TÜRK İŞTEN SOSYAL GÜVENLİKTEKİ DÜZENLEMEYE TEPKİ
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, hükümetin emeklilik konusundaki düzenlemelerinin çalışanları mağdur edeceğini belirterek uygulamayla emekliliğin imkansız hale geleceğini ifade etti.
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç,, hükümetin emeklilik konusundaki düzenlemelerinin çalışanları mağdur edeceğini belirterek uygulamayla emekliliğin imkansız hale geleceğini ifade etti.
Sosyal sigortalarla ilgili düzenlemelerin çalışanı mağdur edeceğini belirten Gözgeç,“Sosyal plan ve bütçe komisyonunda görüşülmesine başlanan “sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanun tasarısı”, toplumumuzun ve ülkemiz çalışma hayatının kendine özgü koşulları, çalışanlar ve emeklilerin haklı istek ve önerileri dikkate alınmadan hazırlanmıştır
tasarının tek amacı çalışanların mevcut sistemdeki haklarını geriye götürerek daraltmak, yükümlülüklerini ağırlaştırmak böylece sistemin açıklarını kapatmaktır. Bu anlayış ile yapılan düzenlemeler geçmişte olduğu gibi bugün de sistemin sorunlarını çözmeyecek, daha da ağırlaştıracaktır.1999 yılında sistemin sorunlarını çözeceği iddiası ile aynı anlayışla, sosyal tarafların görüş ve önerileri dikkate alınmadan,sosyal güvenlik sisteminde reform adı altında yapılan düzenlemeler sorunları çözmek yerine daha da büyütmüş, üç kurumun aktif-pasif dengesini daha da bozmuştur” dedi.
EMEKLİLİK KOŞULLARININ AĞIRLAŞTIRILMASI KABUL EDİLEMEZ
Sistemin kalıcı olarak sorununu çözmek aktif-pasif dengesinin sağlanmasına bağlı olduğunu belirten Gözgeç“ Resmi kayıtlara göre kayıt dışı istihdamın yüzde 52’ye ulaştığı bir yapıda, çalışanların sisteme olan güvenirliklerini ortadan kaldırarak aktif-pasif dengesinin sağlanması imkansızdır. sosyal sigortalar kurumu kayıtlarına göre yılda 90 ile 120 gün prim ödeyen mevsimlik işçilerin oranı yüzde 12 civarındadır. İş kanunu ile esnek çalışma usullerinin kabul edildiği göz önüne alındığına önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağı tartışmasızdır. bu gerçek dikkate alınmadan emeklilik koşullarının ağırlaştırılması kabul edilemez. günlük yaşamlarını sürdürmek için pazardan artık toplama zorunda bırakılan emekli dul ve yetimlerimizin vicdanları sızlatan bu görüntüleri ortada iken, mevcut aylık seviyelerini daha da düşürmeyi ön gören düzenlemeler kabul edilemez.”diye konuştu.
EMEKLİ VE ÇALIŞANLAR AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR
Ülke nüfusumuzun ve çalışanlarımızın büyük bir kısmının yoksul olduğu önemli bir bölümünün ise açlık sınırının altında olduğunu belirten Gözgeç“ Katkı paylarını veremedikleri için ilaçlarını alamadıkları, bilinen bir gerçek iken sağlık yardımlarının kapsamını daraltmak kabul edilemez. tüm çalışanların ve emeklilerin şiddetle karşı çıktıkları bu düzenlemelerin yasallaştırılması halinde, sistemin sorunlarını daha da büyüterek duraksayabileceğini dahi söylemek kehanet olmayacaktır. 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen tasarının ivedilikle görüşülmesine karşı olduğumuzu belirtiyoruz.Emekli olma şartlarının ağırlaştırılmasını, emekli dul ve yetim aylıklarının düşürülmesini sağlık yardımlarını hak olmaktan çıkararak piyasalaştırılmasını, kısıtlanmasını ve bu yetkinin idareye bırakılmasını, öngören düzenlemeleri üzerinde toplumumuzun ve ülkemiz çalışma hayatının kendine özgü şartlarının dikkate alınarak sosyal taraflar ile asgari müştereklerin sağlanmasını talep etmektedir” dedi.