İHRACATA ÇAĞDAŞ VİZYON
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, ihracatçılara sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması ve çeşitlendirilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.
POLAT BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Geçtiğimiz hafta yapılan genel kurul toplantısında (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilen Kamil Polat, Birlik binasında düzenlediği basın toplantısında göreve yeni seçilen Yönetim Kurulu üyelerini tanıttı, önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmaları anlattı.
EFENDİOĞLU YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR
Toplantının açılış bölümünde konuşan DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, son iki dönemde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Hüseyin Efendioğlu ve yönetimine teşekkür etti.
İHRAACATA YENİ HEYECAN GELDİ
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat, yeni bir heyecanla yeni bir döneme başladıklarını belirterek, "Yaptıklarımızı daha iyi yapabilmek, eksiklerimizi gidermek için kararlar alacağız. Kurulan birlikteliği korumak, geliştirmek ve güçlendirmek konusunda kararlıyız. Ülke kalkınmasında üzerimize düşen görevi yapmak istiyoruz. Bölge ihracatının yakalamış olduğu yüksek değerli artış trendini, kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek öncelikli hedefimiz olacaktır. İhracatçılarımıza sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması ve çeşitlendirilmesi amacıyla çalışmalarımız olacaktır." dedi.
YENİ YÖNETİM KURULU AÇIKLANDI
Kamil Polat'ın Başkanlığını yaptığı DAİB Yönetim Kurulu isimleri şöyle oluştu; İbrahim Turan, Gürbüz Öztürk, Hasan Arı, Ahmet Çebi, Bekir Okur, Kemal Aras, Faruk Saraçgil ve Resai Bayram.
Toplantının son bölümünde ise DAİB yeni yönetiminin yaptığı ilk toplantıda aldığı kararlar açıklandı.
İHRACAAT SORUNLARI ELE ALINDI
Yönetim Kurulunun, İç gümrükleme, Harç istisnası, Özel fatura kapsamında ihracat, Standart kontrol belgesi, Bankacılık, Teşvik ve Sınır Ticaret Merkezleri konusundaki kararlarını anlatan Genel Sekreter Fikret Kabakuş, şunları kaydetti; "Bölgemizde iç gümrüklerin sınır kapılarına en yakın il veya ilçelerde yapılmasını istiyoruz. Harç istisnası bölgesi bir önceki yıl 50 bin YTL ihracat yapmış olan firma yetkililerine verilmelidir. Bölgemizde standart kontrol belgesi verebilecek düzeyde laboratuvarlar olmamasına rağmen kontrol belgesi aranmasının kaldırılmalıdır. Eximbank, banka teminat oranlarının düşürülmesi ve firmaların yöredeki gayri menkullerinin teminat olarak kabul edilmesi sağlanmalıdır. doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan dezavantajlardan dolayı diğer bölgelere nazaran kalkınmışlık düzeyi her geçen yıl daha da gerilemektedir. Şu anda uygulanan teşvikler yeterli değildir. Verilmekte olan teşviklerin yüzde 25 oranında bölgenin cazibesi artırılmalıdır. Sınır Ticaret Merkezlerindeki, Sarısu, Kapıköy, Esendere, buralardaki alt yapı eksiklikleri giderilerek, personel ve fiziki şartlar bir an önce iyileştirilmelidir."
İHRACAATTA YAŞANAN SIKINTILAR
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, ''İç gümrük ve özel fatura uygulamaları nedeniyle ihracatçılarımız ciddi sıkıntı yaşıyor'' dedi.
Kabakuş, , kara sınır kapılarında sadece transit işlemlerinin yapılmasının ve ithalat ve ihracata ilişkin gümrük işlemlerinin ise iç gümrüklerde gerçekleştirilmesinin ihracatçılar açısından önemli sorunlar yarattığını söyledi.
Söz konusu uygulama ile Dilucu Sınır Kapısı'ndan ihracat yapacak olan firmaların iç gümrük ve özel fatura işlemlerini 600 kilometre yol kat ederek Erzurum'da yaptırma durumunda kaldığını ifade eden Kabakuş, şunları kaydetti: ''Bölgemizde uzun kış mevsimi yaşandığı düşünüldüğünde, 600 kilometre mesafe kat edilerek iç gümrük işlemlerini Erzurum'da yaptırmak ihracatçı için gerçekten çok zor olacak. İç gümrük ve özel fatura uygulamaları nedeniyle ihracatçılarımız ciddi sıkıntı yaşıyor. Sınır kapılarına yakın ilçelerde yeni gümrükler kurulması suretiyle bu sorunun aşılacağını düşünüyoruz.''
STANDART KONTROL BELGESİ..
Kabakuş, standart kontrol belgesi uygulamalarının da bölgede sıkıntı oluşturduğunu kaydederek, şöyle devam etti: ''Bölgemizde standart kontrol belgesi verebilecek düzeyde laboratavurların olmamasına rağmen kontrol belgesi aranması ihracatçımızı sıkıntıya sokmuştur. İhracatçıların, bu belgeyi alması için diğer bölgelere gitmek durumunda kalacaklar ki, böyle bir şey de mümkün değil. Bu uygulamadan ihracatçılarımızın, bölgemizde söz konusu belgeyi verebilecek düzeyde laboratuvarlar kurulana kadar muaf tutulmasını istiyoruz.''
Kabakuş, söz konusu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenleri bir rapor halinde hazırlayarak Dış Ticaret Müsteşarlığı'na gönderdiklerini bildirdi.