkları için fabrikayı kapatmayı düşündüklerini ifade etti.
İşsizlik sorunun had safhada olduğu Erzurum’da 6 bin metre kare alanda faaliyet gösteren Öz Çakmak Tekstil Fabrikası, 350 kişiyi istihdam edecek potansiyele sahipken sadece60 kişiyi istihdam edebiliyor. Fabrika sahipleri eleman bulma sıkıntısı nedeniyle fabrikayı kapatmayı düşündüklerini ve Erzurum’da yatırımcının sorunlarıyla yeterince ilgilenilmediğini ifade ediyorlar. Fabrika sahibi Fatih Özçakmak ve eşi Sibel Özçakmak karşılaştıkları sorunları ERZURUM gazetesine değerlendirdiler.
350 KİŞİNİN İSİTİNDEDİLEBİLİCEĞİ FABRİMADA SADECE 60KİŞİ ÇALIŞIYOR
Fabrika sahibi Fatih Özçakmak, 1998 yılında fabrikayı özelleştirmeden satın aldıklarını belirterek, 350 kişiyi çalıştıracak potansiyele sahip olan fabrikada sadece 60 kişinin istihdam edildiğini ifade etti.
6 bin metre kapalı alanda üretim faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini belirten Özçakmak, “ Uzun yıllar İstanbul’da tekstil sektöründe çalıştık, memleketimize yatırım yapmak ve istihdama katkı sağlamak için Erzurum’a geldik. fabrikayı 1998 yılında özelleştirmeden devraldık, 350 kişiyi istihdam edebilecek fabrikada şu an sadece 60 kişiyi çalıştırabiliyoruz. Eleman yetersizliği yüzünden yüzde 40 kapasiteyle üretim gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz malları çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz ve aylık 20 bin parça giyim eşyası üretiyoruz. Yatırımcının gerçekten en önemli sorunu eleman sorunu işsizliğini bu kadar fazla olduğu Erzurum’da çalışan bulamamak büyük bir çelişki, biz Erzurum’da işsizlik sorunu olduğuna inanmıyoruz” diye konuştu.
HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLİYORUZ
Erzurum’da ki yoksulluk sorunun yardımlarla aşılamayacağını belirten Sibel Özçakmak’ta toplumda çalışma bilincinin artırılmasına yönelik eğitim çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Çalışanlara bir çok imkan sağladıklarını belirten Özçakmak, “ 18 yaşının üzerindeki tüm bayanları fabrikamızda çalışmaya davet ediyoruz. İlk etapta 250 YT ile işe başlatıyoruz üç aylık eğitimden sonra asgari ücret veriyoruz, servis ve yemek imkanı da sağlıyoruz. Buna rağmen çalışan bulamıyoruz. Çalışanımızın rahat etmesi için her türü olanağı sunuyoruz. Eleman bulmak için bir çok yere başvurduk ancak, bu konuda hiçbir çözüm bulamadık. 15 bin kişinin yardım aldığı sosyal yardımlaşma vakfı dahi bize sadece 5 kişi gönderebildi. Erzurum da çalışma isteği yok denecek kadar az. Kenttin gerçekten sosyo psikolojik analizi ihtiyacı var. İlgili kurumların bunu sağlamasını istiyoruz” dedi.
ÇALIŞANLAR MEMMUN
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ve uzun yıllar fabrika da çalışan elamanlarda sorunun düşük ücretten kaynaklanmadığını ve verime göre ücret aldıklarını ifade ediyorlar.
Yaklaşık 5 yılıdır fabrikada çalıştığını belirten Halime Atacan, meslek öğrenmek açısından farikada çalışmanın kendisine önemli kazanımlar elde ettirdiğini ifade etti.
Çalışmak isteyen ve işsiz olan tüm bayanları fabrikaya davet eden Atacan, “ Yaklaşık 5yıldır farikada çalışıyoruz., hiçbir konuda sorunla karşılaşmadım. Üstelikte meslek öğrenme imkanı buldum. bir şeyler üretmek evde oturmaktan daha önemli, evime de ekonomik açıdan kısmide olsa katkı sağlıyorum” dedi.