TERMAL KAYNAKLARI DEĞERLENDİREMİYORUZ
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, “Termal potansiyellerimizi harekete geçirmedikçe, karlı çıkmış sayılmayız” dedi. Erzurum ve ilçelerinin, sağlık ve termal turizm standartlarının çok gerisinde olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Erzurum’daki termal potansiyelin değerlendirilememesi nedeniyle, mevcut tesislere bile müşteri talebinin olmadığını söyledi.
TERMAL TURİZM FIRSATI
Demirdöğen, “Erzurum ve İlçelerinde sağlık ve termal turizm standartların çok çok gerisinde kalmış olup bu nedenle tesislere fazla müşteri talebi olmamaktadır. Hele hele kış aylarında hiç olmamaktadır. Erzurumda yaşayan insanlar bile tedavi ve dinlenme amaçlı kaplıca ihtiyaçlarını gidermek için tesisleri daha modern olan başka İllerde bulunan termal merkezleri tercih etmekteler.” dedi.
KAYNAK İSRAFI
Termal suların içerdikleri ısı enerjisi, mineral, gaz, tuz ve yararlı ölçüdeki radyoaktif özellikleri nedeniyle insan sağlığına olumlu etki yaptığının belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Demirdöğen, bu nedenle mineralize sıcak suyun, sağlık ve termal turizminin hammaddesi olduğunu kaydetti.
TERMAL KAYNAKLAR GELİR KAPISI
Son yıllarda Türkiye’de, çok gelişmiş modern tıbbi ve turistik hizmet veren termal tesislere gösterilen talebin hızla arttığına dikkati çeken Demirdöğen, “Tekniğine uygun olarak yapılan bu tesislerde sağlık ve termal turizm gelişmiş, bundan dolayı bu tesislere talep çoğalmış ve buna bağlı olarak yörelerde istihdam ve ekonomik kalkınma artmıştır. Termal turizmin en önemli özelliği uygun tesislerde termal kür uygulamasının yılın 12 ayı devam etmesi ve kür süresine göre uzun konaklamayı gerektirmesi, bu nedenle yılın her ayı müşteri bulabilmesidir.” diye konuştu.
TERMAL POTANSİYEL EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Sağlık ve termal turizmden faydalanmak isteyen kişilerin, bu potansiyelin yanında, kullanılabilir imkanlara da önem verdiklerini anlatan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, “Termal sulardan faydalanmak isteyen kişiler, insan sağlığına, sağlıklı yaşama uygun doğal çevre, uygun iklim, sosyo-kültürel çevre olanakları ve termal suların şifa özellikleri ile birlikte, doktor denetiminde fizik tedaviden yararlanma, dinlenme, eğlence-spor gibi insan sağlığını korumak, zinde kalmak, hastalıkları tedavi ve rehabilite etmek amacıyla yapılmış modern termal tesisler aramaktadırlar. Bu nedenle; Erzurum’da bulunan jeotermal enerji potansiyelinden daha verimli yararlanabilmek; termal turizmin yılın 12 ayı Erzurum ekonomisine katkı sağlamasını temin ve Erzurum’u termal turizm merkezi yapabilmek için insanların yukarıda saydığımız ihtiyaçlarına tam olarak cevap verecek termal tesislerin yapılması gereklidir.” şeklinde konuştu.
TERMAL KAYNAKLAR ÖZEL TEŞEBBÜSE AÇILMALI
Erzurum merkez, Pasinler ve Ilıca ilçelerinde termal tesislerin yapımı konusunda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, İl özel İdaresi, ilgili Belediyeler ve turizm yatırımcılarının ortak çalışmalar yapabilecekleri görüşünü savunan Demirdöğen, “İlimizdeki termal potansiyeli harekete geçirebilmek ve bu sayede hem termal, hem de sağlık turizmini geliştirmek pekala mümkündür. Yani şu anda yerin altında bulunan bu kaynaklarımız, verimli olarak kullanılmadıkça, ekonomiye de, istihdama da katkıları olmayacaktır” dedi