İşten çıkarılma korkusu yaşayan işçilerden
ÇATI KATINDA PROTESTO
Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde işten çıkarılacağını duyan temizlik işçisi elinde bıçakla eylem yaptı. Elindeki bıçağı etrafına rastgele sallayan işçiye polis müdahale edemedi. Hastanenin yemekhanesindeki camları kıran işçi daha sonra bıçakla sokağa fırladı. Cinnet geçiren işçi polisi ve diğer arkadaşlarını peşinden koşturdu. Arkadaşlarına destek olan diğer işçiler de eylemlerini çatı katında sürdürdüler.
Yakutiye Araştırma Hastanesi'nin engelli kadrosuna personel alımı için mevcut personel arasında kurayla belirlenecek 3 kişinin işten çıkarılacağı söylentileri üzerine hastanede hizmet veren özel temizlik şirketine bağlı 5 işçi, hastanenin çatı katına çıkarak eylem yaptılar.
5 KİŞİ ÇATIYA ÇIKTI
Atatürk Üniversitesi yerleşmesindeki 9 katlı hastanenin çatı katına çıkan özel temizlik şirketinin 5 elamanı, engelli kadrosuna personel alımı için işten çıkarılacak elamanların kura ile belirlenmesine itiraz ederek, bu işçilerin yeni işe alınan elemanlar arasından seçilmesini istediler.
BAŞHEKİM AKTAŞ İKNA ETTİ
Bunun üzerine güvenlik görevlileri tarafından ikna edilerek çatı katından indirilen işçiler, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş ve şirket yetkilileri ile görüştürüldü.
Başhekim Aktaş, işçilerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, hastanenin yemekhanesinde engelli personel çalıştırmak için mevcut elemanlardan 3 kişinin işten kura ile çıkarılacağını, bazı elemanların buna isyan ettiğini söyledi.
BAŞHEKİM AÇIKLAMA YAPTI
Özel temizlik şirketinin hastanelerinde 100 personeli bulunduğunu, bunlardan yalnızca birinin engelli olduğunu anlatan Aktaş, şunları kaydetti: ''Yeni işçi bulma kanununa göre bir şirketin 100 personelinden biri hükümlü, 3'ü de sakat personel olması gerekir. Bizim bu kadrolardan 1 elemanımız var. Dolayısıyla sakat personel çalıştırmak için 3 eleman işten çıkarılmak zorunda. Çıkarılacak elamanlar da kura ile belirlenecek. Ancak daha önce işe giren, 10 yıllık elemanlar, işten çıkarılacak olanların 1 ay önce alınan işçilerden seçilmesini istiyorlar.''
Aktaş, özel temizlik şirketinin işten çıkarılacak elemanları başka bir işyerinde çalıştıracağı sözünü verdiğini, bunun üzerine sorunun çözümlendiğini bildirdi.
İNTİHAR GİRİŞİMİ YOK
Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına bir açıklama yapan Hastane Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş, "Şirket yapılacak kur'a çekimi sonrası hangi işçilerin çıkarılacağına karar verilmesini istemiş. Kıdemli işçilerin bu karara tepki göstermesi üzerine bir tartışma çıkmış. Şu an gerekli görüşmeler yapıldı. Buradan çıkarılacak 3 işçi şirketin diğer birimlerinde istihdam edilmeye devam edecek. Herhangi bir intihar girişimi söz konusu değildir." dedi.