2000 Rakımda Turizm Panelinde vurgulanan acı gerçek:
“ERZURUM EVLERİ YOK OLUYOR”
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş Erzurum'un 6 bin yıllık tarihe sahip olduğunu vurguladı. Yurttaş, birçok tarihi eserin harabe durumunda olduğunu savunarak, ''Özellikle Selçuklu mezarlarının durumu içler acısı. Yine aynı şekilde tarihi Erzurum evleri de tek tek yok olmakta. Bu eserlere sahip çıkarak, turizme kazandırmalıyız'' dedi.
Erzurum'da 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında "2000 Rakımda Turizm" konulu panel düzenlendi.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) salonunda bugün yapılan panelde bölgenin turizm potansiyeli anlatıldı. Atatürk Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Koşan'ın başkanlığındaki panele Atatürk Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Çevre İl Müdürü Muammer Toraman, Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ve ETSO Turizm Komisyonu Başkanı ve Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk konuşmacı olarak katıldı.
BÖLGE KÜLTÜREL VE TARİHİ BİR GEÇMİŞE SAHİP
Paneli yöneten Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Koşan, turizmin ekolojik, sosyolojik, kültürel ve çevresel etkilerini anlatarak, turizmin turiste paket olarak sunulması gerektiğini belirtti. 2000 rakımda turizm denilince akla hemen kış turizminin geldiğini ve Erzurum'un bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Koşan, bölgenin kültürel ve tarihi geçmişe de sahip olduğunu hatırlattı.
DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Atatürk Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, turizmde kültürel varlıklara sahip olmanın yanı sıra doğa güzelliği ve spor aktivitelerinin de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bölgenin ve Erzurum'un sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Yurttaş, Erzurum'da kaderine terk edilmiş onlarca tarihi Erzurum evinden bir kaçını Üniversite olarak onaracaklarını söyledi.
TURİZM POTANSİYELİ KULLANILAMIYOR
ETSO Turizm Komisyonu Başkanı ve Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk ise bölgedeki turizm potansiyelinin yeteri kadar kullanılamadığını savunarak, özellikle kış turizmi konusunda ciddi altyapı eksiklikleri bulunduğunu dile getirdi. Erzurum'da doğa şartlarının izin verdiği ölçüde kış turizmi yapıldığını vurgulayan Mutlutürk, "Alt yapı, mekanik tesislerin yeterli olmadığı merkezde suni kar üretimi yapılamıyor. Ulaşımda yaşanan problemler bu sezonda kısmen aşılmasına rağmen iç turizmde ciddi bir hareketlilik görülmüyor. Erzurum'da kış turizminin yanı sıra inanç, kültür, rafting, kaplıca ve kongre turizmi yapılabilir" dedi.
TANITIMA İHTİYAÇ VAR
Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk ise bölgede varolan turizm potansiyelinin tanıtımı için büyük bir gayret içerisinde olduklarını ve önümüzdeki dönemlerde de tanıtım çalışmalarına hız vereceklerini ifade etti.
Öztürk de turizmde hedef kitlelerinin Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan Erzurumlular olması gerektiğini söyledi. Söz konusu kentlerde 3 milyon Erzurumlunun yaşadığını belirten Öztürk, bu kitlenin yüzde 20'sinin Erzurum'a yönlendirilmesi durumunda yaklaşık 150 milyon YTL gelir elde edilebileceğini kaydetti. Öztürk, ''Bu miktarı şu anda almış olduğumuz turizm gelirleriyle karşılaştırırsak turist sayısı bakımından 3 kat, gelirler bakamından da 10 kat fazla girdi sağlanmış olacak'' dedi.
Çevre İl Müdürü Muammer Toraman da, bölgenin doğa güzelliği ile turizmde önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlattı.
Paneli, Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, Kazım Karabekir Belediye Başkanı Dursun Şahin ve az sayıda davetli izledi.